Električno varjenje - MIG, TIG in pulzno

Varjenje je postopek spajanja dveh ali več materialov v celoto. Do želenega rezultata pridemo s pomočjo toplote ali mehanskega gnetenja oz. pritiska. Uporabimo lahko tudi kombinacijo obeh. Znanih je več tehnik varjenja, v podjetju Juhant d.o.o. pa opravljamo električno varjenje različnih kovin - aluminija, inoxa in železa. Uporabljamo tri metode za varjenje z električno energijo:
- varjenje MIG,
- varjenje TIG in
- pulzno varjenje.


Električno varjenje MIG

Varjenje MIG je dobilo ime iz angleške zloženke »Metal Inert Gas«. Gre za metodo, pri kateri visoko temperaturo, potrebno za taljenje materiala, dobimo z električnim oblokom. Ta gori med med varilno žico (taljivo kovinsko elektrodo) in varjencem. Pri tem uporabljamo golo pobakreno varilno žico, ki je navita na kolutu. Ta se med električnim varjenjem tali in posledično deluje kot material za dodajanje. Dodajamo jo v držalo elektrode, hkrati pa dovajamo tudi električni tok in zaščitni plin, ki je običajno argon. Varjenje MIG uporabljamo pri varjenju aluminija in njegovih zlitin, pri varjenju nerjavnih in visokolegiranih jekel, bakra in ostalih barvnih kovin ter njihovih zlitin.


Električno varjenje TIG

Varjenje TIG izhaja iz angleške zloženke »Tungsten Inert Gas«. Gre za talilno obločno varjenje, ki poteka v nevtralnem zaščitnem plinu ali plinski mešanici z netaljivo elektrodo (najpogosteje gre za netaljivo volframovo elektrodo). Poleg elektrode, nameščene v držalu, se nahaja zaščitni plin - argon ali helij. Električno varjenje TIG poteka na način, da oblok, ki gori med elektrodo in varjencem, dovaja toploto na varilno mesto. Ta postopek pogosto uporabljamo za varjenje tankega nerjavnega jekla ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin. Čeprav gre za počasnejšo in bolj zapleteno metodo, pa TIG varjenje z električno energijo omogoča varilcu večji nadzor nad zvarom kot varjenje po metodi MIG.


Pulzno varjenje z električno energijo

Za pulzno varjenje so značilni posebni tokovni impulzi, ki omogočajo, da dodajan material na varilno mesto prehaja počasi, po kapljicah. Pulzno varjenje z električno energijo se najpogosteje uporablja pri varjenju legiranih jekel in aluminija, prav tako pa tudi pri varjenju nikljevih in bakrenih zlitin. Gre za dokaj enostavno metodo z odličnimi lastnostmi, saj je potrebnih manj obrizgov, struktura produkta pa je izjemno homogena.

POLEG VARJENJA SI OGLEJTE TUDI PONUDBO STRUŽENJA


V podjetju Juhant d.o.o. opravljamo tudi razrez pločevine.

Za dodatne podrobnosti nas pokličite po telefonu na številko 01/721 41 16 ali pa nam pošljite elektronsko sporočilo na info@juhant.si!