Pošlji povpraševanje

IR paneli: montaža je lahko stropna ali zidna


Montaža IR panelov za gretje prostorov predstavlja piko na i, ki poskrbi za resnično optimalno delovanje naprave oziroma za zares učinkovito infrardeče ogrevanje brez nepotrebnih izgub, zato je pomembno, da upoštevate navodila, ki pa so vsaj deloma odvisna od tega, kam se bodo namestili infrardeči oz. IR paneli. Stropna montaža in zidna sta dve osnovni možnosti, med katerima je mogoče izbirati, ko načrtujemo infrardeče gretje.

V nadaljevanju vas čaka nekaj osnovnih napotkov, ki jim je pametno slediti, ko se nameščajo IR paneli. Montaža na strop je sicer še posebej priporočljiva, saj ima IR stropno gretje določene prednosti, a če nimate možnosti za to, to nikakor ni razlog, zaradi katerega bi se morali odpovedati infrardečemu ogrevanju z IR paneli. Zidna montaža namreč prav tako zagotovi izjemno dobre rezultate, s čimer sta mišljena predvsem znižanje stroškov ogrevanja in povečano udobje.


Zidna montaža IR grelca


Praktični IR paneli: montaža je izredno preprosta

Ne glede na to, katero mesto boste izbrali za namestitev, je postopek zelo preprost, še posebej če ga primerjamo z vzpostavitvijo sistema centralnega ogrevanja. Prav to je zagotovo ena izmed glavnih prednosti, s katerimi se lahko pohvalijo IR paneli. Montaža - tako zidna kot stropna – se izvede hitro in brez posebnih predpriprav, podobno pa velja tudi za morebitno poznejšo demontažo.

Pri tem je pomembno, da za infrardeče gretje doma niso potrebni večji posegi v prostor, zato je infrardeče ogrevanje rešitev, ki je med drugim zelo primerna za najemniška stanovanja, kjer imamo običajno manj svobode, ko gre za večje posege. Če se odločite za selitev, se bodo torej brez težav z vami »preselili« tudi vaši IR paneli. Montaža prav tako ne zahteva uporabe kompleksnih pripomočkov. Če se odločite za nakup ene izmed naprav za infrardeče ogrevanje, ki vam jih ponujamo v podjetju IR paneli d.o.o., boste v paketu prejeli elemente, ki so potrebni za namestitev. Potrebovali boste le še nekaj osnovnih kosov orodja, ki jih imate najverjetneje že doma.


IR stropno ogrevanje je še posebej dobra izbira

Kot smo omenili uvodoma, imate na voljo dve osnovni možnosti oziroma dve območji, kamor se lahko namestijo IR paneli. Zidna montaža je sicer pogostejša, saj je enostavnejša, a ker imajo infrardeči stropni paneli za ogrevanje nekaj dodatnih prednosti, je vsekakor smiselno razmisliti o izvedljivosti te rešitve.

IR stropno gretje je še posebej priporočljivo za prostore, katerih površina presega 10 m2, in/ali tam, kjer je uporabljena talna obloga iz lesa ali keramike. Infrardeči stropni paneli, nameščeni na sredino prostora, kar pomeni, da je razdalja med napravo in posameznimi zidovi enaka, poskrbijo za učinek talnega gretja, posledično pa za še bolj enakomerno razporejanje infrardečih žarkov in s tem toplote.


Preberite več o prednostih IR grelcev


IR paneli – stropna montaža

Stropna montaža IR grelcaNajprej označite štiri točke za vrtanje lukenj, in sicer s pomočjo nosilca v obliki črke H, ki ga boste našli v paketu. Ko bodo luknje izvrtane, namestite nosilec in vstavite priložene vložke. Na koncu poskrbite še za privijanje, pri čemer pazite, da bodo vijaki zares trdno priviti. Zdaj pridejo končno na vrsto še infrardeči oz. IR paneli. Stropna montaža se torej zaključi z namestitvijo oziroma obešanjem plošče za infrardeče gretje na nosilec. Pri tem seveda preverite, ali se je plošča resnično zataknila.

Sledi še priklop na električno omrežje in že se lahko začnete ogrevati s svojimi novimi, varčnimi in zdravju prijaznimi IR paneli. Stropna montaža, ki poteka na stropu, katerega višina presega 3 metre, zahteva določene prilagoditve. V tem primeru je priporočljivo, da se naprave za infrardeče ogrevanje spustijo malce nižje, saj bo posledično možen boljši grelni učinek. Upoštevajte pa še, da plošč za infrardeče gretje ni priporočljivo namestiti nad območje, kjer se pogosto zadržujete po več ur, npr. nad posteljo.


IR paneli – zidna montaža

Kakšen pa je postopek tam, kjer zaradi določenih razlogov ni možno IR stropno ogrevanje, posledično pa je zid edino območje, kamor se lahko namestijo IR paneli? Zidna montaža se ne razlikuje bistveno od stropne; tudi tu boste morali najprej zvrtati luknje, pri čemer si pomagajte s priloženo papirnato šablono. Vložke nato vstavite neposredno v luknje. Sledi še privijanje vijakov, ki jih privijajte toliko časa, da navoj ne bo več viden oz. da bo skrit v zidu. Zadnji korak je namestitev plošče za infrardeče gretje na vijake, nato pa seveda še priključitev v električno omrežje.

Še preden se lotite dela, dobro razmislite, kateri zid izbrati. Če je to mogoče, vam svetujemo, da se odločite za zunanjo steno prostora, vsekakor pa se izogibajte namestitvi nasproti oken, saj bi bilo infrardeče ogrevanje v tem primeru manj učinkovito. Hkrati bodite pozorni na to, da razdalja med zidom, na katerega boste namestili ploščo za gretje, in nasprotno steno ne bo več kot 4 metre ter da v neposredni okolici plošče ne bo ovir (npr. večjih predmetov), ki bi oteževale enakomerno širjenje infrardečih toplotnih žarkov.

Rezultat upoštevanja navedenih napotkov so zares optimalno delujoči IR paneli. Montaža (stropna ali zidna), ki je izvedena premišljeno in kakovostno, vam tako pomaga še nekoliko znižati stroške ogrevanja, obenem pa poskrbi za visoko stopnjo varnosti.