IR paneli- toplotna energija, ki je najbolj podobna sončni

IR

IR je kratica za infrardeče, infrardeča svetloba pa je del nevidnega svetlobnega spektra in ima več podvrst. Pri infrardeči energiji gre za sevanje, ki ga predmeti absorbirajo, brez da bi se vira toplote direktno dotikali. Najbolj znan vir IR sevanja je sonce, njegovi vidni žarki pa se po tem, ko so potovali skozi hladen prostor in jih predmeti absorbirajo, pretvorijo v toploto. Poleg sonca infrardečo toploto oddaja tudi ogenj, oziroma katerikoli predmet, ki je absorbiral infrardeče tople valove.

Soba z IR paneli

IR ogrevanje

Prva asociacija mnogih, ob omembi IR sevanja, je njegova škodljivost, vendar pa nam le-to lahko zgolj koristi. Deluje enako kot sončni žarki, vendar pa, za razliko od sončne svetlobe, ne vsebuje UV-žarkov, ki škodijo naši koži. Gre za vrsto energije, ki ogreva predmete ali osebe, ne pa zraka v prostoru. Oddajajo jo celo naša telesa ter je v kontroliranih merah popolnoma neškodljiva. Infrardeče sevanje je, glede na mnoge raziskave, bolj zdravo od katerega koli drugega toplotnega vira. Uporablja se tudi v medicinske, znanstvene, terapevtske, varnostne, gospodinjske, industrijske in druge namene, kar pomeni, da je zelo dobro raziskano področje.

IR grelne plošče

Ogrevanje z IR paneli

Infrardeči paneli so grelne plošče, ki s pomočjo infrardečih valov ogrevajo prostore. So vsestranski, uporabni tako v lesenih hišah kot vlažnih kopalnicah. Zaradi njihovega estetskega oblikovanja se podajo v katerokoli okolje, zahtevajo pa le pritrditev na steno ali strop. Primerni so za vse vrste podlag, klasične zidove, keramiko, les, mavčne plošče ali siporeks. Delujejo popolnoma drugače od običajnih radiatorjev, saj ne ogrevajo zraka, temveč neposredno osebe in predmete v prostoru, ki toploto takoj absorbirajo (vsi in vse na dometu), brez kakršne koli izgube grelne energije, zato so le-ti učinkovitejši. V primerjavi z običajnim radiatorjem ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Tako uspešno sušijo zidove, s čimer lahko preprečimo ali odpravimo razvoj plesni, v večji meri pa lahko odpravimo tudi hladne točke.

IR paneli imajo zelo visoko učinkovitost. V toploto pretvorijo kar 99 % energije, z minimalno izgubo, tako zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek. Odlikuje jih dolgoletna življenjska doba in nizka cena. So varni za uporabo, pogosto pa celo vsebujejo senzorje, ki preprečujejo njihovo pregrevanje. Pri uporabi v kombinaciji s termostatom se njihova poraba energije znatno zmanjša. Ker lahko njihovo toploto začutimo že v 5 minutah po vklopu, jih, ko prostor zapustimo izklapljamo, kar pa jih naredi za izredno ekonomične in okolju prijazne.

IR paneli in poraba energije

Gre za eno najcenejših vrst ogrevanja z elektriko. V primerjavi z drugimi energenti ponujajo najcenejše ogrevanje in porabijo najmanj energije. Omogočajo nam poceni ogrevanje med hladnejšimi sezonami, v prehodnih obdobjih pa v prostor po potrebi dodajajo toploto. V primerjavi s kurilnim oljem z njimi prihranimo do 65% električne energije, če jih primerjamo z UNP ali utekočinjenim naftnim plinom do 70%, lesnimi peleti do 15%, električnimi radiatorji do 40% in zemeljskim plinom do 20%. Poraba toplotne črpalke je v primerjavi z njimi sicer približno enaka, vendar je zanjo potrebna veliko večja investicija, potrebni pa so tudi redni servisi in vzdrževanje, katerih IR paneli ne potrebujejo.

PREBERITE SI O PREDNOSTIH UPORABE IR PANELOV

IR paneli za kopalnico

Na tržišču so visoko učinkoviti kopalniški Ir paneli, z nizko porabo električne energije, namenjeni hkratnemu ogrevanju kopalnice in sušenju brisač, ki se posušijo tako, kakor bi jih sušili na soncu. Pogosto imajo dvojno ogrevalno površino, ki omogoča, da se toplota širi v vse štiri smeri in prostor ogreva enakomerno. Nekateri so na voljo z inovativnimi načini pritrjevanja, ki panelu omogočajo vrtenje okoli stenskega nosilca. Navadno imajo vgrajen natančen prostorski termostat, električno zaščito in programsko uro za časovne namestitve. So praktični in preprosti za vgradnjo. Zavedati pa se moramo, da bomo za kopalnico, zaradi povečane vlage, potrebovali cca. 2X močnejše IR panele.