Kako preprečiti aknasto kožo?


Aknasta koža na obrazu je lahko povezana z najrazličnejšimi vzroki, ki jih je mogoče razdeliti v nekaj osnovnih kategorij. To so predvsem stres, neustrezna prehrana, nepravilna nega, prepogosta uporaba ličil, ki mašijo pore, in hormonske spremembe. V zadnjem času pa je bil pogost vzrok za mozolje tudi nošnja zaščitnih mask. Tako je celo mnoge, ki pred tem niso imeli posebnih težav z mozolji, presenetila aknasta koža.

Zdravljenje oziroma spopadanje s težavo mora biti vsekakor prilagojeno konkretnim vzrokom. Za začetek je dobro odstraniti morebitne moteče dejavnike, zaradi katerih nastajajo mozolji (če je to seveda mogoče, sicer pa se je smiselno osredotočiti na to, kako čim bolj omiliti njihov negativen vpliv). Nato pa so zagotovo smiselni nadaljnji ukrepi, ki pospešijo zdravljenje. Aknasta koža na obrazu ni nekaj, s čimer se morate preprosto sprijazniti. S premišljenim pristopom je možno zelo uspešno zdravljenje ali vsaj občutna ublažitev težav.


Aknasta koža


Mozolji na obrazu lahko povezani z notranjimi ali zunanjimi vzroki

Aknasta koža na obrazu je težava, ki ne muči samo najstnikov, saj se mozolji pri mnogih osebah pojavijo v poznejših življenjskih obdobjih.

Na pojav vplivajo tako »notranji« kot »zunanji« vzroki. Notranji vzroki, kamor uvrščamo dejavnike, kot so hormonska nihanja, prehrana in stres, so precej pogostejši, vendar so mozolji na obrazu nemalokrat povezani tudi z mehanskim draženjem oz. trenjem.

Omenili smo že mozolje, ki so povezani z uporabo zaščitnih mask, pri čemer seveda ne gre za povsem nov pojav. Športniki, ki morajo uporabljati ščitnike za obraz, in zdravstveni delavci se dobro zavedajo, da je pogosta posledica prekrivanja obraza, ki omogoča zadrževanje vlage, bakterij in mašenje por, prav aknasta koža. Zdravljenje mora biti v tovrstnih primerih prilagojeno specifičnim okoliščinam. Ker ne bi bila smiselna opustitev uporabe zaščitnih mask, je pomembno predvsem to, da tisti, ki morate maske uporabljati nadpovprečno pogosto, posvetite še posebej veliko pozornosti ustrezni negi (več informacij o tem vidiku vas čaka v nadaljevanju) in da se izogibate nanašanju ličil na predel, ki bo prekrit z masko.

Smiselno je torej, da pri iskanju ustreznih ukrepov oz. metod zdravljenja upoštevate, ali gre za notranje ali zunanje vzroke za pojavljanje mozoljev, seveda pa obstajajo določeni ukrepi, ki so smiselni pri večini primerov aknaste kože na obrazu ...


Aknasta koža na obrazu zahteva celosten pristop

Izogibanje stresu, opustitev uporabe ali redkejša uporaba ličil in urejena prehrana, ki temelji na živilih s protivnetnimi učinki, so zagotovo osnovni preventivni ukrepi, s katerimi zmanjšate nevarnost za težave z mozolji na obrazu. Če so se mozolji že pojavili, je izjemno pomembno, da jih ne stiskate, saj bi s tem situacijo samo poslabšali, s čimer bi se podaljšal čas zdravljenja aknaste kože.

Izdelki za aknasto kožoHkrati pa ima zelo pomemben vpliv  – tako pri preprečevanju kot pri zdravljenju aknaste kože – premišljena izbira negovalnih izdelkov. Vse se začne s kakovostnimi čistilnimi izdelki; aknasta koža na obrazu namreč zahteva posebno doslednost pri čiščenju.

Odlična izbira za vse, ki imate težave z mozolji, ne glede na vašo starost in primarni vzrok za težavo, je čistilna raztopina Ialuxid Clean, ki vam je na voljo v spletni trgovini Dr. Gorkič. Uporaba je izredno preprosta: manjšo količino raztopine nanesete na navlaženo kožo in jo začnete vtirati, da se speni, na koncu pa jo preprosto izperete. To poskrbi za nežen kemični piling, kar je predvsem zasluga glikolne in salicilne kisline oziroma njunega keratoplastičnega delovanja. Zaradi dodatka urea vodikovega peroksida je raztopina Ialuxid Clean neprijazna tudi do bakterij, ki prispevajo k pojavu mozoljev na obrazu.

Za optimalne učinke priporočamo, da čistilno raztopino uporabljate v kombinaciji z gelom Ialuxid, ki predstavlja učinkovito sredstvo za pomoč pri zdravljenju blagih do zmernih težav z aknami (obenem pa je primerno kot podpora pri zdravljenju impetiga, zanohtnice in vnetja lasnega mešička). S pomočjo omenjenega gela je mogoče preprečiti širjenje bakterijskih okužb, kar je izredno pomembno za zajezitev težav z mozolji na obrazu, hkrati pa gre za gel, ki pospeši zdravljenje oz. celjenje kožnega tkiva. Aknasta koža na obrazu je lahko torej že kmalu precej manjša težava, kot je trenutno.


S hormoni pogojena aknasta koža? Zdravljenje olajšajo prava dopolnila

Hormoni so pogost razlog, zaradi katerega nas lahko tudi v poznejših življenjskih obdobjih preseneti aknasta koža. Zdravljenje mora tudi v tovrstnih primerih potekati z upoštevanjem specifičnih dejavnikov, ki so v ozadju pospešenega nastajanja mozoljev.

Za ženske v rodnem obdobju, ki se spopadajo z mozolji na obrazu, je pogosto koristno prehransko dopolnilo Femifert, ki je na voljo v obliki kapsul. Femifert pomaga pri ohranjanju metabolnega in hormonskega ravnovesja. Posamezna kapsula med drugim vsebuje 100 mg D-kiro-inozitola in folno kislino. Vsebuje tudi vitamin B6,, ki ima vlogo pri delovanju hormonov in cink, ki prispeva k ohranjanju zdrave kože.

Če vas muči aknasta koža, zdravljenje pa doslej ni bilo uspešno, čeprav ste morda preizkusili že precej pristopov, je torej vsekakor smiselno, da preverite, v kakšnem stanju so vaši hormoni in ali potrebuje morda vaš hormonski sistem dodatno podporo.


Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.