Sončna elektrarna za samooskrbo: kako se lotiti tega projekta?

Sončna elektrarna za pridobivanje električne energije, za katero se včasih uporablja poimenovanje fotovoltaika, je rešitev, ki prinaša prednosti tako za okolje kot za vašo denarnico. Če se zanimate za to opcijo, vas v nadaljevanju čaka nekaj osnovnih informacij o tem, kako začeti z izvedbo …

Sončna elektrarna za gospodinjstva  ali male poslovne odjemalce

V osnovi pride fotovoltaika za samooskrbo v poštev pri gospodinjstvih različnih velikosti. Vendar pa je ta možnost hkrati na voljo še za t. i. male poslovne odjemalce, kamor sodijo tisti s priključno močjo, ki ne presega 41 kW. Ne glede na to, v katero skupino odjemalcev sodite, pa je važno, da ste lastnik merilnega mesta v objektu, kjer je načrtovana fotovoltaika.

Sončna elektrarna

Pametna rešitev tudi sončna elektrarna za vikend

Tovrstna samooskrba pa ne pride v poštev samo pri stalnih bivališčih (in manjših poslovnih objektih), ampak je zelo razširjena tudi sončna elektrarna za vikend oziroma za vse objekte, namenjene občasnemu bivanju/dopustovanju. Ta opcija je še toliko privlačnejša, če je klasično pridobivanje električne energije na vašem vikendu zaradi določenih razlogov oteženo.

Kako se kompenzira pridobivanje električne energije?

Še preden se elektrarna za samooskrbo priključi, je treba dobiti soglasje dobavitelja/distribucijskega operaterja oz. z njim skleniti pogodbo. V njej je določeno, da se bo oddana energija kompenzirala s prevzeto, pri čemer so v uporabi enotarifne meritve. Običajno gre tu za obračunsko obdobje enega leta. Za vas, kot (bodočega) lastnika sončne elektrarne za samooskrbo, je torej važna predvsem razlika med prevzeto in oddano elektriko.

Kam se lahko namesti sončna elektrarna, subvencija in končni stroški

Sončna elektrarna za samooskrbo bo seveda precej cenejša, če za njeno namestitev ne bo potrebno gradbeno dovoljenje. To dosežemo tako, da jo namestimo na streho ali pa fasado objekta. Pri tem je sicer pomembno, da nam je kadar koli na voljo možnost izklopa iz omrežja, s čimer se prepreči potencialno nevarnost za udar. Največja dovoljena napetost, ki jo ima lahko sončna elektrarna, ko je izključena, je v primeru izmenične napetosti 50 V, pri enosmerni napetosti pa je ta omejitev postavljena pri 120 V.

Optimalna velikost oz. nazivna moč, ki naj bi jo imela sončna elektrarna za samooskrbo, je sicer 11 kW, saj se v primeru preseganja te meje presežek elektrike prenese brezplačno. Obstaja pa še en razlog, zakaj je to najvišja nazivna moč, ki se priporoča tistim, ki jih zanima lastna sončna elektrarna. Subvencija, ki jo podeljuje Eko sklad, je namreč namenjena zgolj napravam, katerih nazivna moč ne presega 11 kW. Če bi želeli s pomočjo subvencije znižati stroške sončne elektrarne za samooskrbo, je torej vsekakor ključno, da upoštevate to omejitev.

Električna energija

Sončna elektrarna za samooskrbo »na ključ« ali posamezne komponente

Podjetje Sol Navitas je pravi naslov za vse, ki vas zanima lastna sončna elektrarna na ključ. Projekte, ki vključujejo urejanje celotne dokumentacije, izvajamo po vsej Sloveniji, poleg tega pa smo v zadnjih letih uspešno izvedli precej projektov v tujini, predvsem na območju držav nekdanje Jugoslavije (Hrvaška, Srbija in BiH) ter v Veliki Britaniji. Na razpolago so vam moduli domačega proizvajalca Biol (serija Premium mono) in moduli številnih svetovno priznanih znamk, na primer Luxur Solar in Trina Solar. Strankam obenem ponujamo izbiro med razsmerniki in optimizatorji Solar Edge ter mikroinventorji, ki so proizvod slovenskega podjetja Letrik Sol. Pri sami montaži pa so nato uporabljene konstrukcije iz aluminija SOL ALU, primerne za najrazličnejše tipe kritin, ki so naš lastni proizvod. Z veseljem odgovorimo na vsa dodatna vprašanja interesentov in vam nato pripravimo informativno ponudbo, prilagojeno vašim specifičnim okoliščinam. Za konec naj omenimo še, da poleg izvedbe na ključ ponujamo še opcijo dobave zgolj posameznih komponent oziroma materiala.