Samopregledovanje dojk bo lažje s posebnim pripomočkom za samopregled dojk


Samopregledovanje dojk bi moralo biti po dopolnjenem 20. letu starosti na urniku vsak mesec. Po 50. letu pa se obenem priporočajo redne mamografije, praviloma vsaki dve leti, če spadate v eno od skupin s povečanim tveganjem za raka dojk, pa še nekoliko pogosteje. Med najbolj ogrožene posameznice spadajo ženske, ki so bolezen že prebolele, in osebe, pri katerih se je bolezen pojavila v ožjem sorodstvu.


Zakaj je samopregledovanje dojk izjemno pomembno?

Rak dojk je bolezen, za katero zboli več kot 10 odstotkov vseh žensk, kar pomeni, da gre za najpogostejšo vrsto rakavih obolenj pri ženskah. Toda ni vse črno: v primerjavi z mnogimi drugimi vrstami raka so možnosti za ozdravitev pri tej vrsti zelo dobre, toda le če je bolezen odkrita dovolj zgodaj. In tu pride na vrsto samopregledovanje dojk. Gre za preprosto, vendar zanesljivo metodo za zgodnje odkrivanje bolezni, ki bi jo bilo sicer težko odkriti pravočasno, saj simptomi sprva niso očitni.


samopregledovanje


Mesečni samopregled dojk vam pomaga odkriti morebitne majhne zatrdline in druge nenavadne spremembe. Relativno preprost postopek, ki ne zahteva veliko časa, vam lahko torej reši življenje, zato je vsekakor pametno, da si na svojem koledarju rezervirate čas za to opravilo. Danes so na voljo najrazličnejše aplikacije, ki vam pomagajo z opomniki.


Priporočljivo je, da samopregledovanje vsak mesec poteka neposredno po menstruaciji, saj menstrualni cikel pogosto vpliva na prsi. Če bo samopregledovanje dojk potekalo v istem delu cikla, bo lažje zaznati potencialne bolezenske spremembe. Ženskam, ki nimajo več menstruacije, pa se priporoča, da si za samopregled dojk izberejo dan v mesecu in se tega nato držijo (na primer vsak prvi v mesecu).


Samopregled dojk in spremembe, na katere morate biti pozorni

Najočitnejša sprememba, ki opozarja na to, da je potreben pregled pri zdravniku, so seveda zatrdline. Pozorni bodite tudi na morebitne zelo majhne bulice. Obenem so lahko problematične spremembe velikosti in oblike prsi ali spremembe barve kože. Pri tem morate posebno pozornost posvetiti prsnim bradavicam. Če na primer opazite, da je ena od bradavic vdrta oz. ugreznjena, je vsekakor dobro, da se čim prej oglasite pri zdravniku. Podobno pa velja tudi za nenavaden izcedek iz dojke.


Seveda ni nujno, da so naštete spremembe povezane z rakom. Tako nikakor ni potrebna panika, toda previdnost ni nikoli odveč. Zdravnik vas bo po potrebi napotil na mamografijo, tj. rentgenski pregled, ki bo ponudil zanesljivejše odgovore. S pomočjo mamografije je namreč mogoče odkriti tiste spremembe, ki jih je sicer težko zatipati.


Rokavica za samopregledovanje dojke za lažje odkrivanje majhnih zatrdlin

Pomembno je, da ne hitite oziroma da si vzamete dovolj časa za natančno samopregledovanje dojke – tako leve kot desne. Pri postopku si je mogoče pomagati z rokavico Donna Glove, ki je bila zasnovana prav za lažje samopregledovanje dojke. Gre za pripomoček, ki ga sestavljajo tri plasti, izdelane iz poliuretana. Med prvo in drugo plast je dodano mineralno olje NF18. Prav ta tekočina je še posebej koristna, saj omogoča natančnejši samopregled dojk.


Po zaslugi mineralnega olja NF18 je zagotovljena povečana občutljivost otipa. Mineralno olje pa hkrati prispeva k bolj gladkim gibom brez zatikanja, saj zmanjšuje trenje. Z rokavico za samopregledovanje dojke Donna Glove je tako mogoče zatipati celo izredno majhne, premikajoče se zatrdline, ki niso nič večje od zrna sladkorja.


samopregledovanje-dojke


Napotki za pravilno uporabo in vzdrževanje pripomočka Donna Glove


Uporaba rokavice je izjemno preprosta. Rokavico si preprosto nataknete na roko (prostor za dlan najdete med drugo in tretjo poliuretansko plastjo), nato pa izvedete samopregled dojk v skladu s splošnimi priporočili. Priporočljivo je, da med opravilom ležite. V ležečem položaju bo namreč površina tkiva prsi večja. Poleg tega pa z ležečim položajem preprečite nabiranje olja na dnu rokavice, kar bi otežilo samopregledovanje. Obenem je nujno, da je prosta roka dvignjena nad glavo, saj boste sicer težko dosegli vse predele. Ne pozabite, da morate vključiti tudi neposredno okolico prsi, vključno z območjem pod pazduhami in z bezgavkami. Pozorni bodite na morebitno zadebelitev tkiv in podobne spremembe.


Rokavica Donna Glove se lahko uporabi večkrat, saj je po odprtju embalaže uporabna kar 3 leta. Seveda je pri tem pomembno, da skrbite za ustrezno vzdrževanje in da pazite na to, da rokavice ne boste poškodovali. Izdelka torej ni pametno shranjevati v neposredni bližini ostrih predmetov. Hkrati pa upoštevajte, da lahko rokavico poškodujejo tudi dolgi, ostri nohti. Ko gre za temperaturo, je rokavica za samopregledovanje dojk Donna Glove izjemno odporna. Uporaba je namreč možna znotraj temperaturnega območja od 5 stopinj Celzija pa vse do 100 stopinj Celzija.


Po posamezni uporabi se priporoča čiščenje s toplo vodo. Pripomoček na koncu osušite s pomočjo brisače (uporabite čisto in čim mehkejšo brisačo). Redno samopregledovanje dojk z rokavico za večkratno uporabo Donna Glove omogoča uspešnejše odkrivanje sprememb, ki bi jih bilo skorajda nemogoče odkriti z golo roko. To pomeni, da gre za izredno dragocen pripomoček, s pomočjo katerega je možno zgodnje odkrivanje morebitnih patogenih sprememb, s čimer se, kot omenjeno, močno poveča možnost za ozdravitev.