Pošlji povpraševanje

Avtomobilske barve in sorodna ličarska oprema

V današnjem času so želje in zahteve strank pri avtoličarskih popravilih vedno večje in pri tem je nepogrešljiva kvalitetna ličarska oprema. Že sama izbira za avtobarve je ključna. V podjetju Selekto nudijo pestro izbiro odličnih avtomobilskih barv, materialov in orodij za profesionalno izvedbo ličarskega popravila. Ponašajo se z izdelki najkakovostnejših proizvajalcev ličarske opreme, kot so DEBEER, DEVILBISS, RUPES, EVOCON, SILCO in PPG (za vse so uradni distributer). Vrhunske avtobarve v celotni barvni lestvici so plod dolgoletnih raziskav in razvoja največjih strokovnjakov na tem področju. Zanesljivost in kvaliteta izbranih materialov in avtobarv vas bo ponesla korak pred konkurenco in poskrbela za nasmehe zadovoljnih strank.

Ličarska oprema

Postopek ličarskega popravila škode

Po mehanični obdelavi poškodbe na vozilu je treba podlago najprej pripraviti za kitanje avtomobila, čemur sledi razmaščevanje obdelane podlage. Poravnan kos je treba razmastiti, da s površine odstranimo vse maščobe in umazanijo ter s tem zagotovimo boljši oprijem materialov. Nato na razmaščeno podlago nanesemo poliestrski avto kit, s katerim poravnamo vse nepravilnosti na poškodovanem delu. Naneseni kit je potrebno grobo zbrusiti, da dobimo pravilno linijo vozila. Za ta postopek se navadno uporabi papir granulacije P120. Grobemu brušenju sledi še fina obdelava in brušenje z brusnim papirjem P220. S tem postopkom prekrijemo praske, ki so nastale pri grobem brušenju. Ko imamo podlago pripravljeno, se območje popravila maskira, da s tem zaščitimo vozilo. Na ponovno razmaščeno podlago nanesemo polnilo, ki ga moramo nekaj časa pustiti pri miru, da se posuši. Lahko pa se za sušenje uporabijo infrardeči grelci, kar znatno skrajša čas sušenja poškodovanega vozila oziroma dela.

Dobro opravljeni opisani postopki (seveda s primerno ličarsko opremo) so predpogoj za ustrezen nanos avtobarve. Polnilo je treba zbrusiti z zelo finim brusnim papirjem P400, da se odpravi morebitne nepravilnosti površine, s tem pa tudi pripravimo površino za boljši oprijem matirne paste in temeljne barve. Ko je površina očiščena in razmaščena, ji sledi prvi nanos temeljne barve, s katerim zaščitimo kovino pred neželenimi učinki in s tem preprečimo kasnejše rjavenje. Temeljna barva pa ne služi le kot zaščita proti rji, ampak je tudi odlična osnova za kasnejše barvanje z avtomobilsko barvo ter lakiranje avtomobila. Pred samim lakiranjem in barvanjem z avtobarvo je potrebno površino dobro spihati zaradi morebitnih smeti oziroma prašnih delcev, ki so ostali od brušenja.Avtomobilske barve

Površina se prav tako očistiti z antisilikonskim čistilom in razmaščevalcem. Ličar izbere barvo iz barvne lestvice in jo zameša. Po lakiranju in sušenju laka v lakirni komori je avtoličarsko delo končano in popravljeni del je pripravljen za nadaljnje delo pri avtokleparju. 

Avto kit, brusni papir, avtomobilske barve, temeljne barve, čistila, polnila in vse, kar potrebujemo v postopku avtoličenja, najdete v spletni trgovini Selekto, imajo pa tudi poslovne prostore na Gomilskem (Šentrupert 5a), kjer je doma trgovina Selekto Colorcenter z mešanico barv. Ličarska oprema in avtomobilske barve najboljših proizvajalcev Silco, PPG in Debeer Refinish, katerih izdelki slovijo kot eni najkakovostnejših na trgu, nudijo v celotni barvni lestvici za katero koli avtomobilsko znamko.

Napredni mešalni sistemi MoonWalk

V sodelovanju s podjetjem PPG so pri Selektu izpeljali dostavo avtomatizirane mešalnice avtobarv MoonWalk, ki uporabnikom omogoča optimizacijo delovnih procesov, poveča produktivnost ter znatno zmanjša vpliv človeške napake. Barvna lestvica avtomobilskih barv je tako dosežena avtomatsko in ni potrebe po ročnem mešanju avtobarv. Odtenek zahtevane barve je tako dosežen hitreje, natančneje in kar je najbolj pomembno kvalitetnejše. Z najsodobnejšim sistemom mešanja avtomobilske barve si boste zagotovili kvalitetno izvedbo ličarskega popravila, z najsodobnejšo tehnologijo pa boste prav gotovo še kako želena destinacija najboljših avtoličarskih mojstrov. Avtomobilska barva izpod mešalnega sistem MoonWalk, nanesena s pomočjo kvalitetne  ličarske opreme trgovine Selekto d.o.o., vas ne bo pustila ravnodušnih in je zagotovo korak k naprednejši delavnici.

Barvanje plastike

Avtomobilske barveIzziv sodobnega avtoličarstva so zagotovo tudi mnoge oblike plastike, ki se uporabljajo za avtomobile. Dolgo časa so plastiko uporabljali samo v notranjosti avtomobila, sedaj pa je nepogrešljiva tudi pri zunanjih elementih: odbijači, ohišje ogledal, spojlerji, rešetke na maski ... Pomemben del je njihova kemijska sestava, saj proizvajalci radi uporabljajo celo mešanice različnih plastik, s čimer združujejo najboljše lastnosti vsakega posameznega tipa. Za avtoličarja je zagotovo prav poseben izziv, kakšno avtomobilsko barvo in kakšno ličarsko opremo bo uporabil za določen plastični del.

Priporočljivo je, da se predhodno preveri oprijem avtobarv in drugih materialov na določeno plastiko. Včasih celo proizvajalci originalnih nadomestnih delov ne morejo zagotovo povedati dovolj o vrsti plastike, saj je variiranje kvalitete na trgu nekaj običajnega. Zavedati se je torej treba, da avtobarve na plastičnih avtomobilskih delih zahtevajo posebno pozornost in je v skladu s tem tudi treba ravnati. Stranke pričakujejo dobro storitev in ne izgovorov.

Če vas o določeni ličarski opremi ali barvni lestvici še kaj zanima, se obrnite na Selekto tehnično podporo, ki vam bo v veliko pomoč. Lahko pa se udeležite celo kakšnega od njihovih treningov, kjer v praksi učijo uporabo določenih materialov. V maju 2021 so pripravili različne poučne predstavitve z izvrstnimi tehničnimi demonstratorji.