Samooskrba z električno energijo: izgradnja sončne elektrarne

Samooskrba z električno energijo se zdi marsikomu zelo zanimiva ideja, vendar pa večina ne ve dobro, kako se sploh lotiti tega projekta. Prav zato vam bomo poskušali tokrat na kratko predstaviti korake, ki so potrebni, če vas zanima sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo …

Povečano zanimanje za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov

Glavna razloga, zaradi katerih se povečuje interes za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov, še posebej iz sonca, sta dva: okoljski in ekonomski. Odločitev za to, da bomo za električno energijo uporabljali obnovljive vire, nedvomno ustreza vse močnejšim težnjam po trajnostnem, okolju prijaznejšem razvoju. Vendar pa so za večino tistih, ki načrtujejo prehod k samooskrbi, še pomembnejši finančni razlog, saj se začetna investicija relativno hitro v celoti povrne, nato pa si je mogoče obetati precejšnje prihranke.

Samooskrba z električno energijo

Kdaj je smiselno pridobivanje električne energije iz sonca?

Preden pa se je možno sploh odločiti za pridobivanje električne energije iz sonca, mora biti izpolnjenih nekaj osnovnih pogojev. Sončna elektrarna za samooskrbo na strehi objekta zahteva ustrezno obsevanje. To pa je odvisno od dejavnikov, kot so površina in naklon strehe ter orientacija stavbe. Pomembno je, da se sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo načrtuje tako, da je možna čim boljša izraba razpoložljive površine. Včasih so smiselne dodatne prilagoditve, npr. podkonstrukcija strehe za doseganje primernega naklona, pri čemer pa moramo paziti, da s tem ne pride do prevelike izgube površine, kar bi pomenilo zmanjšanje potencialne moči. Vidimo torej, da sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo že pred začetkom potencialne izgradnje zahteva upoštevanje številnih dejavnikov, zato je že v tej (pred)fazi nujna strokovna pomoč. Le strokovnjak, ki ima obilo znanja in izkušenj s tem, kako doseči, da bo samooskrba z električno energijo zares učinkovita, vam lahko svetuje glede potrebnih prilagoditev oz. oceni realne možnosti za izvedbo projekta. Tu je sicer pomembno poudariti še, da pride sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo v poštev le pri gospodinjskih in t. i. malih poslovnih odjemalcih, katerih priključna moč ne presega 41 kW.

Več o tem

Načrtovanje sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo

Ugotovitvi, da je samooskrba z električno energijo logična poteza za vaše gospodinjstvo, nato sledi izračun, kolikšna je maksimalna moč, ki bi jo lahko imela vaša sončna elektrarna za samooskrbo. Za to so nujni natančni izračuni senčenja. Naslednji korak je nato pridobitev soglasja, ki je potrebno za priklop na distribucijsko omrežje. Za to morate vložiti posebno vlogo, ki vključuje določene priloge – te se pri posameznih distributerjih nekoliko razlikujejo, zato morate natančno upoštevati, kaj vse je treba priložiti. Ko je urejena tudi vsa dodatna dokumentacija (soglasje za projektne rešitve, varnostni načrt, montažno zavarovanje itn.), se končno lahko začne sama izgradnja.

Sončna elektrarna za samooskrbo

Več o tem


Sončna elektrarna za samooskrbo »na ključ« ali posamezne komponente

Naj vas kompleksnost procesa zagotavljanja vse potrebne dokumentacije za samooskrbo ne prestraši. V podjetju Sol Navitas namreč vse to uredimo namesto vas. Nudimo vam t. i. izvedbo na ključ, kar pomeni, da je pot do samooskrbe z električno energijo za vas mnogo lažja, kot se morda zdi na prvi pogled. Pri sami izgradnji nato uporabljamo dokazano učinkovite solarne module, pri čemer je mogoče izbirati med različnimi proizvajalci, kot so Luxor Solar, Trina Solar, slovenski proizvajalec Bisol itn. Pritrditev pa izvedemo z uporabo konstrukcije iz aluminija, ki je naš lastni proizvod. O tem, da smo resnično prepričani v kakovost naše konstrukcije SOL ALU, zgovorno priča tudi dejstvo, da svojim strankam ponujamo kar 10 let garancije na to, da montaža ne bo povzročila zamakanja. Čeprav je za večino investitorjev zanimiva predvsem postavitev na ključ, pa naj za konec izpostavimo še, da je po želji pri nas prav tako možen zgolj nakup posameznih komponent oziroma materialov.