Pošlji povpraševanje

Osteoartroza kolenaOsteoartroza - kronična bolezen sklepov, npr. kolena

Osteoartroza je kronična bolezen sklepov, za katero je značilna degeneracija sklepnega hrustanca in okoliške kosti, kar povzroča bolečine in otrdele sklepe. Ko se okvare slabšajo, postaja sklep vedno slabše gibljiv, zaradi pretirane rasti kostnine, hrustanca in drugih tkiv pa se poveča. Zaradi neravne površine hrustanca med gibanjem škrta. V nekaterih sklepih (npr. koleno) se vezi, ki sklep obkrožajo, tako raztegnejo, da postane sklep nestabilen. Tak sklep je med gibanjem in na otip zelo boleč.


Poleg staranja so med dejavniki, ki vplivajo na spremembe hrustanca in povzročajo nastanek osteoartroze, tudi dedna nagnjenost, anatomske nepravilnosti sklepov in hrbtenice, kot so prirojeni izpah kolka, v stran ukrivljena hrbtenica (skolioza), poškodbe, prevelika obremenitev sklepa in hrbtenice, npr. pri športnikih in debelih ljudeh. Osteoartroza lahko nastane tudi zaradi sprememb, ki jih na sklepih povzročajo vnetne revmatične bolezni, npr. sklepna revma. Simptomi in znaki osteoartroze so odvisni od tega, kateri sklep je prizadet. Artroza je možna na vseh sklepih in hrbtenici, od velikih sklepov sta največkrat prizadeta kolk in koleno.

Bolečine v kolenu na notranji straniOsteoartroza kolena - z zdravilom nad bolečine v kolenu

Obraba hrustanca v kolenu oz. osteoartroza kolena predstavlja zelo resno težavo. Bolečine v kolenu, ki so običajno močne in zelo neprijetne, se pojavljajo ob večjih obremenitvah, npr. po daljši hoji, v stoječem položaju; v mirovanju pa se bolečine v kolenu pojavijo le tedaj, ko je osteoartroza kolena že precej napredovala. Pojavi se jutranja okorelost sklepa, ki praviloma ne traja dlje kot pol ure. Okorelost je možna tudi po daljšem sedenju in mirovanju. Sklep postane debelejši, postopoma slabše gibljiv, pri premikanju je tipno in včasih tudi slišno škripanje oz. pokanje v kolenu. Spremembe v sklepu vplivajo tudi na dele ob njem, predvsem zaradi telesne nedejavnosti propadajo obsklepne mišice, kar še poslabša stanje.


Zdravljenje osteoartroze pogosto ni enostavno in ni enako pri vsakem bolniku posebej. Z ustrezno fizično aktivnostjo, razteznimi vajami in vajami za krepitev mišic, ter z ustreznim zdravilom lahko omilimo in upočasnimo potek bolezni, če težav že ni mogoče popolnoma odpraviti.


Trenutno so uveljavljeni in sprejeti splošni ukrepi ter zdravilo, ki učinkovito lajšajo težave in s katerimi lahko preprečimo, da bi osteoartoza kolena še bolj napredovala. To zdravilo je glukozamin, ki učinkovito lajša bolečine v kolenu, zmanjšuje sklepno okorelost ter izboljšuje gibljivost prizadetega sklepa. S tem pa izboljša tudi kakovost življenja.

Tudi vas mučijo bolečine v kolenu? Zakaj jih ne bi olajšali z naravnim zdravilom, kot je glukozamin? Vabljeni na našo spletno stran.

BOLEČINE V KOLENU NA NOTRANJI STRANI

ODPORNOST IN IMUNSKI SISTEM