Pošlji povpraševanje

Bolečine v sklepih so pogost vzrok za vnetje sklepov

Najpogostejši vzrok za bolečine v sklepih so poškodbe, preobremenitve in revma. Kadar se poleg bolečine v sklepih pojavijo še oteklina, rdečina in pozneje še slabša gibljivost, govorimo o vnetju sklepa (artritisu), ki lahko zajame enega ali več sklepov (sklepna revma). Artritis nastane zaradi obrabljanja hrustanca. Z bolečinami v sklepih povezujemo tudi druge oblike artritisa, in sicer revmatoidni artritis in septični artritis. Če gre za vnetje sklepov, so po določenem trajanju mogoče hujše okvare in nepravilnosti (deformacije) sklepov. To se najpogosteje zgodi pri vnetnih revmatičnih boleznih, zato te lahko z oteženo gibljivostjo in bolečinami občutno poslabšajo kakovost življenja. Kadar so bolečine v sklepih prehodne in ne povzročajo trajnih sprememb, raje govorimo o revmatičnih težavah. Vsi boleči sklepi namreč še niso posledica neke določene revmatične bolezni.

Bolečine v sklepih

Vnetje sklepov - revmatoidni artritis je najpogostejša oblika revme

Revmatizem, pogovorno tudi revma, je skupni naziv za številne različne bolezni, ki prizadenejo okostje in mehke dele okoli sklepov. Beseda revma med ljudmi pomeni vsako trgajočo bolečino v sklepih ali mišicah, strokovno pa razlikujemo med obrabo sklepov, ki jo imenujemo degenerativni revmatizem ali artroza, in vnetjem sklepov, torej pravo revmo, ki jo imenujemo artritis.


Revmatoidni artritis oz. kronično vnetje sklepov je najpogostejša oblika revme, ki lahko prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele. Na začetku bolezni so boleči in otekli predvsem mali sklepi rok, stopal in zapestja ter komolci, in sicer obojestransko. Vnetje sklepov se lahko razširi tudi na velike sklepe, kolena, kolke in gležnje, redkeje pa na vratno hrbtenico. Revmatoidni artritis povzroča tudi splošno slabo počutje, utrujenost in vročico.

Kako lajšati bolečine v sklepih?


Bolečine v sklepih in kosteh ter napredovanje bolezni, ki lahko vodijo v nepopravljive poškodbe sklepov, slabšo gibljivost in s tem tudi slabšo zmogljivost, poleg zdravil, kot so glukozamin kapsule, zmanjšuje tudi ustrezno razgibavanje sklepov, telesna vadba, protibolečinski fizikalni ukrepi, hidroterapija (plavanje, vadba v topli vodi), rekreativne dejavnosti (tek na smučeh, hoja) in podobno. S telesno vadbo okrepite mišice ter povečate čvrstost sklepa in njegovo gibljivost. Boleči sklepi bodo kmalu postali preteklost.

Vas mučijo boleči sklepi? Odlično rešitev za ublažitev bolečine v sklepih predstavljajo glukozamin kapsule. Vabljeni na našo spletno stran.

Bolečine v kolenu na nostranji stranji: https://www.vsi.si/micmenges/bolecine-v-kolenu-na-notranji-strani

BOLEČINE V KOLENU

KOŽA, LASJE IN NOHTI

Glukozamin tablete