Pregledovanje dojk pripomore k zgodnjemu odkritju

raka na dojki

 

Pregledovanje dojk je poglavitno za zgodnje odkrivanje raka. Ste vedeli, da je najpogostejši rak pri ženskah ravno rak dojk? Čeprav ni izključno ženska bolezen, pa je ena izmed najbolj obvladljivih oblik - seveda, če je odkrit dovolj zgodaj. Rak, ki je lahko invaziven in neinvaziven, se največkrat pokaže s/z:

  • Majhno zatrdlino
  • Spremembo na koži
  • Krvavim ali prozornim izcedkom iz bradavice
  • Udrto oziroma uvlečeno bradavico
  • Spremembo v toploti kože


Najboljša preventiva je reden mesečni pregled dojk. To je priporočljivo začeti po 20. letu starosti, saj pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka. Pregledovanje dojk s tipanjem naj poteka na različne načine, med drugim v smeri ali nasprotni smeri urinega kazalca, krožno, cikcak in zvezdasto. Pomembno je, da je pregled vedno opravljen enako. Na ta način lahko bolj gotovo zaznate morebitne spremembe iz meseca v mesec. Vedno je treba pregledati obe bradavici, dojki in podpazduhi. Pri tem pa ne gre pozabiti na imetrijo in kožo dojk ter morebitne bolečine in nelagodje.

Pregledovanje dojk je mogoče opraviti tudi z medicinskim pripomočkom za samopregledovanje dojk. Ta je sestavljen iz treh poliuretanskih plasti ter mineralnega olja med prvo in drugo plastjo. Rokavica med pregledom z zaustavljanjem in raztezanjem zmanjša trenje, dopušča gladke gibe brez zatikanja ter poveča občutljivost otipa. Takšno pregledovanje omogoča zaznavo tudi najmanjših zatrdlin, ki jih je s prostimi rokami težko zaznati.