Pošlji povpraševanje

Brusilke za dobro fino obdelavo površine

Brusilke in brusni papir sodijo med sredstva za obdelavo površine z brušenjem oz. odrezovanjem. Z uporabo kakovostnih sredstev za brušenje, kot so denimo različne vrste brusilnikov in kakovosten brusni papir, lahko z veliko mero natančnosti površini odvzamemo sloj in jo naredimo gladko. Z brušenjem lahko obdelujemo tako mehkejše kot tudi zelo trde materiale, pri tem pa si lahko izbiramo med različnimi vrstami brusilk, ki služimo različnim namenom. Brusilka, bodisi električna bodisi pnevmatska, predstavlja orodje oz. brus z velikim številom rezi nepravilne oblike, ki opravlja glavno gibanje pri postopku brušenja z visoko rezalno hitrostjo. Glede na to, da poznamo različne brusilne stroje, razlikujemo tudi med raznimi vrstami brušenja. Brusimo namreč lahko tako ravne kot tudi rotacijske ploskve; medtem ko pri brušenju ravnih ploskev brusimo obodno ali čelno, pa se brušenje rotacijskih ploskev deli na notranje in zunanje brušenje. Pred samim brušenjem površin je vsekakor dobro, da smo tega postopka vešči, pomembno vlogo pa igra tudi izbira ustrezne brusilke iz. Brusilnega stroja. Slednji se lahko uporablja ročno, sestavljen pa je iz elektromotorja, zaščitnega pokrova in seveda brusne plošče. Poleg tega sta v uporabi tudi stroj za ročno brušenje in brusilnik na brusni papir oz. trak.

Brušnje, brusilniki in avtoličarska oprema


Modeli brusilnikov in njihov namen

Skupna lastnost vsakršne brusilke je torej obdelava oz. odrezovanje najrazličnejših površin, še zdaleč pa to ne pomeni, da lahko eno vrsto brusilke uporabimo za vse tipe površin. Modele brusilnikov lahko v splošnem razdelimo v dve kategoriji, in sicer v profesionalne brusilnike in enoročne kotne brusilke. Profesionalni brusilniki – bodisi pnevmatske brusilke bodisi električne brusilke – so izredno zmogljive naprave, namenjene dolgotrajnemu (rutinskemu) brušenju. Moč profesionalnega brusilnika običajno znaša ok. 3 kilovate, premer diska pa je odvisen od rezalne površine. Tovrstne brusilke so primerne za delo v vsemi vrstami materialov, skorajda brez izjeme. V nasprotju s profesionalnimi pa poznamo tudi t. i. kompaktne enoročne kotne brusilke, ki so še posebej razširjene v vsakdanjem življenju. Tukaj gre za gospodinjske brusilke, ki razpolagajo z električnim motorjem razmeroma majhne moči in diskom manjšega premera, primerni pa so za kratkotrajna opravila in brušenje površin.

Pogon brusilnika: električne, hidravlične in pnevmatske brusilke

Pri izbiri ustrezne brusilke moramo biti torej pozorni ne zgolj na to, v kakšen namen jo bomo uporabljali, temveč zlasti na velikost pogona, moč elektromotorja in hitrost vrtenja diska. Ko izbiramo brusilnik, se lahko odločimo bodisi za električno brusilko, pnevmatsko brusilko bodisi za brusilnik na hidravlični pogon, vse pa je odvisno od tega, kje ga bomo uporabljali. Pri tem gre seveda za profesionalne brusilke, ki pa se razlikujejo od kotnih brusilnikov za domačo uporabo. Slednji omogoča nemoten zagon in zagotavlja gladko zaviranje naprave, prav tako pa so kotni brusilniki opremljeni z zaščitnim mehanizmom, ki onemogoča, da se krog med rezanjem zagozdi, brusilnik pa se ob kritični vrednosti samodejno izklopi. Velika večina kotnih brusilk je opremljena tudi z regulatorjem in sinhronizatorjem hitrosti, ki omogočata prilagajanje hitrosti naprave in vrsti diska, ki ga uporabimo. Prav tako se kotne brusilke odlikujejo po prilagoditvi kontrol, kot so denimo doseg ročaja, lokacija, dolžina in podobne nastavitve, ki omogočajo priročno rokovanje z brusilnikom. V nasprotju z manjšimi kotnimi brusilkami pa profesionalne brusilke – električne brusilke, pnevmatične brusilke in hidravlične brusilke – zahtevajo tudi profesionalnega uporabnika, ki potrebuje varno, a obenem zmogljivo orodje.

Profesionalne brusilke in njihova namembnost

Profesionalna orodja, kamor denimo uvrščamo pnevmatske brusilke in električne brusilke, se od gospodinjskih razlikujejo po svoji namembnosti, saj služijo točno določenemu namenu, ki vpliva tudi na njihovo oblikovanje in tehnične lastnosti. Da lahko izpolnijo svoj namen, morajo izpolnjevati določene zahteve: primerna morajo biti za dolgotrajno uporabo, imeti robustno konstrukcijo, biti ergonomsko oblikovana, dušiti hrup in vibracije, biti enostavna za popravilo in obenem tudi primerna za recikliranje. Tudi profesionalne brusilke se razlikujejo po namenu uporabe in vrsti pogona: med drugim lahko razlikujemo brusilnike z elektromotorjem (električne brusilke) in tiste s premočrtnim gibanjem (kot so denimo pnevmatske brusilke in hidravlične brusilke).

Električna brusilka - naključno orbitalnaMini orbitalna brusilka


Brušenje za domačo uporabo in izbira brusnega papirja

V kolikor nismo strokovnjaki in se soočamo le z brušenjem manjših površin, profesionalne brusilke najbrž ne bomo potrebovali, saj v tem primeru zadostuje že zgolj dobro izbran brusni papir. Dobro pa je, da vemo, da je količina brusnega papirja pri izbiri kakovostne brusilke manjša kot pri ročnem brušenju. Izbira brusnega papirja je seveda odvisna od tega, ali bomo brusili ročno ali pa pri brušenju uporabili brusilko; poleg tega moramo pri nakupu imeti v mislih tudi vrsto površine, ki jo bomo obdelovali (denimo kovino ali les). Obstaja namreč več vrst brusnega papirja, s katerim lahko brusimo bodisi ročno bodisi z uporabo brusilnika; brusni papir je največkrat označen že z barvo, ki nakazuje tudi njegovo strukturo oz. zrnatost, ta pa namen njegove uporabe. Pri nakupu papirja se moramo zato ravnati po preprostem pravilu: večje kot je število zrn in gradacija, lepše je zrno in večji je tudi učinek odrgnjenja. Glede na to, kakšno površino brusimo, se odločimo tudi za stopnjo zrnatosti, postopamo pa tako, da začnemo z ostrejšo zrnatostjo, v nadaljnjih fazah brušenja pa prehajamo na brusni papir s finejšo stopnjo.