Pošlji povpraševanje

CNC stroji in njihove funkcije

Najzgodnejši numerični krmilni ali CNC stroji segajo v 40. leta prejšnjega stoletja, ko so bili prvič uporabljeni za nadzor gibanja že obstoječih orodij. Ko so tehnologije napredovale, so mehanizme izboljšali z analognimi računalniki in na koncu z digitalnimi računalniki, kar je privedlo do porasta CNC obdelave.

cnc stroji

CNC stroji so danes v veliki večini popolnoma elektronski. Pogostejši postopki s CNC stroji vključujejo ultrazvočno varjenje, luknjanje in lasersko rezanje. Najpogosteje uporabljeni CNC stroji pa so naslednji:

CNC stružnice

V stružnicah se kosi režejo v krožni smeri z orodji za indeksiranje. S CNC tehnologijo se rezi, ki jih uporabljajo stružnice, izvajajo natančno in hitro. CNC stružnice se uporabljajo za izdelavo zapletenih modelov, ki ne bi bili možni pri ročno zagnanih različicah stroja. Na splošno so kontrolne funkcije rezkalnikov in stružnic, ki jih vodi CNC, podobne. Vendar je večina CNC stružnic sestavljena iz dveh osi - X in Z.

CNC rezalniki plazme

V plazemskem rezalniku se material razreže s plazemsko baklo. Postopek se nanaša predvsem na kovinske materiale, vendar jih je mogoče uporabiti tudi na drugih površinah. Da bi ustvarili hitrost in toploto, potrebno za rezanje kovine, se plazma ustvarja s kombinacijo plina in stisnjenega zraka.

CNC električni razelektritveni stroji

Električna obdelava razelektritve (EDM) je postopek, ki z električnimi iskricami oblikuje delovne dele v določene oblike. Z EDM se med dvema elektrodama pojavljata tokovna izpraznitev in to odstrani odseke določenega dela.

Ko je prostor med elektrodama manjši, postane električno polje bolj intenzivno in s tem močnejše od dielektričnega. To omogoča, da med obema elektrodama teče tok.

CNC rezalnik vodnega curka

Pri CNC obdelovanju so vodni curki orodje, ki z visokotlačnimi aplikacijami vode služijo za rezanje trdih materialov, kot sta granit in kovina. V nekaterih primerih se voda pomeša s peskom ali kakšno drugo močno abrazivno snovjo. Tovarniški strojni deli so pogosto oblikovani skozi ta postopek.

Podjetje CNC TECH d.o.o. z dolgoletno tradicijo v prodaji in svetovanju glede CNC strojev, nudi tudi servis CNC strojev, tako za 3-osni CNC stroj kot tudi 4 osni CNC stroj oziroma servis EDM in CNC obdelovalnih strojev za naslednje stroje:

  • Žična erozija SPM,
  • Žična erozija BROTHER,
  • Potopna erozija EXERON,
  • Prebijalni stroji CASTEK,
  • Obdelovalni centri FINETECH,
  • Obdelovalni centri PRIMINER.

cnc stroj za kovino