Pošlji povpraševanje

Bolečine v kolenu in vnetje sklepovBolečine v kolenu so zelo pogost zdravstveni problem

Bolečine v nogah, še zlasti v kolenu, so odgovorne za skoraj eno tretjino vseh zdravniških obiskov. Najpogostejši vzroki bolečine tako v nogah kot v kolenu so degenerativne spremembe (obraba hrustanca v kolenu ali artroza), vnetno dogajanje (vnetje sklepov) ali poškodba sklepa. Pogosto je bolečina v kolenu posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev kolena (preobremenitveni sindrom), kar povzroči vnetje kit in njihovih ovojnic ter mišic. Neredko je bolečina v kolenu prenesena iz hrbtenice ali kolka (pri otrocih in starejših). Bolečina v kolenu lahko nastane tudi zaradi ploskih stopal in prekomerne telesne teže.


Zaradi hitrega tempa življenja vse več ljudi pogosto bolijo noge in stopala. Bolečine v nogah ne mučijo le starejše populacije, temveč se pogosto pojavljajo tudi pri mlajših ljudeh. Mlade ženske imajo velikokrat težavo z bolečinami v nogah že v času nosečnosti oziroma zaradi nošenja neprimerne obutve in premalo gibanja. Lahko pa so bolečine v nogah tudi posledica nepravilnega delovanja ven, kar naj bi pestilo vsako drugo žensko in vsakega četrtega moškega. Vzrok za bolečine v nogah je tudi slaba prekrvavitev v spodnjem delu okončin, zato je pomembno, da skrbite za dobro prekrvavitev nog.

Bolečine v kolenu kot posledica vnetega sklepa


Bolečina v kolenu je lahko lokalizirana ali razpršena po vsem kolenu. Lokacija bolečine se razlikuje glede na to, katera kolenska struktura je vključena. Z okužbo lahko celotno koleno oteče, medtem ko strgan meniskus ali zlom kosti boli na enem določenem mestu. Bolečine v kolenu lahko spremljajo težave pri hoji, šepanje, zaklenjeno koleno (nezmožnost upogniti koleno).


Kadar se poleg bolečine v kolenu pojavijo še oteklina, rdečina in pozneje še slabša gibljivost, govorimo o vnetju sklepa (artritis). Najpogostejša bolezen vnetih sklepov je revmatoidni artritis, ki praviloma prizadene male sklepe na rokah, vendar tudi na nogah - sprva v stopalih, kasneje v gležnjih in nato v kolenih.

Bolečine v kolenu in nogahKako lajšati bolečine v kolenu?

Če je bolečina v kolenu posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev, jo lahko uspešno odpravimo z ukrepi samopomoči. S kolenom moramo mirovati ter se izogibati dejavnostim, ki bolečino še okrepijo. Poleg ledenih obkladkov koleno oskrbimo tudi s kompresijsko obvezo. Med spanjem in počitkom koleno podpremo z blazino. Bolečine, ki so posledica obrabe hrustanca, odpravimo z glukozamin kapsulami. Pri revmatskih obolenjih kolena lahko postavi diagnozo le zdravnik in predpiše ustrezno zdravljenje.

Obiščite nas, nabavite glukozamin kapsule in naj bolečina v kolenu postane preteklost. Vabljeni.

POKANJE V KOLENU IN BOLEČINA

UTRUJENOST IN ENERGIJA