Samopregledovanje dojk - pravočasno opazite morebitne zatrdline

Samopregledovanje dojk pripomore k zgodnjemu odkrivanju morebitnih zatrdlin. Rak dojke je namreč najpogostejša oblika raka pri ženskah, zato je nujno, da kakršnekoli spremembe čimprej opazimo.

Na žalost še vedno veliko žensk meni, da samopregledovanje dojk ni pomembno. Ker je ozdravljivost raka dojke med drugim povezana s tem, kako zgodaj ga odkrijemo, moramo delovati preventivno in se o kakršnihkoli zatrdlinah v dojkah, izpuščajih ali anomalijah takoj posvetovati z zdravnikom. Le tako lahko bolezen premagamo brez resnejših posledic ali zdravljenj.

Se sprašujete, kako se sploh lotiti samopregledovanja dojk? Svetujemo vam, da uporabite za to namenjeno rokavico, ki vam bo delo precej olajšala.

Samopregledovanje dojk

Rokavica za samopregledovanje dojk

Čeprav lahko morebitne zatrdline v dojkah zatipate tudi brez pripomočkov, pa je to veliko lažje z medicinsko rokavico Donna Glove. Z njo je samopregledovanje dojke enostavneje, saj je sestavljena iz več plasti. Posledično je občutljivost otipa veliko večja, saj zmanjša trenje med samopregledovanjem.

Sestava

Rokavica za samopregledovanje dojk je sestavljena iz treh poliuretanskih plasti, ki so netoksične in zdravju popolnoma neškodljive. Med prvo in drugo je mineralno olje NF18, ki izpolnjuje zahteve ameriške Uprave za hrano in zdravila, prostor med drugo in tretjo plastjo pa je namenjen za našo dlan.

Prav te plasti z omenjeno tekočino so vzrok, zakaj je odkrivanje morebitnih zatrdlin v dojkah tako enostavno. Rokavica namreč po koži teče veliko bolj gladko kot, če bi pregled opravili z golo roko.

Delovanje

Rokavica deluje tako, da se med samopregledovanjem dojk zaustavlja in razteza, posledično pa se poveča otipljivost. Mineralno olje preprečuje zatikanje in trenje, zato lahko veliko lažje zatipamo morebitne spremembe na dojkah. Z rokavicami je mogoče zaznati zatrdline v dojkah velikosti zrna sladkorja, kar bi bilo z golimi rokami preprosto nemogoče.

Pri samopregledovanju brez rokavic pogosto pride tudi do problema, da zatrdline v dojkah ne začutimo, saj se med postopkom premika. Ta težava je s pomočjo rokavice rešena, saj lahko tudi takšne spremembe na dojkah brez težav zatipamo.

Samopregledovanje dojke

Postopek samopregledovanja dojk

Da bi res začutili vsako zatrdlino v dojkah, moramo postopek izvesti zelo natančno. Najbolje je, da se namestimo v ležeč položaj z blazino pod rameni, saj je tako površina dojk največja, obenem pa je olje po rokavici lepo razporejeno.

Ko smo v udobnem položaju, začnemo s samopregledovanjem dojke. Roko nad njo dvignemo nad glavo, nato pa s prosto roko pretipamo naslednje predele: od ključnice navzdol, pod pazduho, celotno dojko in bezgavke. Pri samopregledovanju dojke je zelo pomembno, da uporabimo konice kazalca, sredinca in prstanca.

Najprej jih premikamo 5 cm naprej in nazaj, nato pa isto območje še enkrat pregledamo s krožnimi gibi v desno in levo. Samopregledovanje dojke moramo sicer začeti na zunanji strani ter postopek zaključiti pri bradavicah. Za lažje predstavo vam predlagamo, da si ogledate video, kjer je še natančneje prikazan celoten postopek.

Zatrdline v dojkah

Pogostost samopregledovanja dojk

Znano je, da je rak dojk pogostejši pri starejših ženskah, a to ne pomeni, da pri mlajših ženskah samopregledovanje dojk ni pomembno. Zatrdline v dojkah se lahko pojavijo kadarkoli, zato je nujno, da se ženske med 20 in 49 letom starosti pregledujejo enkrat na mesec.

Tudi starejše ženske se lahko samopregledovanju dojke posvetijo le enkrat na mesec, razlika je le v tem, da morajo izvesti tudi mamografijo. Rokavica je sicer primerna za vse starosti nad 20 let.

Praktični nasveti

Kako natančno opraviti samopregled dojke smo vam že pojasnili, zato se bomo zdaj posvetili praktičnim nasvetom vezanih na samo rokavico. Ta medicinski pripomoček je primeren za večkratno uporabo, zato ne potrebujete za vsak samopregled kupovati novega. Spremembe na dojkah lahko z eno rokavico zaznavate kar 3 leta po odprtju, če zanjo ustrezno skrbite. Najbolj pomembno je, da je ne izpostavljate temperaturam pod 5°C ali nad 100°C.

Po uporabi vam svetujemo, da jo operete s toplo vodo in nato osušite s čisto in mehko brisačo. Ker vsebuje tekočino, je bistvenega pomena, da jo nataknete zelo previdno. Dolgi nohti in ostri predmeti jo lahko poškodujejo in počijo, zato vam svetujemo, da ste med samopregledovanjem dojke zares nežni.

Spremembe na dojkah

Zatrdline v dojkah - nujno k zdravniku

Samopregledovanje dojk je tako pomembno zato, ker lahko na enostaven način hitro zaznamo kakršnekoli zatrdline v dojkah. Če se vam to zgodi, se morate takoj odpraviti do zdravnika ter preveriti ali nastala bulica nedolžnega izvora ali ne.

Niso pa zatrdline v dojkah edini pojav, na katerega moramo biti pri samopregledovanju dojke pozorni. Kakršnakoli zadebelitev tkiva, izpuščaji, povečane bezgavke ali druge anomalije so dober razlog za obisk zdravnika. Rak na dojkah res ni nedolžna bolezen, zato je nujno, da se z njo spopademo v čimbolj zgodnji fazi.

Naj se vam samopregledovanje dojk ne zdi nepomembno opravilo, saj si boste, v primeru najdenih sprememb na dojkah, zagotovo zelo hvaležni. Saj veste, bolezen ne izbira, zato si priskrbite rokavico za lažje samopregledovanje dojke še danes.