Tisk je tudi dan danes izjemno pomemben

Tisk je kljub velikemu razvoju digitalizacije še zmeraj izjemnega pomena, saj naše stranke v kontakt z našimi produkti in storitvami vstopajo tudi s pomočjo tiskovin. Tiskarne dan danes natisnejo praktično vse – zelo popularen je tisk vizitk, tisk letakov, brošur, plakatov, roll upov in drugih, nekoliko manj pogostih tiskovin kot so na primer pregradne stene, reklamne zastavice ali 3D nalepke.

Naročite tisk na spletni tiskarni


Za kaj moramo poskrbeti, preden grafiko pošljemo v tisk?

Pomembno je, da preden pošljemo grafiko oziroma drug material, ki ga želimo natisniti, v tiskarno, za tisk tudi ustrezno pripravimo. Samo tako lahko zagotovimo, da bomo z izdelkom, ki nam ga bo tiskarna izdelala zares zadovoljni.

Najprej je potrebno razmisliti, v katerem programu bomo grafiko oblikovali, saj moramo pri vsem skupaj biti pozorni tudi na format v katerem bomo tiskarni izdelek poslali. Končni format, ki ga tiskarne navadno potrebujejo za tisk je PDF datoteka, ki jo lahko uvozimo iz več grafičnih programov. Praksa narekuje, da se tiskovine največkrat pripravljajo v programih za prelom, kot sta na primer Adobe Indesign ali QuarkXPress. Seveda moramo razmisliti tudi o velikosti grafike, ki jo pošiljamo v tiskarno. Priporočamo, da so tiskovine pripravljene v končnem A formatu (torej je razmerje stranic 1: √2). Formati so določeni z ISO standardom po vsem svetu, z nekaj izjemami kot so ZDA.

Pri tisku pa moramo biti pozorni tudi na barve. Tiskamo lahko le z osnovnimi štirimi barvami in sicer Cyan, Magenta, Yellow in Black. Izjemo od tega predstavljajo Pantone barve. Gre za posebne barve, ki jih dobimo po naročilu oziroma se jih zmeša po barvni recepturi, vendar se uporabljajo le pri offset tisku. Tiskarska barva je torej barvni pigment zmešan z neko osnovo (olje, voda) in s kombinacijo vseh štirih v določenih odstotnih vrednosti. Vse ostale barve (kot so na primer RGB, Lab ali Index) so neprimerne za tisk in jih uporabljamo le za prikaz slik na monitorju.


Dan danes nam v tiskarnah natisnejo pravzaprav vse, kar želimo

Kot smo omenili že zgoraj, lahko danes natisnemo pravzaprav vse – pri tem se nam ni potrebno omejiti zgolj na tisk letakov, vizitk, ali na tisk brošur in plakatov, pač pa lahko pogledamo tudi širše. Tiskarne danes ponujajo dobre opcije tisa reklamnih zastavic, roll up sistemov, 3D nalepk in celo premičnih sten. Ne glede na to, katero tiskovino v tiskarni naročimo, pa moramo pomisliti na sam izgled tiskovine. Če tiskovino oblikujemo sami, moramo biti – poleg vseh tehničnih zahtev – zelo pozorni na to, da je tiskovina pripravljena tako, da bo potencialno stranko pritegnila in jo kaj kmalu spremenila v dejansko stranko. Grafike naj bodo zato estetske, vsebujejo pa naj jasno sporočilo, ki ga bo stranka razumela in si ga zapomnila.

Tisk od malih pa do velikih formatov


Kaj moramo vedeti o izdelavi vizitk?

Posebej pa se lahko posvetimo dizajnu in tisku vizitk. Vizitka mora podati dovolj informacij, da nas lahko oseba kontaktira, pri vsem skupaj pa moramo biti pozorni, da vizitka ni pretirano napolnjena z nepotrebnimi informacijami, ki bi lahko pozornost od tistih najpomembnejših podatkov odvrnile, kar nas lahko v skrajnem primeru stane tudi izgube stranke.


Za tisk letakov in tisku plakatov uporabljamo tanjši papir kot za tisk vizitk

Vsekakor pa se moramo, preden grafike za tisk pošljemo v tiskarno, pozanimati o tem, kakšno vrsto papirja naj uporabimo za tisk. Trg nam danes namreč ponuja različne vrste in debeline papirja med katerimi lahko izbiramo, vse vrste pa niso primerne za tisk vseh grafik. Tako bomo na primer za tisk letakov uporabili 100 do 150 gramskih premazni papir, za tisk vabil pa bomo posegali po nekoliko debelejšem, navadno 300 gramskem premaznem papirju.

Za vse podrobnosti in vprašanja smo vam v tiskarni Versaprint ves čas na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem pomagali pri pripravi in tisku različnega materiala, ki ga potrebujete zase ali za svoje podjetje.