Sončna elektrarna: postanite samooskrbni z električno energijo

Sončna elektrarna je odličen vir obnovljive energije. Prav zaradi tega se vedno več lastnikov hiš odloča, da bo pred svoj dom ali na streho svoje hiše postavilo sončno elektrarno na ključ. Še več zanimanja je za sončne elektrarne zaradi trenutne energetske krize, saj so se cene elektrike na prostem trgu močno povečale. Hkrati pa lahko z njimi rešujemo tudi naš planet.

Sončna elektrarna

Sončna elektrarna na ključ največ energije ustvari sredi popoldneva

Da sončna elektrarna lahko deluje, potrebuje sončno sevanje oz. dnevno svetlobo. Največ električne energije je tako mogoče ustvariti zgodaj popoldne, ko je sončno sevanje najmočnejše. To je sicer tudi obdobje, ko gospodinjstva porabijo najmanj energije, saj se stanovalci zadržujejo v službah, po opravkih in podobno.

Glede na to, da vemo, da preko popoldneva ustvari sončna elektrarna višek elektrike, po drugi strani pa prihaja pozno popoldne in zvečer do manjka, se mnogi sprašujejo, kako naj potem sploh pridejo do energije takrat, ko jo dejansko potrebujejo.

Da bi kar najbolj izkoristili energijo pridobljeno iz sončne elektrarne, je najboljše uporabljati sistem samooskrbe. Samooskrbna sončna elektrarna sicer deluje tako, da omrežni operater v času najmočnejšega sončnega sevanja (torej zgodaj popoldne) sprejema energijo in jo shrani, da jo potem lahko zagotovi, ko jo gospodinjstvo potrebuje. Na takšen način se torej uravnava delovanje sončne elektrarne. Pri tem si lahko pomagamo tudi z baterijami.

Sončna elektrarna višek elektrike

Sončna elektrarna višek elektrike lahko shranjujete v baterijah

Kot smo že omenili, ustvarja preko zgodnjega popoldneva sončna elektrarna višek elektrike, medtem ko je v kasnejših urah, ko jo dejansko potrebujete bolj, ustvari manj. Za domače uporabnike, ki imajo najpogosteje sončno elektrarno 11 kW cena je v tem primeru najbolj optimalna, glede na povprečno porabo, je torej najboljša rešitev sistem samooskrbe, s pomočjo mrežnega operaterja.

Podjetja pa pogosto upravljajo z mnogo obsežnejšimi sončnimi elektrarnami, višek elektrike je posledično v najbolj osončenem času večji. Za te je posledično najbolje, da si pri shranjevanju energije pomagajo z baterijami.

Baterije imenujemo tudi hranilniki energije. Te omogočajo podjetjem, ki se ponašajo z velikimi sončnimi elektrarnami, z viški, ki niso primerljivi z domačo uporabo sončne elektrarne na ključ, da to presežno energijo shranijo. Shranjeno elektriko lahko tako porabijo takrat, ko jo potrebujejo ter s tem poskrbijo za konkretne prihranke. 

Sončna elektrarna 11 kw

Sončna elektrarna 11 kw cena je v tem primeru najbolj optimalna

Sončne elektrarne EPEU imajo sicer življenjsko dobo okrog 30 let, kar je dobro, glede na to, da se vložek običajno povrne približno v 7 do 10 letih. Točna povračilna doba je odvisna od več faktorjev, predvsem pa od cene elektrarne.

Za povprečno gospodinjstvo, ki letno porabi približno 13.500 kWh elektrike, je na primer dovolj sončna elektrarna 11 kW Cena, ki jo boste zanjo plačali, bi se povrnila približno v 7 letih. S tem bi se pri sončni elektrarni 11 kw cena električne energije za gospodinjstvo znižala za približno 1.700 evrov na leto.

Če upoštevamo vse te podatke, je za sončno elektrarno 11 kW cena, ki bi jo plačali, vsekakor ugodna oz. najbolj optimalna, saj se hitro povrne in nudi velik prihranek.

Sončna elektrarna 11 kw cena

Do vrhunske sončne elektrarne s podjetjem EPEU d. o. o.

Podjetje EPEU d. o. o., se je specializiralo za sončne elektrarne na ključ. Ponujajo celostno in izredno kakovostno storitev, saj izbirajo komponente preverjenih in najbolj priljubljenih blagovnih znamk, s tem pa zagotavljajo zelo dolgo garancijsko dobo.

Njihova celostna storitev obsega:

  • brezplačno svetovanje strokovnjakov in ogled,
  • oceno stroškov investicije,
  • pripravo projektne dokumentacije,
  • montažo elektrarne ter
  • tehnično podporo in letno vzdrževanje za sončno elektrarno, ki jo boste nabavili pri njih.

Poskrbijo lahko tudi za financiranje, s čimer bo sončna elektrarna 11 kW cena, ki jo boste zanjo plačali, ali kakšna druga, zlahka dostopna.

Svoje storitve ponujajo tako posameznikom kot podjetjem.

Sončna elektrarna na ključ