Artroza in vnetje sklepovArtroza oz. obraba sklepov nastane zaradi preobremenitve ali izrabe

Artroza je najpogostejša degenerativna revmatska bolezen, ki posledično povzroča postopno obrabo in razkroj hrustanca. Vzroki so lahko različni, pogosto pa artroza nastane zaradi preobremenjenosti, katere vzrok je lahko prekomerno obremenjevanje sklepov zaradi športa, nepravilne telesne drže, prekomerne telesne teže. Zelo pogosto je artroza oz. obraba povezana s starostnimi spremembami. Artroza najpogosteje prizadene sklepe kolkov in kolen.

Koleno je zelo kompleksen sklep in je podobno kot drugi sklepi nog izpostavljeno velikim obremenitvam. Bolečine v sprednjem delu kolena kažejo na težave, povezane s pogačico. Ponavadi je bolečina močnejša pri teku ali hoji navzdol, neredko pa tudi po dolgotrajnem sedenju s pokrčenimi koleni. Bolečina v kolenu na zunanji strani pa nastane, če pred tekom ne poskrbimo za ustrezne raztezne vaje.
Če so bolečine v nogah posledica zaradi prevelikih in ponavljajočih se obremenitev na koleno, lahko te uspešno odpravimo z ukrepi samopomoči. Predvsem moramo s kolenom mirovati ter se izogibati dejavnostim, ki bolečine v nogah še okrepijo.

Tudi vnetje sklepov je pogost vzrok za bolečine v nogah

Bolečina v kolenuRevmatizem ali revmatična bolezen, pogovorno tudi revma, je skupni naziv za številne različne bolezni, ki prizadenejo okostje in mehke dele okoli sklepov. Večina z besedo revma označuje vsako trgajočo bolečino v sklepih ali mišicah, strokovno pa razlikujemo med obrabo sklepov, ki jo imenujemo degenerativni revmatizem ali artroza, in sklepnim vnetjem, torej pravo revmo, ki jo imenujemo artritis. Kadar se pojavi vnetje sklepov ali artritis, ponavadi ljudje hitro poiščejo zdravniško pomoč. Čimprej je seveda treba ugotoviti, zakaj sklep ali sklepi otekajo. Le tako bomo lahko vnetje sklepov začeli zdraviti. Najpogostejše je kronično vnetje sklepov, revmatoidni artritis, ki lahko prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele. Začne se z bolečinami in oteklinami malih sklepov prstov rok in zapestij. Nato se lahko vnetje širi še na druge sklepe, največkrat na stopala, in sicer na osnovne sklepe prstov stopal. Če bolezen napreduje, se razširi še na velike sklepe in tako se pojavijo bolečine v nogah (gležnji, kolena) in rokah (komolci, ramena).


Med glavne značilnosti obolenja sodi več kot uro trajajoča jutranja okorelost. Zjutraj so bolečine v sklepih izrazitejše. Drugi simptomi so lahko še slabo počutje, utrujenost, neješčnost, hujšanje, redkeje nekoliko zvišana telesna temperatura. Pride lahko tudi do nepravilnosti obolelih sklepov.

Ne dovolite, da vam bolečine v nogah, ki jih prinaša artroza kolena ali kolka, grenijo življenje. Tako obrabo kot vnetje sklepov lahko učinkovito zdravimo z glukozamin kapsulami. Obiščite našo spletno stran in zdravilo naročite še danes. Vabljeni.

Bolečine v sklepih:https://www.vsi.si/micmenges/bolecine-v-sklepih

OSTEOARTROZA

ODPORNOST IN IMUNSKI SISTEM