Zanohtnica – zakaj nastane in kako si lahko pomagamo

Zanohtnica je ena izmed najpogostejših okužb kože na rokah. Lahko se pojavi tudi na prstih nog. Zanohtnico večinoma spremlja močna bolečina, lahko pa povzroči tudi nadaljnje zaplete, zato je nujno, da se zdravljenje začne čimprej.

Za obravnavo zanohtnice na prstih rok ali nog uporabimo gel (kremo ali drug pripomoček) z dokazano učinkovitostjo, po katerem je najbolje povprašati strokovnjake v lekarni ali kateri izmed specializiranih prodajaln. Zanohtnica je razmeroma pogost pojav, tudi v poletnem času, ko so na primer pogostejša opravila na vrtu.

Z nekaj pozornosti lahko nastanek zanohtnice preprečimo. Če pa že nastane, jo začnimo čimprej zdraviti z za to namenjeno kremo ali gelom, da preprečimo širjenje okužbe in bolečega vnetja ob nohtu. S hitrim ukrepanjem se bomo lahko izognili tudi močni bolečini ali celo kirurškemu posegu.

Krema Ialuxid je prava pomoč za bolečo zanohtnico

Vzroki nastanka zanohtnice na roki, nogi

Pojav zanohtnice na rokah ali nogah je razmeroma pogost pojav, običajno pa se razvije kot posledica posebnih anatomskih značilnosti (področja rok ali nog) oz. zaradi velike izpostavljenosti poškodbam.

Boleča akutna zanohtnica navadno nastane nenadno zaradi stalne prisotnosti nekaterih bakterij v kožni gubi ob nohtu; v začetni fazi zanohtnice na roki ali nogi se najprej pojavi rdečina, tkivo ob nohtu pa postane boleče na dotik in zatečeno. V ekstremnih primerih lahko predel, kjer je prišlo do pojava zanohtnice, zelo zateče, tako da je potrebna zdravniška pomoč.

Zanohtnica pogosteje nastane pri posameznikih, katerih okončine (roke ali noge) so dlje časa izpostavljene vodi (predvsem, če vsebuje detergent). Stalna prisotnost vode pripomore k nastanku majhnih poškodb kože ob nohtu in posledično se lahko razvije zanohtnica.

K nastanku boleče zanohtnice lahko prispevajo tudi poškodbe, ki si jih povzročimo sami z razvadami, kot sta grizenje nohtov ali sesanje prsta. Prav tako zanohtnico lahko povzroči nepravilno striženje nohtov ali nestrokovna manikura. Pomoč pri boleči zanohtnici je lahko krema ali gel za zanohtnico, ki pa je najbolj učinkovita, če jo uporabimo takoj.


Boleča zanohtnica – pomoč ob pojavu poškodb nohtnega predela

Zanohtnica na roki in nogi lahko torej nastane kot posledica poškodb, stalne izpostavljenosti vodi ali pa celo ob stalnem in dolgotrajnem nošenju rokavic in umetnih nohtov. V pomoč so nam lahko kreme ali geli za zanohtnico. A če se le da, pojav zanohtnice preprečimo. V kolikor si grizemo nohte, s tem prenehajmo. Po možnosti se izogibajmo tudi dolgotrajnemu nošenju rokavic, saj le-te preprečujejo dotok zraka in lahko vodijo v nastanek boleče zanohtnice.

Če je zanohtnica že prisotna, si čimprej pomagajmo s kopelmi in z za to namenjenimi geli in kremami. V primeru odlašanja z zdravljenjem se namreč okužba lahko preveč razširi in je potreben obisk zdravnika ali celo kirurški poseg.


Kaj pomaga pri boleči zanohtnici?

Krema Ialuxid za zanohtnicoBoleča zanohtnica na roki nastane večinoma kot posledica okužbe kožne gube ob nohtu. A s takojšnjim ukrepanjem in izbiro pravega izdelka lahko širjenje okužbe ustavimo. Med učinkovitimi izdelki (kremami, geli) za zanohtnice, velja omeniti Ialuxid gel. Ta gel oz. krema za zanohtnice vsebuje edinstveno kombinacijo kakovostnih sestavin. Ena ključnih je prav gotovo vodikov peroksid, ki je učinkovit proti glivam, virusom in bakterijam. Najpogosteje so prav bakterije tiste, ki povzročijo okužbo in nastanek akutne zanohtnice na roki ali nogi.


Kakovostna krema za zanohtnico, ki prepreči širjenje okužbe

Ob stiku z bakterijami, stalni izpostavljenosti vodi ali pa zmanjšanemu dotoku zraka se dokaj pogosto pojavi vnetje obnohtne kožice in nastane zanohtnica. Ne glede na to, ali se pojavi na roki ali nogi, je pomembno, da pravočasno ukrepamo.

Kakovostna krema za zanohtnice Ialuxid gel, ki deluje na osnovi vodikovega peroksida, je učinkovita pomoč, ki prepreči širjenje okužbe pri zanohtnici. Poleg vodikovega peroksida ta krema za zanohtnice vsebuje tudi hialuronsko kislino in glicin. Hialuronska kislina, učinkovito deluje pri obnovi poškodovane kože, glicin v gelu Ialuxid za zanohtnice pa blaži suhost kože ter jo ščiti pred novimi okužbami.