Pošlji povpraševanje

Vrste kitov za različne površine

Kit je sredstvo namenjeno kitanju različnih površin, ki se ga lahko uporablja v raznih panogah, denimo v gradbeništvu, lesni industriji in nenazadnje v avtomobilski industriji. Glede na to, da kiti razpolagajo s tako širokim področjem uporabnosti, jih lahko razdelimo v več vrst, saj poleg poliestrskih kitov poznamo tudi poliestrske kite z vlakni in akrilne kite.


Akrilni kit v tubi za risePoliestreski kit SilcoKovinska lopatica za kitanjeDispenzer za kite v kartušah


Poliestrski kiti z večnamensko uporabo

Kot omenjeno, dandanes razlikujemo med kiti več vrst, vse pa je odvisno od tega, katero površino želimo pokitati oz. zgladiti. Med najbolj priljubljene kite se tako uvršča poliestrski kit, ki se ponaša s svojo dvokomponentnostjo, zaradi česar je primeren za široko uporabo; še posebej v poštev pride, ko želimo z njim tvoriti mehko površino. Običajen poliestrski kit sodi torej med univerzalne kite, primerne za izravnavanje nepravilnosti na raznih površinah, kot so denimo površine iz kovine, lesa, betona, aluminija in poliestra. Poliestrski kit je elastičen in zato omogoča tudi enostavno brušenje; mogoče ga je premazati z vsemi lakirnimi sistemi, prav tako pa je odporen na vremenske vplive in kemikalije. Poleg osnovnega, tj. univerzalnega, poliestrskega kita poznamo tudi poliestrski kit z vlakni. V tem primeru običajno govorimo o steklenih vlaknih in posebnimi polnili za zapolnitev vrzeli na jeklenih, aluminijastih, lesenih, betonskih in poliestrskih površinah. Poliestrski kit z vlakni odlično zapolni prazen prostor v materialu in se enostavno brusi. Ker je odporen proti udarcem, se lahko poliestrski kit z vlakni premaže z najrazličnejšimi laki, pri tem pa ostane odporen na kemikalije in zunanje vplive.


Ostale vrste kitov – alu in akrilni kit

Če se poliestrski kit (z vlakni) odlikuje po svoji večnamenskosti, potem je alu kit primeren za obdelavo večjih površin, saj se izredno lepo nanaša in razporedi po celotni površini. Tudi alu kit se lahko premaže z raznimi lakirnimi sredstvi, pri tem pa ostaja odporen na vremenske vplive in kemikalije.  V avtomobilski industriji uporabljamo poliestrski kit z ali brez vlaken. Običajni kit uporabimo takrat, ko želimo izravnati večje nepravilnosti na površini, primeren pa je tudi za popravilo pločevine. Tovrstni kit pride v poštev tudi pri aluminijasti površini in galvaniziranem jeklu.

Poliestrski kit z vlakni v avtomobilski industriji

Če se akrilni kit uporablja v gradbeništvu, potem v avtomobilski panogi največkrat posežemo po poliestrskem kitu z vlakni. Slednji je namenjen tako glajenju večjih površin kot tudi izravnavanju globljih poškodb na površini, pri čemer je najbolje poseči po specialnemu kitu. Ta omogoča odličen oprijem, odlikuje pa se tudi po svoji elastičnosti.

Široka ponudba kitov v spletni trgovini