Domača sončna elektrarna – cena in storitve

Domača sončna elektrarna cenovno trenutno predstavlja eno izmed dolgoročno gledano najboljših investicij v vaš dom, saj lahko na ta način samostojno oskrbujete gospodinjstvo z vso potrebno energijo. Čeprav gre sprva za določen finančni zalogaj, je stroškovno gledano najboljša rešitev za gospodinjstva prav domača sončna elektrarna. Cena sicer niha, a se po trenutnih ocenah povrne v okoli 15 letih. V tem času se namreč bistveno zniža tudi vaš račun za elektriko.

Sončna elektrarna, cena katere znaša med 5000 in 6000 eur, tj. med 150 in 250 eur na kvadratni meter, je odlična rešitev za vse tiste, ki si želite obnovljivih virov energije in samooskrbe z električno energijo. Obstajajo različne vrste modelov sončnih elektrarn, najpogostejša pa je sončna elektrarna 11 kw. Cena slednje se začne pri 180 eur na kvadratni meter, sega pa vse do 300 eur na kvadratni meter. Na ceno vplivajo predvsem specifike same elektrarne.

Domača sončna elektrarna

Sončna elektrarna 11 kw: cena in značilnosti

Celični modul 390WCena sončne elektrarne za hišo resda niha, a najboljšo rešitev za trenutno vse bolj priljubljeno samooskrbo s fotovoltaičnimi sistemi predstavlja predvsem domača sončna elektrarna. Cena je, vsaj na začetku, v primerjavi z nekaterimi drugimi sistemi višja, vendar pa se vam investicija hitro povrne. Vse pa je odvisno tudi od vrste sončne elektrarne (11 kw). Cena je odvisna denimo od stopnje izkoristka: tako denimo monokristalne silicijeve celice dosežejo izkoristke med 15 in 17,5 %, medtem ko polikristalne sončne celice dosežejo izkoristke med 13 % in 15 % ter so posledično cenejše.

Poleg tega obstaja tudi domača sončna elektrarna, cena katere je običajno še malce višja; gre za t. i. posebne sledilne module, ki sledijo soncu. Omenjeni sistem je resda drag,  a tovrstna cena sončne elektrarne za hišo vam omogoča maksimalni izkoristek sonca. Na ceno poleg izkoristka svetlobe sicer vplivajo še število modulov, vrsta sončnih celic in količina dodatnih elementov.


Cena sončne elektrarne za hišo in njene prednosti

Domača sončna elektrarna, cena katere je odvisna tudi od povpraševanja na trgu, predstavlja odlično rešitev za izrabo sončne energije za lastne potrebe. Sončna energija velja za obnovljivi vir energije in je čista, neomejena ter brezplačna. Cena sončne elektrarne na ključ se tako povrne že z električno energijo, ki je ne porabimo za lastne potrebe, temveč prodamo, kar nam sončni paneli vsekakor omogočajo.

Sončna elektrarna 11 kw, cena katere je razmeroma ugodna, tako izrablja svetlobo oziroma sončno energijo, in sicer tako direktno, kot tudi z difuzno sončno svetlobo. Sončno energijo nato pretvarja neposredno v elektriko, ki jo lahko porabimo v lastnem gospodinjstvu. Temu služijo posebni sončni fotonapetostni modulu, ki valovanje sonca pretvarjajo v električni tok in napetost. S preklopom na čisto energijo prav tako prispevamo k čistejšemu okolju, saj zmanjšamo emisije ogljikovega dioksida.

Računanje cene sončne elektrarne za hišo

Cena sončne elektrarne na ključ na trgu niha

Najpogostejši dejavnik, ki vpliva na ceno sončne elektrarne za hišo, je prav njena proizvodna moč. Domača sončna elektrarna, cena katere je odvisna od večih faktorjev, je vezana na proizvajanje sončne energije, ki pripomore k temu, da se sčasoma lahko odklopite od javne električne napeljave. Drugi pomembni dejavniki sončne elektrarne, cene in vzdrževanja pa so tudi: lega panelov na objektu, velikost površine nameščanja, število panelov, velikost materialov in nenazadnje izbira proizvajalca.

Solar LCR vam pri tem nudi ugodne domače sončne elektrarne, cena katere bo ugodna. Najsi bo to sončna elektrarna 11 kw, cena katere je nižja v primerjavi z ostalimi sončnimi elektrarnami, ali pa sončna elektrarna z dodatnimi elementi. Cena sončne elektrarne na ključ je vezana predvsem na vaše zahteve in želje, zlasti pa na velikost in orientiranost vaše strehe. Solar LCR priskrbi tudi vso potrebno dokumentacijo za montažo in pridobitev subvencije Eko sklada.