Optius

Moja zaposlitev.

Razgovor za službo

Juhu, vaš CV in spremno pismo sta delodajalca prepričala, da vam da priložnost, da se predstavite tudi v živo, ga navdušite in si zagotovite delovno mesto.

Kaj pa sedaj? Razgovor za službo je precej stresna situacija za vsakega posameznika, hkrati pa tudi eden najpomembnejših korakov pri zagotovitvi zaposlitve. Pred delodajalcem se moramo pokazati v najboljši luči in ga prepričati, da smo ravno mi tisti, ki ga išče.

Nikoli sicer ne boste vedeli kaj vas na razgovoru čaka, vsekakor pa se na zaposlitveni intervju lahko dobro pripravite, predvsem pa poskrbite, da bo vaš nastop karseda samozavesten.

Razgpovor za službo in možna vprašanja


Kako se pripraviti na razgovor za službo

Eden pomembnejših korakov za dobro pripravo je poznavanje podjetja, kjer bomo razgovor za službo opravili. Danes imamo na voljo veliko medijev prek katerih si lahko pridobimo informacije o podjetju, med drugim splet, časopise, radio in televizijo. Morda pa tudi poznamo koga, ki tam dela.

Z dobrim poznavanjem podjetja se lahko izognete mariskateri neprijetni situaciji, predvsem pa delodajalcu ne boste predstavljali svojega neznanja. Če se boste na razgovor za službo odpravili z obilo informacij o podjetju, bo tudi vaš nastop samozavestnejši.

Kako se pripraviti na razgovor za službo

Priprava na razgovor za službo naj vključuje tudi vajo doma. Vadite lahko sami, s sorodniki ali prijatelji. Ne glede na to ali boste vadili sami ali v paru, pa tudi pred domačim ogledalom odigrajte kakšen dialog. Tako boste lahko preverili svoj nasmeh in popravili telesno držo.

V kolikor bo razgovor za službo potekal preko telefona je pomembno, da govorite jasno in glasno (to sicer velja tudi za intervju v živo), da nikakor ničesar ne jeste ali pijete, še manj žvečite žvečilni gumi. V prostoru naj bo tišina, da bo telefonski pogovor potekal nemoteno. V kolikor bi se med razgovorom pojavljali daljši premori tišine, jih ni treba po vsej sili zapolniti. Delodajalec si verjetno le dela zapiske.

Večkrat, ko boste doma vadili razgovor za službo, bolj boste samozavestni in lažje vam bo, ko bo šlo zares.

Tudi za študente velja, da naj se na razgovor za študentsko delo dobro pripravijo. Tudi študenti se delodajalcu predstavite, izpostavite svoja znanja in kompetence. Razgovor za študentsko delo velikokrat poteka zelo podobno kot razgovor za (pravo) službo, zato se je nanj vedno dobro vnaprej pripraviti, predvsem pa delodajalcu predstavite kaj lahko njegovemu podjetju ponudite vi.


Najpogostejša vprašanja

Dobra priprava na zaposlitveni razgovor vključuje tudi preučitev najpogostejših vprašanj. Najbolj pogosta vprašanja so zbrana na naši spletni strani.

Po veliki večini razgovori potekajo po nekem določenem vzorcu, z določenimi vprašanji.

Vsekakor je na zastavljena vprašanja neposredno in jedernato odgovarjati. Občasno boste morali kaj tudi kratko predstaviti, morda dodati konkretne primere. Vse to bo lažje, v kolikor se boste v naprej pripravili na razgovor.

Včasih vam delodajalci postavijo neprimerna ali neprijetna vprašanja, kar pogosto privede do tega, da se iskalec zaposlitve zmede, v najboljšem primeru pa privede do slabega odgovora.

Pri svojih pripravah na razgovor za službo se torej posvetite vsem mogočim temam in vprašanjem, ki vam padejo na pamet.

Svoje odgovore nato večkrat ponovite in zvadite. Pazite pa, da se jih ne naučite na pamet oz. da delodajalcu ne boste dali občutka, da ste se jih “napiflali” kakor za izpit v srednji šoli.

Morda boste morali na razgovoru opisati tudi kakšno negativno lastnost ali pa neznanje. V tem primeru je najbolj pomembno, da se ne zmedete in da delodajalcu jasno poveste, da ste se pripravljeni naučiti in priučiti novih veščin. To bo zagotovo napravilo dober vtis.

Razgovor za zaposlitev

Kaj pa vaša vprašanja

Ko se pripravljate na razgovor za službo ne pozabite na lastna vprašanja. Delodajalci pogosto pozove kandidate, da jih tudi sami vprašajo kar jih zanima. Takšno priložnost vsekakor izkoristite za pridobivanje dodatnih informacij o podjetju, ki vam bodo povedale ali vam delovno mesto ustreza.

Nikakor pa delodajalca ne sprašujte o višini regresa, božičnici, ali pripadajočem dopustu. S takšnimi vprašanji bi bržkone nanj napravili precej slab vtis.

Velja si pripraviti vsaj dve do tri vprašanja, v kolikor pa je na njih delodajalec odgovoril že tekom intervjuja, mu to tudi naposredno povejte. Za podane informacije se mu, seveda, tudi zahvalite.


Preizkusi znanja in dober prvi vtis

Delodajalec se lahko odloči tudi za preizkus znanja. Morda vas bo pričakalo igranje vlog, ali pa testni prevod in tolmačenje. Vse je odvisno od razpisanega delovnega mesta.

Vsekakor se je vredno pripraviti tudi na takšno in drugačno preverjanje znanja.

Zapomnite si, da si delodajalec o vas ustvari mnenje že v prvem trenutku, ko vas ugleda. Zato na razgovor za službo nikoli ne zamujate, pazite na telesno držo in govorico. Poskusite oddajati pozitivno energijo, vedno pa na razgovor za službo pridite urejeni in v čistih oblekah. Pametno se je pozanimati ali ima podjetje kodeks oblačenja. Vsekakor je za zaposlitveni razgovor bolje izbrati malo bolj konservativna oblačila, vsekakor pa ne preveč izstopajoča in kričečih barv (v kolikor se ne prijavljate na super kreativno ali designersko mesto).

Prvi vtis na razgovoru za zaposlitev


Na koncu pa ne pozabite na nasmeh. Ta bo vaš največji zaveznik.