Enostavno in preprosto kuhajmo tudi brez glutena

Mnogim med nami gluten povzroča takšne in drugačne težave, zaradi katerih se mu moramo (nekateri bolj, drugi manj) izogibati. Dandanes lahko ločimo med intoleranco na gluten, alergijo na gluten oziroma alergijo na pšenico in celiakijo. V vseh treh primerih se mora posameznik strogo izogibati glutenu in glutenska živila nadomestiti z brezglutenskimi.

Brezglutenska hranaVse brez glutena na enem mestu

Gluten ali lepek je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena in rži. Shranjen je v endospermu določenih vrst žit. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa – prav zato velja, da so sladice brez glutena „suhe“ in drobljive.

Kako vemo, da smo preobčutljivi na gluten?

Če se nam ne pojavlja eden izmed resnejših znakov, nam lahko to, da smo preobčutljivi na gluten, sporoča tudi nepojasnjeno pridobivanje ali izgubljanje telesne teže. Za to obstajata dva razloga: prvič, zaradi malabsorbcije in prepustnosti črevesa, in drugič, zaradi sistemskega vnetja, ki ga sproži gluten. Ljudje, ki so občutljivi na gluten in to beljakovino izločijo iz svoje prehrane, znova pridobijo zdravo telesno težo. Poleg tega se bo, v primeru preobčutljivosti na gluten, naš imunski sistem odzval neprimerno, zato je mogoče, da so osebe z občutljivostjo na gluten bolj dovzetne tudi za nekatere druge bolezni. Nenazadnje pa se nam lahko, če smo na gluten preobčutljivi, pa ga vseeno uživamo, v ustih pojavijo razjede, ki so nekaterim bolj poznane pod imenom ”afte”. Mučijo nas lahko tudi glavoboli in migrene, velikokrat pa bo vse skupaj spremljala tudi slabost in driska.

Preverite celotno ponudbo brezglutenske hrane v bio trgovini Norma

Izbira brezglutenske hrane je dandanes že zelo široka

Da bi se izognili neprijetnim učinkom, ki nam jih povzroča gluten, se moramo v primeru enega od zgoraj opisanih stanj odločiti za brezglutensko hrano. Najprej se seveda vprašamo, s kakšnimi omejitvami se bomo srečali sedaj, vendar, ko se o brezglutenski hrani malo podučimo, vidimo, da se lahko v trgovinah dobi veliko stvari brez glutena in da tako brezglutenska prehrana ni več tako zahtevna, kot je bila včasih.

Kot je opisano zgoraj, se gluten nahaja v pšenici in njej sorodnih žitih, rži in ječmenu. Gluten pa se poleg tega lahko nahaja tudi v drugih živilih, kjer ga sprva sploh ne bi pričakovali, zato je pomembno, da se o sestavi živila prepričamo še preden ga uporabimo in izbiramo izdelke z oznako “brez glutena”. Gluten pa se lahko se tudi v izdelkih, ki niso hranila. Znana so zdravila, kozmetični izdelki in igrače, ki vsebujejo gluten. Najden pa je bil celo v pisemskih ovojnicah in poštnih znamkah, uporaba katerih bi lahko vodila v poslabšanje obolenja pri bolniku s celiakijo.

Oznaka brez glutena

Bio prodajalna Norma: vse brez glutena na enem mestu

V bio prodajalni Norma se zavedamo, da se ljudje, ki ne smejo uživati glutena, kljub relativno pestremu naboru brezglutenske hrane na trgu, še zmeraj soočajo s številnimi izzivi. Zato smo se odločili, da naše police založimo z brezglutenskimi živili, med katerimi lahko najdete tako pekovske izdelke, kosmiče, kot tudi slane prigrizke, namaze, in nasploh vse, da bo kuhanje brez glutena še enostavneje. Izdelki so dostopni tudi v naši spletni trgovini, označeni pa so z oznako brez glutena in so tako popolnoma varni. Vse, kar morate storiti vi je, da poiščete odličen recept brez glutena, ki ga lahko najdete tudi na naši spletni strani, in si pripravite kosilo ali večerjo.

Oglejte si recept za brezglutensko juho iz rdeče pese