Optius

Moja zaposlitev.

Pošlji povpraševanje

Kje v Sloveniji najlažje do zaposlitve

Ko nas je v začetku leta vse prizadel izbruh epidemije covida-19, so se v mnogih podjetjih začela dogajati odpuščanja, ljudje so ostali brez službe in brez dohodkov, stopnja brezposelnosti pa je narasla.

Vsled cepivu in pomoči gospodarskim subjektom s strani države, pa se je v zadnjih mesecih tudi na trg dela vendarle vrnilo nekaj optimizma. Podjetja iščejo nove kadre, odpuščeni ljudje se na novo zaposlujejo, stopnja brezposelnosti se je zmanjšala.

Napovedi za leto 2022 so dobre, saj naj bi delodajalci potrebovali kar 33.000 novih delavcev. Po napovedih naj bi bili najbolj iskani zidarji, za njimi pa vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev ter delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

V kateri regiji oziroma po katerih krajih pa je najlažje najti zaposlitev? Preberite si naslednji odstavek.


Prosta delovna mesta - Zaposlitev v Ljubljani


Stopnja aktivnega prebivalstva po regijah

Statistični urad RS meri stopnjo aktivnega prebivalstva po krajih oziroma občinah v Sloveniji. Najvišji delež delovno aktivnih prebivalcev v letu 2019 so izkazovale občine Bloke (76,3 %), Žiri (74,3 %), Šmarješke Toplice (73,8 %), Ivančna Gorica (73,4 %) in Idrija (72,8 %). Višji delež delovno aktivnih prebivalcev od slovenskega povprečja (t.j. 66 %) je dosegalo 116 občin, t.j. 55 % vseh občin

Med statističnimi regijami je bila po deležu delovno aktivnih na prvem mestu primorsko-notranjska statistična regija (69,9 %).


Kaj pa občine z najnižjo stopnjo aktivnega prebivalstva?

Nižje deleže delovno aktivnih od slovenskega povprečja je imelo 95 občin, t. j. 45 % vseh občin. Najnižje vrednosti so tako izkazovale Kuzma (34,4 %), Hodoš (36,0 %) ter Rogašovci (39,2 %).

Med statističnimi regijami je bila po deležu delovno aktivnih na zadnjem mestu pomurska statistična regija (57 %).Zaposlitev v Ljubljani ali Novem mestu, to je zdaj vprašanje

Deleži aktivnih prebivalcev nam dajejo vpogled v to v katerem kraju oziroma regiji je lažje najti zaposlitev. Kraji z najnižjo stopnjo aktivnega prebivalstva tako ponujajo najmanj možnosti za zaposlitev.

Zaposlitev v Ljubljani ali Novem mestu

Kje je torej lažje najti delo, v Ljubljani ali Novem mestu?

Zaposlitev v Ljubljani je, zaradi njenega mesta, ki ga zaseda kot glavno mesto države, v primerjavi z ostalimi kraji lažje dobiti. Seveda pa je treba računati na to, da je konkurenca v Ljubljani najhujša. Zaposlitev v Ljubljani pa je za mlade iskalce zaposlitve privlačna tudi zaradi, pogosto, boljšega plačila in s tem povezanega življenskega standarda.


Kako pa je z zaposlitvijo v Mariboru, Murski Soboti, zaposlitvijo v Kopru in Kočevju, ter zaposlitvijo v Kranju ali Novem mestu?


Kraji

Novo mesto

Kranj

Koper

Ljubljana

Kočevje

Maribor

Murska Sobota

Delež aktivnega prebivalstva

70,2%

69.2%

67,8%

66%

60,4%

58,1%

58,1%


Tab. 1: Delež aktivnih prebivalcev po krajih (podatki Statističnega urada RS, https://gis.stat.si/#)


Pogled na zgornjo tabelo razkrije, da je delež aktivnega prebivalstva v Ljubljani enak slovenskemu povprečju, nadpovprečno pa izstopajo Novo mesto, Kranj in Koper.

Torej imate, statistično, več možnosti, da se zaposlite v Novem mestu, Kranju ali Kopru, kakor pa v Ljubljani. Manj možnosti za zaposlitev naj bi, zopet statistično, imeli v Kočevju, Mariboru in Murski Soboti.

Zaposlitev Novo mesto


Delo na domu ali možnost, da se brez selitve zaposlite v drugi regiji

Čeprav je epidemija covida 19 povzročila izgubo službe za marsikoga, veliko ljudi pahnila v eksistencialno stisko in nasploh povzročila veliko pesimizma v družbi, pa je vendarle situacijo mogoče obrniti tudi sebi v prid.

Epidemija covida 19 je namreč vplivala tudi na razmah dela od doma oziroma dela na daljavo. Tako vedno več podjetij iz celotne države, pa tudi iz tujine, ponuja vsaj delno, včasih pa tudi v celoti, delo od doma. Ker delo od doma pomeni nižje stroške za podjetje in ker je večina zaposlenih produktivnejših pri delu od doma, so se nekatera podjetja odločila, da bodo delo od doma, kot prevladujočo obliko dela, obdržala tudi v prihodnje, v času po epidemiji. Za iskalce zaposlitve to sicer zahteva nova znanja, ki jih prej morda niso potrebovali. To so t.i. digitalne veščine, kamor spada komunikacija prek spleta, poznavanje orodij za interno komunikacijo, možnost deljenja dokumentov ipd.

Delo na domu


V ospredje tako stopajo digitalne kompetence in sposobnost samoiniciativnega dela, ter njegove organizacije.

Po drugi strani pa to pomeni, da bo mnogo iskalcev zaposlitve tako lahko našlo zaposlitev v kakšni drugi, morda bolj oddaljeni občini oz. kraju.

Spreminja se sama struktura podjetij oziroma njihov način pridobivanja in iskanja novega kadra, saj se le ta ne osredotočajo več samo na lokalne iskalce zaposlitve.

Tako lahko iskalci zaposlitve sedanjo situacijo obrnete sebi v prid in se povežete s podjetjem, ki je občutno oddaljeno od vašega kraja bivanja. Delež potencialnih delodajalcev se tako vsak dan povečuje.

Vsekakor pa vam, v kolikor ne najdete prav zaposlitve zase doma, svetujemo, da se po zaposlitveni priložnosti obrnete tudi v tujino. Delo od doma vam omogoča, da se zaposlite ne le v Ljubljani, temveč tudi na Dunaju ali v New Yorku.