Celjenje ran po operaciji oz. po šivanju: kako spodbuditi hitrejše celjenje ran?


Celjenje ran je kompleksen proces, ki zahteva veliko potrpežljivosti in ustrezno nego. Danes imamo na srečo na voljo kakovostne izdelke, s pomočjo katerih lahko poskrbimo za hitrejše celjenje ran – po šivanju oz. po operaciji ali pa tistih, ki so posledica različnih poškodb. Nega in izbira izdelkov morata biti seveda prilagojeni sami poškodbi. Ko gre za celjenje rane po operaciji, vas zdravstveno osebje praviloma oskrbi z osnovnimi navodili. Vendar je dobro upoštevati tudi nekaj splošnih napotkov, ki poskrbijo za hitrejše celjenje ran po šivanju.


Celjenje rane po šivanju

Za uspešno celjenje ran so potrebni ustrezni pogoji

Napredek medicine je bil v zadnjih nekaj desetletjih gromozanski. Poleg najodmevnejših prebojev so se zvrstili še številni manjši, ki se zdijo na prvi pogled manj pomembni, vendar pogosto precej bolj vplivajo na naš vsakdan. Eden od tovrstnih prebojev je bila ugotovitev, da oskrba ran v preteklosti ni bila najustreznejša. Klasični postopek, ki temelji na celjenju v suhem okolju, tj. na pokrivanju z gazo, kožo pretirano izsuši. Poleg tega pa se gaza prilepi na površino. Pri menjavi gaze zato vedno odstranimo nekaj zdravega tkiva, s čimer se proces obnove kože po nepotrebnem podaljšuje.

To sicer ne pomeni, da so gaze povsem nepotrebne. Včasih so zelo koristne za dodatno zaščito poškodovanega predela, s čimer se prepreči vdor mikrobov, posledično pa se zmanjša nevarnost za okužbe. Vendar bi morala biti osnova vzpostavitev vlažnega okolja. V vlažnem okolju je namreč možno bistveno hitrejše nastajanje novih tkiv, obenem pa je nevarnost za odstranjevanje novonastalega tkiva pri oskrbi vlažne rane manjša. Dodatna prednost vlažnega okolja je učinkovitejša aktivacija lokalnega imunskega sistema. To spodbudi celjenje rane po operaciji oziroma celjenje nasploh. Pozabiti pa ne smemo niti na zmanjšanje tveganja za nastanek zelo očitnih brazgotin.


Kako spodbuditi hitrejše celjenje ran po šivanju in preprečiti okužbe?

Eden od najučinkovitejših načinov za hitro in učinkovito celjenje ran po šivanju oz. po operaciji je torej vzpostavitev vlažnega okolja (razen če ste od zdravnika/zdravstvenega osebja prejeli drugačna navodila). To dosežemo z različnimi spreji in mazili, ki hkrati poskrbijo za zaščito, torej za zmanjševanje nevarnosti za okužbo, ki bi proces obnove tkiv močno upočasnila.

Nega je seveda deloma odvisna od resnosti operacije. Če je šlo za zahtevnejšo operacijo ali za kompleksno šivanje, bodo verjetno vsaj sprva potrebni posebni ukrepi. Rane na začetku ne boste oskrbovali sami. Postopoma pa bo to opravilo najverjetneje prepuščeno vam ali vašim bližnjim, zato je dobro, da veste, kako se ga lotiti. Izjemno pomemben del celotnega procesa je natančno spremljanje napredka oziroma tega, kako poteka celjenje rane po operaciji. Posledično boste hitro opazili morebitne nenavadne simptome, tj. znake okužb, in pravočasno ukrepali.

Ko se sami lotevate nege rane, je zelo pomembno, da se poškodovanega predela nikoli ne dotikate z umazanimi rokami. Če je mogoče, si roke pred čiščenjem tako umijte kot razkužite, sicer pa se priporoča uporaba rokavic. Nato poskrbite za izpiranje s sterilno fiziološko raztopino..

Sledi nanos mazila ali spreja za celjenje ran, ki lahko pospeši celjenje in zmanjša možnost za nastanek neestetskih brazgotin.

Opreacija in celjenje rane

Mazilo in sprej Cicatridina za uspešnejše celjenje rane – po operaciji in nasploh

Cicatridina mazilo za rane

Ne glede na to, ali vas zanimajo izdelki za celjenje rane po operaciji oz. šivanju ali izdelki za celjenje ran nasploh, so izdelki iz linije Cicatridina odlična izbira. Poleg vaginalnih ovul, ki se uporabljajo za hitrejše celjenje nožnice ter za uravnavanje vlažnosti in obnovo nožnične sluznice, vas v liniji Cicatridina čakata še sprej in mazilo za rane, ki sta namenjena zunanji uporabi.

Mazilo je še posebej priporočljivo po operacijah oz. posegih, povezanih z ginekologijo. Med drugim ga lahko uporabite za učinkovitejše celjenje ran po šivanju presredka. Skrbno izbrana kombinacija hialuronske kisline, ki bo pripomogla k učinkovitejši tvorbi novih tkiv in s tem k uspešnejši obnovi kože, klorheksidin diglukonata ter mandljevega olja za mehčanje kože poskrbi za odlične rezultate. Mazilo Cicatridina bo pomagalo zmanjšati tveganje za okužbe, ki se lahko razvijejo tudi po navidezno nedolžnih poškodbah, in brazgotinjenje kože. Hkrati pa bo skrajšalo čas obnove kožnega tkiva.

Za podobne rezultate poskrbi tudi sprej Cicatridina, ki ga je mogoče nanesti brez neposrednega stika s kožo. Glavna sestavina spreja je prav tako hialuronska kislina – snov, ki je naravno prisotna v medceličnem prostoru. Če se poškodujemo, je povečanje količine hialuronske kisline na mestu poškodbe naraven odziv telesa. Dodajanje hialuronske kisline s pomočjo spreja ali mazila Cicatridina zato poskrbi za učinkovitejše celjenje ran po šivanju, po operaciji in po poškodbah. Gradniki za izgradnjo novih tkiv bodo tako lažje prispeli v medcelični prostor, podobno pa velja za imunske celice. Mazilo in sprej sta zato odlična izbira za dopolnilno zdravljenje. Uporabljata se kot pomoč za uspešnejše celjenje ran najrazličnejših vrst – tako površinskih kot globokih. Med drugim ju je mogoče uporabiti za nego diabetičnih razjed. Obenem pa gre za koristno pomoč pri odrgninah, preležaninah, opeklinah in raztrganinah – vključno s tistimi, ki so zahtevale šivanje.