Optius

Moja zaposlitev.

Pošlji povpraševanje

Prošnja za delo – kaj je pri pisanju zares pomembno?

Prošnja za delo je prvi korak do uspeha, saj lahko le z dobro napisanim besedilom pritegnete potencialnega delodajalca. Napišete in pošljete ogromno prošenj za delo, a ne dobite nobenega odgovora? Najverjetneje je napisano besedilo napačno zasnovano. Preberite, kaj napisati v prošnjo za delo in kako sestaviti prošnjo za delo. Tako vsebina kot oblika sta namreč zelo pomembni.

Prošnja za delo

Oblika prošnje za delo

Čeprav ste morda v prošnjo za zaposlitev vključili vaše bogate izkušnje in zavidanja vredna znanja, pa delodajalca ne bodo pritegnila, če bo sama oblika narobe zasnovana. Če se sprašujete kako napisati prošnjo za delo, ki bo delodajalca takoj pritegnila, morate biti zelo pozorni na njeno obliko. Najbolje je, da je sestavljena iz več odstavkov ter morebitnih naslovov in podnaslovov. Le tako bo prošnja za zaposlitev zares pregledna in enostavno berljiva. Svetujemo vam, da jo razdelite na glavo, nagovor, uvod in osebno predstavitev, reference, sposobnosti in zaključek. Če ne gre le za pisarniško delo, vam svetujemo tudi, da v prošnjo za delo vključite svojo fotografijo. Že ta bo delodajalca takoj pritegnila in bo vašo prošnjo za zaposlitev lažje povezal z vašim obrazom.

Preberite tudi: vse o spremnem pismu

Vsebina prošnje za delo

A kako napisati prošnjo za delo, ki si jo bo potencialni delodajalec zapomnil tudi zaradi kakovostne vsebine? Veliko iskalcev zaposlitve namreč meni, da je pomembno napisati le dosedanje izkušnje, a po večkratnem neuspehu ugotovijo, da to ni dovolj. Torej, kaj napisati v prošnjo za delo poleg vaših izkušenj in kompetenc?

Glava

Glava prošnje za delo naj bo sestavljena zelo enostavno – vsebuje naj vaše kontaktne podatke in podatke podjetja, v katerem se želite zaposliti.

Nagovor

Prav nagovor je pri vprašanju, kako sestaviti prošnjo za delo, ki bo takoj pritegnila bralca, ključen. Le-ta mora biti po eni strani preprost, po drugi pa mora potencialni delodajalec takoj začutiti, da se mu izplača nadaljevati z branjem. Priporočamo vam, da na zelo jedrnat način napišete, kdo ste in s katerimi kompetencami se prijavljate na določeno delovno mesto.

Uvod in osebna predstavitev

Kako napisati prošnjo za delo, ob kateri delodajalec ne bo dobil občutka, da se na delovno mesto prijavljate le zato, ker potrebujete službo? Enostavno! Takoj v uvodu dajte delodajalcu vedeti, da vas delovno mesto zares zanima in da lahko s svojimi znanji in kompetencami uspešno rešujete zastavljene probleme. V osebni predstavitvi se držite dejstev, bodite konkretni in iskreni. Zavedajte se, da v prošnjo za zaposlitev ne spadajo osebni podatki, temveč profesionalni – vaša izobrazba, pretekle izkušnje, pridobljena znanja ipd. Napišite, zakaj ste prav vi primerni za določeni delovno mesto in kako bi s svojimi izkušnjami rešili probleme podjetja. Pomembno namreč je, da se, preden si začnete zastavljati vprašanja kot so »kako napisati prošnjo za delo« in »kaj napisati v prošnjo za delo«, pozanimate o samem podjetju. Raziščite s čim se ukvarjajo ter s kakšnimi problemi imajo težave. Posledično lahko v osebno predstavitev napišete, ali imate kakšno idejo, kako rešiti podobne težave. Potencialni delodajalec mora dobiti občutek, da bo za podjetje zelo koristno, če se pridružite njihovemu kolektivu.

Reference

Kako sestaviti prošnjo za delo, da bo delodajalec verjel vsemu, kar ste napisali? Enostavno vključite reference, če jih seveda imate. Toplo vam priporočamo, da se v tem delu prošnje za zaposlitev ne lažete, saj veliko delodajalcev reference pokliče in preveri, ali dejansko držijo. Če se boste zlagali, ste lahko prepričani, da bo vaša prošnja za delo takoj pozabljena.

Sposobnosti

Če ste v osebno predstavitev vključili pridobljeno izobrazbo, vaše izkušnje in podobno, pa v ta del prošnje za zaposlitev vključite vaše sposobnosti, ki morda niso tako formalne. Govorite veliko jezikov? Imate izpit za avto? Znate uporabljati računalniške programe, ki bi vam na potencialnem delovnem mestu koristili? Ste se udeležili izobraževanj ali delavnic? S tem delom prošnje za zaposlitev lahko delodajalca še dodatno prepričate, da ste res pravi kandidat za določeno delovno mesto.

Zaključek

Se sprašujete kaj vključiti v prošnjo za delo, da bo le-ta izgledala kot zaključena celota? Poleg glave je v prošnji za zaposlitev zelo pomemben tudi zaključek. Vanj na kratko napišite, da je to prošnja za srečanje, a da boste o svojih veščinah in dodatnih znanjih povedali več na razgovoru. Tako boste potencialnemu delodajalcu dali vedeti, da ste za sodelovanje zares zainteresirani ter, da vas lahko brez težav kontaktirajo.

Kako napisati prošnjo za delo?

Upamo, da je sedaj odgovor na vprašanje kako napisati prošnjo za delo malce bolj jasen. Če boste v prošnjo za zaposlitev napisali vse naštete elemente, je velika verjetnost, da pošiljanje prošenj za delo ne bo zaman. Vseeno pa bodite poleg vsebine pozorni tudi na obliko, ki mora biti estetska in urejena. Stavki naj bodo kratki, odstavki pa jedrnati, konkretni in iskreni. V prošnji za delo ne pišite laži in se ne hvalite, saj bo delodajalec to zagotovo začutil in ves vaš trud bo zaman. Pomembno je tudi, da prošnje za zaposlitev ne prepisujete, temveč napišete novo za vsako podjetje posebej.