IR paneli nam omogočijo velik prihranek pri stroških ogrevanja

IR paneli se za infrardeče ogrevanje uporabljajo že preko 80 let. Postali so najpogosteje uporabljano sredstvo za ogrevanje, takoj za toplotnimi črpalkami. Kljub temu, da trenutno cena elektrike raste, pa so prihranki pri ogrevanju z njimi, še vedno razlog, da se njihov nakup izplača. Videti so kot ozke plošče, ki jih lahko namestimo na steno ali strop in so lahko, ko so nameščene, skoraj nevidne. Narejeni so tako, da toploto oddajajo enakomerno, po celotni površini, zato so za ogrevanje zelo prijetni. Njihova moderna tehnologija poskrbi za nizko porabo elektrike, varčnost ter prijaznost do okolja.

Tovrstno ogrevanje je primerno za stanovanja, hiše in poslovne prostore, saj omogoča lokalne nastavitve in neodvisno delovanje posameznih enot. Idealni so za hiše, v katerih ne ogrevamo vseh prostorov hkrati. Uporabljamo jih lahko tudi za ogrevanje teras in rastlinjakov, saj omogočajo prodiranje toplote globoko v zemljo, kar lahko pospeši rast rastlin.

Ir paneli

V čem se IR paneli razlikujejo od drugih sredstev za ogrevanje

IR grelni paneli so človeku prijazni in omogočajo najbolj optimalen način ogrevanja, saj najbolje posnemajo naravno segrevanje. Delujejo takoj po vklopu. Občutek toplote je hipen, prostor pa ogrejejo v nekaj minutah. So povsem tihi, saj ne vsebujejo ventilatorjev ipd. Pri ogrevanju z njimi bo v našem prostoru 99 % manj prahu, ker ne povzročajo vrtinčenja zraka. Odpravijo lahko pogoje za plesen in pretirano vlažnost.

Infrardeče ogrevanje je ekološka in trajnostna rešitev ogrevanja, seveda, najbolj smotrna, če električno energijo pridobivamo iz obnovljivih virov. Življenjska doba IR panelov je 50 let. Pri svojem delovanju ne oddajajo elektrosmoga, ne potrebujejo servisa ali vzdrževanja, njihova montaža pa je zelo hitra in precej enostavna, saj nam zanjo ni potrebno bistveno posegati v prostor.

Z IR paneli lahko prihranimo tudi do 60% pri stroških ogrevanja. Če denimo za ogrevanje s kurilnim oljem letno namenimo cca. 3000 €, je lahko naš račun kar za 1800 € manjši. Gre za dostopno investicijo, saj na takšno ogrevanje lahko preidemo postopno, najprej lahko z njimi ogrevamo na primer kopalnico, kasneje, dnevno sobo, potem kuhinjo, itd. Pri drugih tehnologijah ogrevanja to ni mogoče. Z njimi ne moremo ogrevati sanitarne vode, torej za to potrebujemo drug sistem ogrevanja. Večinoma jih montiramo na strop, saj je tako izkoristek največji.

Kljub številnim prednostim, pa so neekonomična izbira za ogrevanje več prostorov, ki jih uporabljamo sočasno in redno. Prav tako so manj primerni za zelo vlažne prostore ali objekte, kjer ne bodo delovali optimalno. Če bi si jih v takem primeru vseeno želeli, bi bilo na takih mestih potrebno namestiti pretirano močne (in stroškovno požrešne) IR panele.

Infrardeče ogrevanje

Poraba električne energije

Če hišo ogrevamo s pomočjo kurilnega olja, za katerega letno odštejemo 3000 € in bi namesto tega investirali v ogrevanje z IR paneli, bi letno prihranili kar 1800 €. To pomeni 60 % prihranek, ki v 25 letih znaša 45.000 EUR.

Poraba električne energije je zelo odvisna od njihove moči in števila prostorov, ki jih ogrevamo, torej od samega števila IR panelov. Da bi lahko izračunali njihovo porabo, potrebujemo oceno njihovega števila, ki jo pomnožimo z njihovo močjo. Veliko je odvisno tudi od izolacije in vlažnosti prostorov. V kopalnici boste denimo morali njihovo moč podvojiti.

Najboljši IR paneli

Najboljši IR paneli imajo na sprednji strani toleranco od 60 do 90°C, visoka temperatura sprednje stani namreč ne pomeni večje učinkovitost gretja. Ogrevajo le predmete, ne pa tudi zraka v prostoru, zato je pravzaprav ravno nasprotno. Prav tako je pomembna zadnja stran, na kateri pri polni obremenitvi temperatura ne sme presegati 35°C, kar poskrbi za varnost proti samovžigu. Temperatura sprednje strani je zelo pomembna, saj lahko pri dotiku nastanejo opekline, zadnja stran panela pa bi v primeru vnetljivih materialov, lahko s preveliko temperaturo povzročila vžig stene.

Preberite si o prednostih uporabe IR panelov