Samorazlivni epoksi tlak - odporna in obstojna talna obloga

Samorazlivni epoksi tlak sodi med najbolj odporne in obstojne industrijske tlake. Gre za estetsko dovršen epoksidni sistem, ki doseže visoko kakovost tlaka - tako glede mehanskih lastnosti kot kemične obstojnosti. Samorazlivni epoksi tlak danes uporabljamo za različne namene, še zlasti odlično izbiro predstavlja v prostorih, ki so visoko mehansko in kemično obremenjeni. Poglavitne prednosti tovrstnih tlakov so namreč visoka obrusna trdnost in varnost, dobra kemična odpornost, estetski videz ter enostavnost vzdrževanja in čiščenja.

Epoksi tlak - različna debelina za zunanje in notranje površine


Samorazlivni epoksi tlak je na voljo v debelinah od 1 do 5 mm, sestavljajo pa ga epoksi smola, trdilec in polnilo. Vgrajujemo jih po samorazlivni tehnologiji, da dobimo tlak oz. talno oblogo v deblejšem sloju. Takšna obloga je izjemno odporna, ponuja pa več možnosti glede tehnologij. Poleg naštetih poglavitnih prednosti je samorazlivni epoksi tlak priljubljen tudi zaradi ugodne cene. Pri pravilni izbiri in kakovostni izvedbi epoksi tlaka se ob upoštevanju stroškov za vzdrževanje njihova uporaba visoko obrestuje.

EPOKSI TLAKI SO LE DEL PONUDBE SLIKOPLESKARSTVA HABATPriprava podlage pomembna

Priprava primerne podlage predstavlja najpomembnejši korak. Podlaga mora biti čista in trdna, zato jo običajno predhodno obrusimo, peskamo ali rezkamo. Podlaga ne sme biti vlažna, preveriti je potrebno morebitne razpoke in jih, če so večje, predhodno sanirati. Samorazlivni epoksi tlak običajno nanašamo običajno v dveh ali treh slojih. Prvi sloj predstavlja temeljni premaz, ki zagotovi dobro oprijemljivost na podlago ter jo zapre in učvrsti. Drugi sloj se nanaša kot samorazlivni epoksi tlak - v primeru zelo visokih obremenitev pa nanesemo poliuretanski samorazlivni epoksi tlak, katerega končna debelina je med 6 in 9 mm. Zavedati se moramo tudi, da večja, ko je obremenitev samorazlivnega epoksi tlaka večjo debelino moramo uporabiti pri sami izdelavi epoksi tlaka za zunaj in znotraj. Z dodajanjem posipa (peska) lahko po želji dosežemo protidrsni učinek, za večjo dekorativnost pa lahko po zadnjem sloju posujemo barvne lističe.

Epoksi tlak za zunaj - debelina še posebej pomembna ko gre za terase in balkone

Samorazlivni epoksi tlak, tako tisti zunaj kot tisti znotraj, imajo poleg dekorativne vloge tudi zaščitno funkcijo, saj ščitijo podlago pred mehanskimi vplivi, kemikalijami, uv-sevanjem in drugimi agresivnimi dražljaji iz okolja. Zadnjo fazo v izdelavi samorazlivnega epoksi tlaka predstavlja zaključni sloj, ki je obenem tudi zaščitni. Še zlasti pri zunanjih površinah je zelo pomembno, da je ta zaključni sloj iz poliuretanskih spojin, saj le na tak način zagotovimo dolgo obstojnost tudi v spremenljivih vremenskih razmerah. Poliuretanske spojine so, kadar želimo samorazlivni epoksi tlak tudi zunaj, neobčutljive na nihanja temperature, zato se uporabljajo tudi pri talnem gretju.

Samorazlivni epoksi tlak in smola

.