Pošlji povpraševanje

FOTOVOLTAIČNI MODUL IN FOTOVOLTAIKA

Fotovoltaika

Fotovoltaični modul je element, ki pretvarja sončno energijo v električno, kadar je osvetljen s sončno svetlobo. Fotovoltaični moduli so izdelani iz med seboj povezanih sončnih celic iz monokristalnega ali polikristalnega silicija. Navadno so vstavljene v primeren okvir, ki jim zagotavlja primerno mehanično robustnost. Prekrite in zaščitene so ploščo iz kaljenega stekla. Ta ščiti fotovoltaični modul pred padavinami. Fotovoltaični modul je sestavljen iz zaporedno vezanih enakih sončnih celic. Med fotovoltaičnimi moduli ločimo fotovoltaične module narejene iz kristalnih celic (monokristalni in polikristalni moduli) in module iz amorfnega silicija.

KAJ JE FOTOVOLTAIKA? CENA FOTOVOLTAIČNE ELEKTRARNE

Če se sprašujete, kaj je fotovoltaika, lahko rečemo, da je fotovoltaika veda, ki pretvarja svetlobno energijo, torej direktno pretvarja svetlobno energijo svetlobnega sevanja v električno energijo. Takšna pretvorba se zgodi v sončnih celicah, ki pa so lahko polikristalne, monokristalne ali amorfne. Z združevanjem več sončnih celih pa dobimo fotovoltaične module. Fotovoltaika uporablja energijo sonca, da pridobi iz njega električno energijo. Sonce in sončna svetloba sta najbolj obetajoč vir energije. Gre za čisto in okolju prijazno energijo, ki ima velik energetski potencial, ne glede na ceno.

FOTOVOLTAIČNE ELEKTRARNE V SLOVENIJI Z MOČJO 5 KW

Fotovoltaični modulV Sloveniji se vse več ljudi odloča, da izkoristi energijo sonca za pridobivanje električne energije. Preden se lotimo postavitve sončne elektrarne je potrebno natančno izmeriti oziroma oceniti, kolikšna bo proizvodnja elektrike iz načrtovane sončne elektrarne. Podatki kažejo, da povprečna družina v Sloveniji, da bi zagotovila dovolj električne energije za normalno vsakdanjo uporabo v gospodinjstvu, potrebuje sončno elektrarno z močjo 5 kW. Cena takšne fotovoltaične elektrarne je odvisna od nekaterih dejavnikov, ki se jih mora upoštevati že pri samem načrtovanju. Med najpomembnejšimi so: lokacija, naklon strehe oziroma fotovoltaičnih modulov, stran neba, kamor bodo fotovoltaični moduli obrnjeni in koliko ur sončne svetlobe bo objekt imel. Cena fotovoltaičnih modulov v Sloveniji je odvisna tudi od načina financiranja. Lahko gre za lasten vložek, posojila, sofinanciranja s strani različnih skladov. Investicija se povrne v maksimalno petnajstih letih.

VEČ O FOTOVOLTAIČNIH MODULIH IN SOLARNI ENERGIJI