Platišča 17 col ZaverskiPlatišča 17 col - zakaj alu in zakaj jeklena in razlaga oznak na njih

Platišča 17 col so velikosti 43.18 cm, saj ena cola - col, meri 2.45 cm. Kaj pomenijo posamezne oznake in kako jih razlagati je je marsikomu neznanka. Kaj pomeni če imate oznako platišča 7Jx17 H2 ET 30? Oznaka 7Jx17 pomeni da je širina platišča 7 col oz colov, torej 17.78 cm, »J« oznaka pomeni, da je primerno za osebna vozila, in da je njegov celotnem premer 17 col oz 43.18 cm. H2 pomeni obliko, v tem primeru z dvojno grbino in ET 30 pomeni, da je razdalja od središčne črte do njegovega roba 43 cm. Zelo je pomemben tudi podatek razmaka lukenj, ki npr. zapisan kot: 5x112, kar pomeni, da ima 5 lukenj v razmaku 112 mm.

Platišča alu ali jeklena? Prednosti in primerjava njihovih lastnosti

Alu oz aluminijasta platišča imajo veliko prednosti, ki so vredne razmisleka:

  • Prva najbolj očitna je estetika, katera se zelo pogosteje poudarja z dovršenimi in najprestižnejšimi površinskimi dodelavami, ko so: (npr.: kromiranje, mat obdelava, ipd).
  • Druga zelo pomembna prednost je ta, da so lažja od kovinskih, saj je zlitina aluminija, iz katerega so izdelana, lažja, kar v praksi pomeni, boljši pospešek avtomobila in manjšo porabo goriva.
  • Tretja zelo pomembna prednost je ta, da so bolje toplotno prevodna. Boljša toplotna prevodnost pomeni, da hitrejše ohlajajo, kar ugodno vpliva na zavore in zaviranje samo.
  • Najpomembnejše prednosti kovinskih platišč:
  • Kovinska platišča so manj upogljiva in veliko bolj vzdržljiva v primeru mehanskih poškodb.
  • Večja nevzmetena masa, pomeni boljši oprijem vozila in posledično večjo varnost v zimskih razmerah.
  • Enostavna dostopnost na trgu v vseh velikostih in dimenzijah ter odlična cena.

Ko primerjamo najpomembnejše prednosti, seveda vsak izhaja iz svojih osebnih potreb, zato je ključnega pomena poznavanje prednosti obeh opcij, medtem ko je odločitev kaj je primernejše stvar vsakega posameznika.. Nekdo, ki prevozi veliko kilometrov, ali potuje, bo za njega primernejša alu izvedba, zaradi varčevanja z gorivom in boljše toplotne prevodnosti. Drugi, ki radi potujejo v naravo, tudi po makadamski cesti, bodo izbrali primernejšo kovinsko izvedbo, saj je na makadamskih cestah pogosto večje kamenje, ki bi lahko hitro poškodovalo alu platišče. V primeru menjave, je izbor kovinskih veliko večji, saj so dobavljiva v vseh velikostih (col) , prav tako pa je tudi dostopnejša glede na njihovo ceno. Končen izbor je seveda odvisen od vsakega posameznika, glede na to, za kakšen namen uporablja svoje vozilo, lahko ja je izbor tudi sezonsko odvisen od letnega časa in vremenskih razmer na cestišču.

Platišča aluminijasta


Jeklena platišča Opel insignia 17 ali Karisma 17 col tudi v kompletu

V naši spletni trgovini imamo vrhunska nova in rabljena platišča 17 col, za vse vrste vozil, vključno z BMW, Renault, Ford oz Opel (Insignia, Karisma), itd., v velikosti platišča 7Jx17 oz 17 col. Prav tako imamo na zalogi odlične komplete skupaj s pnevmatikami, katerega vam lahko brezplačno pošljemo na vaš naslov, ali oz ga prevzamete osebno v našem Avtoservisu Branko Zaverski, s.p., v Mariboru.

Platišča BMW 17 col - originalna ponudba in akcijske cene

Poleg vrhunskih znamk najboljših proizvajalcev, imamo v naši ponudbi tudi kakovostna rabljena originalna kovinska in alu platišča za številne modele avtomobilov, kot je npr.: Opel Insignia. Le ta so odlično ohranjena in dobavljiva po bistveno ugodnejši ceni. En tak primer naše ponudbe, je tudi »RABLJENO BMW SERIJA 1 F20 STYLING380 ORIGINAL«. To platišče je srebrne barve v velikosti 17 col, širine 7, razdaljo ET 40 in premera pesta 72,6. Ima5 vijakov z medsebojnim razmakom 120 mm. Njegova cena je bistveno nižja kot nov original. Poleg rabljenih izdelkov, je v naši spletni ponudbi mogoč odlične izbor novih izdelkov po akcijski ceni in/ali z možnostjo obročnega plačila, katerega je mogoče dogovoriti celo do 24 mesecev.

MENJAVA PNEVMATIK

MOTO PNEVMATIKE