Optius

Moja zaposlitev.

Pošlji povpraševanje

Poiščite si delo: zaposlitev, ki vam ustreza


Si želite najti delo, zaposlitev pa se vam zdi vedno bolj daleč? Pri iskanju dela in zaposlitve je pomembno predvsem to, da z iskanjem ne obupate. Celoten proces lahko predstavlja naporno in stresno obdobje, ki pa se vam lahko poplača s ponujeno priložnostjo ustreznega dela.

Zaposlitev se lahko skriva v različnih oblikah dela: od študentskega dela, dela od doma, honorarnega dela ali pogodbenega dela. Zaposlitev je torej lahko zelo raznolika, pomembno pa je, da poznamo njene glavne lastnosti, preden se odločimo za opravljanje določenega dela.

Zaposlitev lahko predstavlja odskočno desko v svet nenehnega izobraževanja (tako na poslovni, kot tudi osebni ravni), zato gre pri odločanju in iskanju za pomembno odločitev, ki lahko zelo vpliva na naše življenje.

delo od doma

V današnjih časih proces iskanja zaposlitve olajšajo predvsem spletni zaposlitveni portali za delo. Zaposlitev in celotna ponudba se na ta način lahko najde hitreje in na enostavnejši način, kot je na primer z možnostjo filtriranja ponudb, ki vam ustrezajo. Na ta način pridobite veliko časa in se osredotočite le na oblike dela, ki ustrezajo vašim željam in kompetencam.

Eden izmed portalov, ki posameznikom omogoča iskanje ponudb za zaposlitev, kot tudi delodajalcem iskanje zaposlenih, je portal Optius.com. Na njem lahko poleg ponudb dela najdete tudi raznovrstne koristne napotke in informacije, ki vam pridejo še kako prav na vaši poti iskanja dela.

Zaposlitev omogočajo z objavo zaposlitvenih oglasov, ki poskrbijo za povezovanje iskalcev zaposlitve in iskalcev kadra. S svojimi vrednotami se ohranjajo zadovoljstvo svojih strank in jim s svojim znanjem pomagajo na poti do zaposlitve ali do ustreznega kadra zaposlenih.

delo zaposlitev

Študentsko delo

Pri študentskem delu gre za zaposlitev, ki je namenjena dijakom ali študentom, ki organizaciji ponudijo pomoč v obliki fleksibilnega dela in delovnega časa. Študentsko delo je namreč zelo prilagodljivo in delodajalec mora upoštevati dejstvo, da se posameznik še vedno izobražuje in se na tej podlagi od njega naj ne bi zahtevalo prevelikih odgovornosti.

Tovrstno delo je namenjeno vsem mladim, ki bi se poleg izobraževanja radi pridobili začetne praktične izkušnje, ki jih bodo lahko kasneje uporabili na svoji karierni poti ter se vključili na trg dela. Zaposlitev v obliki študentskega dela pa seveda poskrbi tudi za začetek poti do njihove finančne neodvisnosti.

Študentsko delo lahko opravljajo vsi posamezniki s statusom dijaka ali študenta, ki so stari 15 let ali več, možnost opravljanja tega dela pa se zaključi s prekinitvijo statusa dijaka ali študenta.

študentsko delo

Delo od doma

V delo od doma nas je privedla predvsem celotna situacija s korona virusom, ko so bila podjetja po vsem svetu prisiljena preseliti svoje zaposlene iz pisarn na delo od doma. To je postal prelomen trenutek, s pomočjo katerega so se ljudje pričeli zavedati pomena dela od doma.

Po začetnem šoku in nadaljnjem ustaljevanju ter prilagajanju tej vrsti dela je številnim podjetjem kmalu postalo jasno, da so zaposleni lahko produktivni in osredotočeni tudi takrat, ko niso v pisarnah – v določenih primerih še bolj. Delo od doma lahko postreže z več različnimi pozitivnimi lastnostmi, kot so: manj porabljenega časa in stresa med vožnjo, neodvisnost od lokacije, povečana produktivnost in zadovoljstvo ter bolje izkoriščen prosti čas.

Obstajajo pa seveda tudi določene negativne lastnosti dela od doma, ki se nanašajo predvsem na osredotočenost zaposlenega. Potrebne je malo več motivacije in discipline, da se v udobju svojega doma zberete in osredotočite na opravljanje dela.

honorarno delo

Honorarno delo

Pri honorarnem delu gre navadno za delo, ki ni obsežno in se od posameznika ne pričakuje oziroma zahteva polnega 8-urnega delavnika. Zaposlitev se lahko predstavi tudi v obliki priložnostnega dela, kjer se dela po potrebi in po dogovoru. Honorarno delo običajno vključuje zaposlene kot so študentje, starši, upokojenci in drugi delavci, ki ne želijo ali ne potrebujejo zaposlitve za polni delovni čas.

Tudi to delo pa lahko prinese določene pozitivne lastnosti kot so: dodaten prihodek (poleg redne zaposlitve ali katere druge dejavnosti, kot je na primer izobraževanje), fleksibilnost, več ravnotežja med delom in prostim časom ter dodatne izkušnje.

Za honorarno delo se najbolj pogosto odločajo študentje, ki si želijo poleg izobraževanja zaslužiti nekaj denarja ter pridobiti praktične izkušnje, zanj pa se odločajo tudi upokojenci, ki si želijo aktivno preživljati svoj prosti čas in pridobiti dodaten prihodek.

Honorarno delo je primerno tudi za odrasle, ki z njegovo pomočjo poskrbijo za dodaten zaslužek poleg redne zaposlitve ali pa si zaradi različnih dejavnikov ne morejo najti redne zaposlitve.

Pogodbeno delo

Pogodbeno delo je oblika dela, kjer je posameznik zaposlen na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ki je lahko za določen ali nedoločen čas. Pogodbena delovna mesta lahko pomagajo posamezniku, da si zgradi kompetenten in privlačen življenjepis ter razširi svoje spretnosti na področju dela.

Zaposlitev v okviru pogodbenega dela omogoča tudi raziskovanje novih delovnih okolij in panog.

pogodbeno delo