Električni radiator ali IR panel – katera izbira je najboljša?


Električni radiator ali IR panel je vprašanje, ki si ga v zadnjih časih zastavlja čedalje več ljudi. Za povprečnega uporabnika je na voljo vedno več načinov ogrevanja stanovanja ali hiše, zaradi svoje enostavnosti in ugodnosti pa se vedno več ljudi odloči za električni radiator ali IR panel. Vseeno pa se ta dva načina ogrevanja med seboj razlikujeta v par bistvenih lastnostih, ki jih je dobro poznati, preden se odločite, katera izbira je za vas in za vaš dom najboljša.


Delovanje električnega radiatorja in IR panela

Električni radiatorji ogrevajo prostore na »klasičen« način, ki ga imenujemo konvekcijsko ogrevanje. Grelni element (v tem primeru električni radiator) z oddajanjem toplote greje zrak okoli sebe, ki se nato dviga, ko se ohladi, pa se prične spuščati proti tlom. Zrak tako kroži po prostoru, vendar se najtoplejši zrak vseeno k večjemu zadržuje pri stropu.

IR grelci oz. panelni grelci pa grejejo prostor z oddajanjem infrardečih (IR) valov. Največja razlika med električnimi radiatorji in IR paneli je v tem, da panelni grelci ne grejejo zraka, temveč s pomočjo infrardečih žarkov neposredno ogrevajo predmete in površine pred sabo. Ogreti predmetni in površine pa nato oddajajo toploto v zrak, zato so nekateri glede IR panelov mnenja, da ustvarjajo prijetnejši občutek v prostoru.


Električni radiator ali IR panel. Kakšne so prednosti in slabosti


IR paneli – vpliv na zdravje

Številni strokovnjaki so mnenja, da imajo IR paneli vpliv na zdravje oseb v prostoru.

  • IR grelci namreč za razliko od električnih ali klasičnih radiatorjev ne povzročajo kroženja zraka v prostoru, saj z infrardečimi valovi namesto zraka neposredno ogrevajo predmete in površine pred sabo. S tem se prepreči dviganje prahu in bakterij, ki se s časoma nabirajo na vseh površinah v prostoru. Številni strokovnjaki so zato glede IR panelov mnenja, da so zato še posebej primerni za osebe, ki so nagnjene k alergijami.
  • Toplotna IR terapija, ki jo nudijo panelni grelci, ima številne blagodejne učinke na telo, kot so pomoč pri zniževanju holesterola v krvi, pozitiven vpliv na imunski sistem, pospeševanje krvnega obtoka in presnovnih procesov v telesu, s čimer povzroči hitrejše izgorevanje kalorij in tako pomaga celo pri hujšanju. Pomaga tudi pri bolečinah v mišicah in kosteh. IR terapija panelnih grelcev naj bi celo pomagala pri čiščenju mastne kože.
  • Panelni grelci ne izsušujejo zraka kot nekateri električni radiatorji in so zato primernejši za ljudi, ki so bolj nagnjeni k draženju dihalnih poti in sluznice. IR žarki izsušujejo tudi bližnje stene, saj prodrejo v njih do globine okoli 4 centimetre, in s tem preprečijo nastajanje plesni.
  • Pri električnih radiatorjih ali IR panelih pa moramo biti pozorni, da se jih ne dotikamo. Oboji namreč dosežejo visoke temperature na svoji površini in ob daljših dotikih se lahko opečemo.


Ali je enostavnejše montirati električni radiator ali IR panel?

Montaža električnih radiatorjev ali IR panelov je dokaj hitra in enostavna, saj potrebujete le prostor za namestitev in električno vtičnico, ki ni oddaljena več kot 2,5 metra. Pri nas ob nakupu panelnega grelca dobite še priloženo papirnato šablono za vrtanje lukenj v steno. V luknje vstavimo vložke in nato še privijemo vijake, na katere nato le nataknemo IR grelec. Zadnji korak pa je priključitev na električno omrežje. Seveda pa imate tudi možnost namestitve panelnega grelca na strop, saj je v paketih priložen tudi nosilec za IR grelec v obliki črke H.


Ali so bolj energijsko varčnejši električni radiatorji ali IR paneli?

Zmagovalec tega vprašanja je zagotovo IR grelec, saj je ogrevanje lahko tudi do 50 % ugodnejše kot z električnimi radiatorji. Odlikuje jih tudi lastnost, da lahko do 99 % električne energije pretvorijo v toplotno energijo. Dodatna prednost IR grelcev je tudi v tem, da prenehajo z oddajanjem toplote v trenutku, ko jih izklopimo.