Sončne elektrarne v Sloveniji se splačajo!

Sončne elektrarne v Sloveniji so dobra naložba in se vsekakor splačajo, kar dokazuje tudi okoli 730 sončnih elektrarn v Sloveniji s skupno močjo 37,4 MW. Da se cena sončne elektrarne torej hitro povrne, je ugotovilo že veliko število uporabnikov in če imate sončno lego, ni razloga, da se jim ne bi pridružili tudi vi. Najboljši pogoji za postavitev so seveda na Primorskem, a se največ sončnih elektrarn v Sloveniji nahaja na Štajerskem, kar je še dokaz več, da je mogoče izkoriščati njene prednosti tudi v drugih delih države.

soncne elektrarne v sloveniji

VEČ O FOTOVOLTAIKI IN SONČNIH ELEKTRARNAH V SLOVENIJI

Sončne elektrarne - cena in prednosti

Cena sončne elektrarne je odvisna tudi od moči. Cena sončne elektrarne do 10kw znaša nekje med 10 000 EUR in 30 000 EUR, investicija pa se nam povrne približno v 15 letih. Ker je v ceno sončne elektrarne všteta tudi dolga garancija, smo lahko prepričani, da je življenjska doba sončne elektrarne v Sloveniji nekje okoli 30 let, po nekaterih podatkih tudi do 45 let. Cena sončne elektrarne je še nižja, če vračunamo vse njene prednosti:

  • nismo odvisni od lokalnega distributerja,
  • gre za eno najvarnejših investicij,
  • donosnost sončne elektrarne zadostuje vsem potrebam gospodinjstva, višek pa prodajamo nazaj v omrežje,
  • bistveno nižji stroški gospodinjstva: cena na kW sončne elektrarne, ki jo imamo doma, je tako praktično brezplačna,
  • gre za investicijo, ki se hitro povrne,
  • uporabljajo obnovljive vire in ne škodujemo okolju.

soncne elektrarne

Kam lahko postavimo sončne elektrarne v Sloveniji?

Sončne elektrarne v Sloveniji si lahko postavijo vsi lastniki zemljišča. Primerne so za gospodinjstva, kmete, podjetja, občine ter druge javne in zasebne stavbe. Najpogostejša in najboljša je sončna elektrarna na strehi, če pa si je tam ne želimo, je mogoča tudi postavitev na fasado ali kam drugam. Prednost sončne elektrarne na strehi ali fasadi je še v tem, da ne potrebuje gradbenega dovoljenja. Za natančno ceno sončne elektrarne in druge informacije smo vam na voljo.

IZRAČUN MOČI SONČNE ELEKTRARNE