Stružnice so lahko idealen pripomoček za vsakega mojstra

Stružnica je najstarejši obdelovalni stroj za struženje, ki ga še dandanes veliko uporabljamo na področju strojništva in lesarstva.Lahko bi celo rekli, da skoraj ni delavnice brez tega obdelovalnega stroja. Naprava je sestavljena iz postelje, vretenjaka, podajalnega menjalnika, sani s suporti, konjička in linete. Glede na njihovo razporeditev razlikujemo univerzalno, čelno, karuselno in revolversko stružnico iz katerih pa so se naknadno razvile  tudi kopirna,  podstružilna, avtomatska in numerično krmiljena (krajše CNC) stružnica. Univerzalne stružnice navadno uporabljamo za izdelavo posameznih izdelkov ali majhnih serij. Primerne so za vzdrževalna dela in manjše delavnice, uporabljamo pa jih pa tudi povsod tam, kjer so potrebni vsestranski in raznoliki stroji. S tovrstnimi napravami lahko stružimo vzdolžno, prečno, vrezujemo lahko tudi valjaste in stožčaste navoje, Arhimedove spirale, vrtamo, grezimo, povrtavamo, režemo navoje z navojnimi svedri in čeljustmi, ročno poliramo in pilimo. Dodatni pripomočki omogočajo tudi struženje krogle, kopiranje in brušenje. Od vseh vrst stružnic se univerzalne razlikujejo po posebnem ločenem mehanizmu za vzdolžno in prečno podajanje s pomočjo utornega vretena ter mehanizmu za rezanje navoja s profilnimi orodji, pri katerem sta najpomembnejša vodilno vreteno in dvodelna matica. Zaradi vsega naštetega tovrstne stružnice pogosto imenujemo tudi »stružnica z vodilnim in utornim vretenom«.

CNC stružnice

CNC program je zaporedje programskih ukazov, ki CNC stroju, za izdelavo določenega izdelka, določajo postopek izvajanja delovnih operacij. Postopek obdelave na tovrstni napravi je v CNC programu opisan z geometrijskimi (določajo relativni položaj med orodjem in obdelovancem) in tehnološkimi krmilnimi ukazi, kot so določitev podajalne in rezalne hitrosti, definicije orodij ter pomožnih funkcij, ki določajo vklop/izklop vretena, smer vrtenja, hlajenje itd. Celoten postopek tako poteka povsem avtomatično. CNC je kratica za računalniško numerično kontrolo. Njene glavne značilnosti so njena prilagodljivost (programiranje dela), možnost vnaprejšnje priprave celotnega programa za delo, enostavno spremljanje obdelave, lahko prilagodljiv obdelovalni proces, možnost optimiziranja rezalnih parametrov, shranjevanja programov, ustreznega dokumentiranja orodij in njihovih nastavitev, povezovanja, načrtovanja, izvedbe obdelave (CAD/CAM...) ter povezave obdelave s kontrolnimi sistemi. Glavni podatki, ki nam pomagajo ugotoviti karakteristike tovrstne naprave pa so število njenih  delovnih in programskih osi, izvedba postelje, vpenjanja, število orodij, ki jih lahko vpnemo ter njena izvedba krmiljenja. Najbolj pogoste so univerzalne CNC stružnice, ki uporabniku omogočajo vzdolžno in prečno struženje, na trgu pa so na voljo tudi čelne, karuselne in revolverske, iz katerih so se prav tako razvile nove podvrste.

CNC Stružnice

Nakup stružnice

Stružnice za kovino so gotovo najpogosteje uporabljen obdelovalni stroj za kovine, ki omogoča obdelavo obdelovancev valjaste oblike ter zagotavlja različne velikosti uporabljenih materialov. Ker je upravljanje z njimi relativno enostavno, so nepogrešljiv del številnih delavnic, saj si veliko število mojstrov dela brez njih praktično ne more predstavljati, poleg tega pa omogočajo hitre, natančne in kvalitetno opravljene storitve. Ker si lahko  s pomočjo primerno izbrane stružnice naše delo zelo olajšamo in skrajšamo čas, ki bi ga zanj sicer potrebovali, je pomembno, da si pred dejanskim nakupom vzamemo dovolj časa za razmislek in izberemo premišljeno. Če iščemo najustreznejšo napravo za domačo uporabo, lahko razmislimo o nakupu rabljene stružnice za kovino, če pa jo potrebujemo za obširno delo v proizvodnji, je bolj priporočljiva izbira nove naprave.

Rabljena CNC stružnica

Stružnice prodaja

V podjetju CNC tehnika ponujajo veliko izbiro rabljenih CNC stružnic, poleg tega  pa bomo v njihovi ponudbi našli tudi nove obdelovalne stroje. Stroji blagovne znamke JESCO so sinonim za visoko zmogljivost in kvaliteto po dostopnih cenah, zaradi česar se uspešno prodajo po celem svetu. Podjetje ima na področju izdelave stružnic bogate, 30 letne izkušnje, obogatene z vsakoletnim tehnološkim napredkom. Prodajni program Jesco obsega CNC stružnice serije Lionet, ciklične stružnice serije Jaguar in klasične stružnice serije Prince, Trainer itd. Za kakršnekoli dodatne informacije ali nasvet, so nam na voljo na njihovi spletni strani.