Merjenje temperature: katera priprava za nizke temperature?

Merjenje temperature mora biti nemalokrat izredno precizno, kar velja še posebej za določene industrije, npr. za farmacevtsko. Že najmanjša odstopanja od optimalnega stanja namreč povzročijo ogromno težav in s tem dodatnih stroškov. Seveda pa ne obstaja ena sama, univerzalna rešitev za vse situacije. Kadar je denimo potrebna predvsem priprava za merjenje nizke temperature, bo naš izbor najverjetneje nekoliko specifičen. Kaj je torej smiselno upoštevati pri nakupu?

Merjenje temperature

Za natančno merjenje temperature je nujno izbrati ustrezno opremo

Razmisliti je treba predvsem o tem, kako pomembno je, da je izbrana priprava prenosna, ali bomo izvajali ročne meritve ali pa želimo, da je postopek avtomatiziran, in v katerem območju mora biti zagotovljeno delovanje (od kako nizke do kako visoke T). Preverite še dodatne funkcije pri posameznih možnostih, na primer alarm in spominske kapacitete. Posebna kategorija je merjenje brez stika, pri čemer se večinoma izkorišča infrardeče žarke. Ta opcija je še posebej priročna v prehrambni oziroma živilski industriji, kjer je treba slediti strogim standardom. V nekaterih primerih je termometer tu po želji opremljen še s sondo. Opcij je skratka kar nekaj, zato je vedno smiselno dobro preučiti različne možnosti in poiskati pripravo, ki bo zares ustrezala vsem vašim pričakovanjem.

Več o merjenju v živilski industriji

Tipala za merjenje temperature (sensor) – naprava primerna tudi za vodo

V industriji so precej pogostejša rešitev kot termometri, katerih najpomembnejša prednost je običajno ta, da so prenosni, tako imenovana tipala, ki omogočajo zelo precizno merjenje temperature. Sensor, ki ga najdemo na dnu posameznega tipala in za izdelavo katerega se uporablja platina, predstavlja nepogrešljiv sestavni del tovrstnih tipal. V osnovi je za njihovo delovanje potrebna spojitev tega senzorja z 2 žicama – razlaga principa pri tovrstnih pripravah bi bila lahko sicer precej kompleksnejša, a bistvo je, da gre za izjemno zanesljivo tehnologijo, ki omogoča natančno merjenje temperature. Sensor je seveda treba zaščititi pred neugodnimi pogoji, predvsem pred vlago in umazanijo, da dobimo zares precizne rezultate, ki ustrezajo dejanskemu stanju.

Merjenje temperatur

Najboljša priprava za merjenje nizke temperature je termočlen

Omenjali smo specifike, ko gre denimo za priprave za merjenje nizke temperature. V tem primeru se velikokrat priporoča t. i. termočlen, ki ga odlikuje izredno visoka stopnja odzivnosti na spremembe. To je med drugim lahko priprava za merjenje temperature vode, hkrati pa se uporablja še za kovine (v tekočem agregatnem stanju), pline itn. Gre torej za resnično vsestransko uporabno napravo, ki ne pride v poštev samo za zelo nizke temperature, ampak tudi za nadpovprečno visoke. Za kako nizke T je še možno uporabiti termočlen? Običajno to pomeni vse do temperature –200 stopinj Celzija. Da bi bila občutljivost čim večja, tako na ekstremno nizke kot ekstremno visoke T, se sicer velikokrat uporablja več termočlenov hkrati.

Kakovostni pripomočki za  merjenje temperature v vseh pogojih

V ponudbi podjetja ELPRO Lepenik & Co. d.o.o. boste našli vse, kar je potrebno za natančno merjenje T – v industrijskih obratih, doma ali na terenu. Na voljo vam je naprava za merjenje temperature vode ali zraka, ki je lahko po želji združena s higrometrom, tj. s pripomočkom za določanje relativne stopnje vlage v ozračju oziroma določenem prostoru. Naši svetovalci vam pomagajo, da izberete pravi pripomoček zase. Med drugim smo pravi naslov za vse, ki potrebujete pripravo za merjenje nizke temperature. Med termometri boste našli različne podtipe, npr. uporovne termometre, brezkontaktne infrardeče, alkoholne, bimetralne itn. Še posebej ponosni pa smo na našo ponudbo tipal, ki jih izdelujemo iz najkakovostnejših materialov in z uporabo najsodobnejših metod varjenja s pomočjo laserja, kar zagotavlja vrhunsko kvaliteto. Proizvodi so primerni tako za manjše uporabnike kot za večje industrije, o njihovi kvaliteti pa pričajo pridobljeni certifikati, ki se podeljujejo na podlagi mednarodnih standardov.