Vloga vitamina D pri delovanju imunskega sistema


Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki prispeva k pravilnemu delovanju našega imunskega sistema. Poleg vloge pri delovanju imunskega sistema ima ta vitamin še druge naloge, ki jih opravlja v našem telesu. Prispeva na primer k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja. Hkrati prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti in zob. Vlogo ima pri delitvi celic v našem telesu ter prispeva k delovanju mišic.

Vitamin D je edini vitamin, ki ga lahko človeško telo tvori samo in sicer takrat, ko je koža izpostavljena UV sončnim žarkom. Gre za vitamin, za katerega so si strokovnjaki edini, da nam ga v večjem delu leta primanjkuje, kar predstavlja tudi eno izmed večjih težav sodobne družbe na ravni zdravja posameznika. Vitamin D sodeluje pri mnogih telesnih procesih, kot so absorpcija kalcija in fosforja, ohranja normalno raven kalcija v krvi in tako prispeva k zdravim kostem. Poleg tega deluje protivnetno in vpliva na aktivacijo imunskega sistema. Ljudje, ki se soočajo s pomanjkanjem vitamina D  imajo nemalo težav, ki se odražajo kot pogosti zlomi zaradi manjše kostne mase, oslabljen imunski sistem, bolečine v sklepih, mišicah in kosteh, nihanje razpoloženja ter povišanje telesne teže.


Vitamini za imunski sistem

Pomanjkanje vitamina D – katere težave občutijo posamezniki?

Kot smo omenili že zgoraj, ima lahko pomanjkanje tega vitamina za imunski sistem precejšnje posledice za posameznika. Ljudje, ki se soočajo s pomanjkanjem vitamina D imajo težave z zmanjševanjem kostne mase, zato pri njih velikokrat prihaja do zlomov kosti. Vitamin D namreč prispeva k ohranjanju zdravih kosti in tudi zob. Poleg tega je tudi imunski sistem posameznikov s pomanjkanjem vitamina D precej slabši, saj vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema. Razpoloženje lahko zaradi nižjih vrednosti vitamina D v telesu niha, poleg tega pa se lahko zvišuje tudi telesna teža.


Pomanjkanje vitamina D – nevarnost za zdravje naših kosti in zob

Ena izmed najpomembnejših funkcij vitamina D v našem telesu je absorpcija kalcija in fosforja. Vitamin D namreč prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja. To je tesno povezano z normalnim razvojem in delovanjem kosti, mišic in zob. V kolikor se posameznik sooča s pomanjkanjem vitamina D, se pojavi tveganje za zlome kosti, poleg tega je verjetnejši tudi nastanek osteoporoze, pri dojenčkih pa se lahko razvije celo rahitis.


Vitamin D se nahaja v dveh oblikah – kot vitamin D2 in vitamin D3

Tako kot nekateri drugi vitamini za imunski sistem, se tudi vitamin D nahaja v različnih oblikah – vitamin D2 in vitamin D3. Med njima lahko najdemo številne pomembne razlike. Eno izmed njih najdemo v samem izviru - vitamin D2 je najden v živilih rastlinskega izvora, vitamin D3 pa v živilih živalskega izvora. Naše telo lahko v koži proizvede samo vitamin D3, D2 pa moramo zaužiti s hrano.


Viri vitamina D

Vitamin D sicer lahko dobimo s hrano, vendar ga proizvaja tudi naše telo. Proizvodnja vitamina D poteka v našem največjem organu – koži. V prehrani lahko ta vitamin za imunski sistem najdemo v ribah in ribjem olju, jajcih in mlečnih izdelkih. 


Vitamin D lahko “pridelamo” tudi sami

Kot smo že omenili, se lahko vitamin D tvori tudi v naši koži. Nastajanje tega vitamina za imunski sistem je dvostopenjsko. Za njegovo tvorjenje mora biti naša koža izpostavljena sončnim žarkom, natančneje UVB žarkom. Če imamo odkrite roke in obraz, naj bi dnevno zadostovala že nekaj minutna izpostavljenost soncu. Kljub vsemu pa raziskave kažejo, da predvsem pozimi vitamina D na tak način ne dobimo dovolj. Poleg tega lahko naše telo proizvede le vitamin D3, za vnos D2 pa moramo poskrbeti s hrano.

Kot smo že nakazali, je potrebno izpostaviti tudi dejstvo, da je proizvodnja vitamina D v našem telesu skozi letne čase drugačna. Najmanj omenjenega vitamina naše telo tvori pozimi, ko so dnevi kratki, izpostavljenost sončni svetlobi je manjša, našo kožo pa prekrivajo dolga oblačila, zato je v tem času ta vitamin dobro nadomeščati. 


Živila, ki so bogata z vitaminom D

Največ vitamina D lahko najdemo v živilih živalskega izvora, precej manj pa ga je v rastlinskih živilih. Med živili, ki so s tem vitaminom najbogatejša, najdemo na primer ribe, jajca, mleko in mlečne izdelke.


Mlečni proizvodi za vitamin D

Kdo sodi med najbolj ogrožene za pomanjkanje vitamina D?

Odrasli so seveda ogroženi in jim »epidemija« pomanjkanja vitamina D, kot jo imenujejo po svetu, ne prizanaša. Še bolj prizadeti pa so velikokrat dojenčki. Le-ti ga namreč z materinim mlekom ne dobijo dovolj. Med ogrožene pa sodijo tudi starejši ljudje, ljudje s prekomerno telesno težo in nosečnice. Posameznikom, ki pripadajo najbolj ogroženim skupinam, se priporoča, da predvsem v zimskem času dodajajo vitamin D v obliki obogatenih živil ali prehranskih dodatkov.

Vidimo torej, da si pomanjkanja vitamina D ne smemo privoščiti. Ker so jesenski meseci že zelo glasno potrkali na vrata, neustrašno pa se približuje tudi zima, smo v spletni trgovini Dr. Gorkič poskrbeli za zalogo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D in jih lahko dodate svoji prehrani. To so multivitaminski tonik Floradix Epresat, mineralni tonik Floradix Kalcij, magnezij in cink ter multivitaminski tonik za otroke Floradix Kindervital.