Pošlji povpraševanje

IR paneli: vpliv na zdravje in specifike infrardečega ogrevanja


IR paneli in vpliv na zdravje je vsekakor tema, ki si zasluži našo pozornost – še posebej ker se pogosto pojavljajo določena zmotna prepričanja, ki mečejo slabo luč na ogrevanje z IR paneli. Vpliv na zdravje je namreč praviloma zelo pozitiven. Toda še preden nekoliko natančneje razložimo, zakaj IR paneli in zdravje nikakor niso medsebojno izključujoča se dvojica, se je smiselno vsaj na kratko ustaviti pri osnovnem razlogu, zaradi katerega so postali IR paneli za ogrevanje v zadnjih letih izjemno priljubljeni in zaradi katerih vedno pogosteje nadomeščajo naprave, kot je električni radiator. V mislih imamo seveda obet prihrankov, saj gre za eno od najbolj varčnih oblik ogrevanja.


Električni radiator ali IR panel za ogrevanje: katero možnost izbrati?

Pogosta dilema, s katero se srečujejo tisti, ki potrebujejo napravo za ogrevanje posameznih prostorov, je vprašanje, ali je bolj smiselno izbrati električni radiator ali IR panel za ogrevanje. V obeh primerih gre za napravi, ki sta izredno praktični za uporabo, čas od nakupa do priklopa oziroma prve uporabe pa je zelo kratek. Infrardeče grelne plošče sicer zahtevajo montažo (stensko ali stropno), vendar postopek ni bistveno bolj zapleten ali zahtevnejši od priklopa električnega radiatorja.

Tako infrardeče plošče kot električne radiatorje lahko med drugim uporabite za dogrevanje prostorov oziroma za prehodna obdobja. Na prvi pogled se tako zdi, da je bolj ali manj vseeno, ali izberete električni radiator ali IR panel, vendar obstajajo med obema rešitvama pomembne razlike. Glavna je ta, da je električni radiator praviloma bistveno bolj potraten.

Konkretne številke so sicer odvisne od same naprave in od specifičnih okoliščin uporabe, vendar v povprečju električni radiator pomeni za do kar 50 odstotkov višje stroške. Če iščete rešitev, ki bo poskrbela za optimizacijo stroškov, je torej infrardeča plošča nedvomno boljša izbira od električnega radiatorja.  

IR panel za ogrevanje

Dodatna prednost ogrevanja z IR paneli: vpliv na zdravje je zelo pozitiven

Četudi se zavedate, da gre za eno najvarčnejših rešitev, se morda kljub temu sprašujete, kako varno je v resnici ogrevanje z IR paneli. Vpliv na zdravje je, kot omenjeno, blagodejen, kar je povezano s specifičnim delovanjem teh naprav, ki je hkrati zaslužno za prihranke v primerjavi z električnimi radiatorji in podobnimi napravami. Medtem ko mora električni radiator najprej segreti zrak, toplota pa se nato prek zraka prenese do ljudi, so IR paneli za ogrevanje zasnovani tako, da za prenos toplote ne potrebujejo zraka, zato je izguba energije precej manjša.

Gre torej za princip neposrednega segrevanja teles ter zidov in predmetov, ki akumulirajo toploto, nato pa jo postopoma oddajajo v okolico. Ta princip, ki spominja na vplive oz. učinke sončnih žarkov, poskrbi, da nam je prijetno toplo, čeprav je temperatura zraka morda nekoliko nižja, kot smo navajeni sicer, posledično pa se zmanjša poraba, saj za enake učinke porabimo manj energije, kot če bi na primer uporabljali električni radiator. Toda kako natančno je vse to povezano s temo »IR paneli in zdravje«? Prvi pomemben vidik je vpliv na dihala. Zaradi opisanega principa delovanja so IR paneli za ogrevanje precej prijaznejši do naših dihal kot denimo električni radiatorji.

Medtem ko električni radiatorji in podobne naprave pogosto izsušijo zrak v prostoru, to na srečo ne velja za ogrevanje z IR paneli. Vpliv na zdravje pa je ugodnejši tudi zaradi dejstva, da ne prihaja do dvigovanja zraka, kar bi vplivalo na dvigovanje različnih mikroorganizmov in prahu. Negativen vpliv na alergike je posledično bistveno manjši. Blagodejni vplivi na dihala pa so le eden od načinov, kako so IR paneli in zdravje povezani, pri čemer obstaja pozitivna korelacija med obema vidikoma. Infrardeči žarki so namreč znani po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Ti vplivi so precej dobro raziskani in se v zdravstvu izkoriščajo že več desetletij. Ne gre torej za vpliv, ki bi ga začeli odkrivati šele z infrardečimi paneli. Vpliv na zdravje med drugim vključuje pozitivne vplive na osebe s kroničnimi bolečinami in osebe, nagnjene k pogostim prehladom.

Poleg tega infrardeči žarki vplivajo na pospeševanje prekrvavitve in na ublažitev različnih težav s kožo, saj spodbujajo proces razstrupljanja telesa. Čeprav je osnovna funkcija plošč ogrevanje prostora, gredo IR paneli in zdravje z roko v roki.


Varčni, varni in estetsko dovršeni IR paneli za ogrevanje prostorov

V ponudbi podjetja IR paneli d. o. o. vas čakajo infrardeče plošče priznanega proizvajalca Sundirect, ki poskrbijo za nadpovprečno varčno, obenem pa tudi varno in zdravju prijazno ogrevanje. Izbirati je mogoče med klasičnimi belimi ploščami, ploščami brez okvirja, ploščami iz kaljenega varnostnega stekla v izbrani barvi in ploščami z ogledalom, ki so izjemno primerne za prostore, kot je kopalnica.

Med kupci so še posebej priljubljene klasične bele plošče Sundirect, ki veljajo za najvarčnejšo opcijo. Obenem pa generirajo sevanje v dolgovalovnem območju, ki naj bi bilo še posebej koristno za zdravje, predvsem za imunski sistem. Na spletni strani podjetja vam je na voljo najnovejši katalog, v katerem so zbrani aktualni izdelki. S pomočjo kalkulatorja, ki ga je mogoče najti na njihovi spletni strani, pa je možen osnovni izračun optimalne moči naprave. Posledično boste lahko izbrali napravo, ki bo resnično najprimernejša za posamezni prostor.

Estetsko dovršen IR panel