Aluminijasta in jeklena platišča za VW Golf 7, Transporter, Passat ali Polo

Ali kupujete avtomobilska platišča, VW Golf 7 pa je avtomobil, ki ga vozite? Avtomobilska platišča so poleg pnevmatik zelo pomemben avtomobilski del, saj skrbijo za varno in udobno vožnjo pri vseh hitrostih. Izbirate lahko med aluminijastimi in jeklenimi platišči.

Pri izbiri platišč vam priporočamo, da raje izberete alu platišča za vaš VW kakor jeklena platišča. Jeklena platišča so namreč praviloma bolj ˝polna˝, torej imajo manjše odprtine in jih težje očistimo. Še zlasti pozimi, ko se na notranji strani platišča nabirata strjena sol in zmrznjen sneg. To pa lahko privede do tresenja vozila in podobnih težav. Prisotnost strnjene umazanije je namreč enakovredna nekajgramski uteži, zato se zdi, kot da platišča ne bi bila uravnovešena oziroma centrirana.

Po drugi strani pa imajo aluminjasta platišča ponavadi večje odprtine (so bolj ˝prazna˝). Zato je pri alu platiščih odstranjevanje umazanije in strnjenih ostankov soli, snega ter drobnih kamenčkov veliko lažje kot pri kovinskih platiščih, kjer strnjena umazanija počasi uničuje platišče.

Alu platišča po ugodni ceni

Oznake, na katere moramo biti pozorni pri nakupu platišč

Ne glede na to ali kupujemo jeklena ali aluminijasta platišča (za VW), se pri obojih znajdemo pri enakih oznakah, ki definirajo dimenzijske lastnosti platišča. Te oznake oziroma dimenzije pa so sledeče:

- velikost oziroma premer platišča: označbe oziroma mere platišča so vedno podane v colah;

- ET: razdalja med središčno črto širine platišča in robom platišča, ki nalega na vozilo;

- širina platišča oziroma J: oznaka za širino platišča ki je prav tako podana v colah. V povezavi s širino platišča je določen tudi nabor širine pnevmatik, ki se lahko varno namestijo na določeno širino platišča;

- premer centrirne odprtine je prav tako zelo pomemben za varno in udobno vožnjo. Ker obstaja več različnih dimenzij, je smotrno pred nakupom preveriti tudi to mero. V kolikor ima platišče preveliko centrirno luknjo, se težavo lahko reši z vgradnjo dodatnih centrirnih obročev v obstoječo odprtino na platišču. V kolikor se odločite za takšno rešitev problema, se ob nestrokovni vgradnji kaj hitro lahko pojavi nadležno tresenje na volanu, katerega ni moč odpraviti s centriranjem platišča, ampak zgolj z novo menjavo obročka.

- število in razporeditev vijakov je pomemben podatek, s pomočjo katerega vidimo ali platišče ustreza vozilu ali ne.

Prednosti, ki jih prinašajo aluminijasta platišča za VW Golf 7, Transporter, Passat ali Polo

Čeprav večina kupcev izbere aluminijasta platišča (npr. za VW) zaradi videza, obstajajo tudi veliko pomembnejše prednosti teh platišč:

- zmanjšanje teže nevzmetenih mas: to je ena od najvažnejših stvari, ki vplivajo na stabilnost vozila. Nevzmetena masa je tisti del vozila, ki ni odvisna od dodatkov (pnevmatike, platišča, zavore) in zaradi tega je najbolj izpostavljena nepravilnostim na cestišču in silam v zavojih. Z zmanjšanjem nevzmetene mase z aluminijastimi platišči se zagotovi natančnejše upravljanje z vozilom in boljše obnašanje v zavojih;

- izboljšano pospeševanje in zaviranje: z zmanjšanjem rotacijskih sil na vozilu aluminijasta platišča nudijo boljši odziv na pospeševanje in zaviranje;

- povečana trdnost: povečana trdnost kakovostnih aluminijastih platišč lahko močno zmanjša deformacijo platišč in pnevmatik v zavojih. To je zelo pomembno na avtomobilih z nizko presečnimi pnevmatikami, ki lahko v zavojih dosežejo tudi 1G;

- boljše hlajenje zavor: aluminijasto platišče je izredno dober prevodnik toplote - pospešeno odvaja toploto od zavor - kar zmanjšuje nevarnost pregretja zavor med vožnjo.

Alu platišča ugodno

Vrhunska aluminijasta platišča za VW Golf 7, Transporter, Passat ali Polo po ugodni ceni

V Avtoservisu Zaverski ponujamo strokovne in ugodne storitve, ki jih ves čas izboljšujemo in dopolnjujemo. Našo ponudbo dopolnjuje bogata paleta jeklenih in aluminijastih platišč različnih blagovnih znamk in proizvajalcev, ki zadovoljijo vsak okus. Zakaj nas torej ne bi obiskali in si izbrali vrhunska platišča za vaš VW Golf 7, Transpoter, Passat ali Polo? Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani.