Obravnava krčnih žil

O krčnih žilah govorimo takrat, ko se povrhnje vene močno vrečasto razširijo in zvijugajo, ter se na koži pojavijo kot izbočenja. Vzrokov za nastanek krčnih žil je več, nekateri so prirojeni, drugi pa so odraz našega življenjskega sloga.


Operacija krčnih žil

Pregled v angiološki ambulanti

Preden se odločimo za eno izmed oblik zdravljenja krčnih žil, je treba najprej napraviti natančno diagnostično obdelavo bolnika.

Z bolnikom se moramo pogovoriti o motivih, ki so ga pripeljali v angiološko ambulanto. Ali ga moti predvsem videz udov in nima znamenj bolezni ali ima prisotne bolezenske težave.

Ambulanta za krčne žile, ki obravnava le-te se imenuje angiološka ambulanta. V angiološki ambulanti opravljamo ultrazvočne preiskave ožilja (ven in arterij) na nogah in rokah. V kolikor na ultrazvočnem pregledu krčnih žil ugotovimo okvaro večjih glavnih ven na nogah, je potrebna operacija krčnih žil.


Operacija krčnih žil

Operacija krčnih žil se izvaja v okviru enodnevnega zdravljenja. Operacija traja približno 2 uri, zatem pa bolnika zadržimo na opazovanju. Obolelo krčno žilo lahko odstranimo s klasično operacijo krčnih žil ali jo zapremo z laserjem.

Klasična operacija krčnih žil poteka v splošni anesteziji. Pri klasični operaciji krčnih žil je za odstranjevanje krčnih žil potrebna prekinitev kože z vzdolžnim ali prečnim rezom. Princip klasičnega operativnega posega je odstranitev krčne žile in/ali njenega debla v celoti, poseg zaključimo s kompresijskim povijanjem ran z elestičnim povojem, lahko se natakne kompresijska nogavica. Bolnik je za delo sposoben v enem mesecu.

Laserska operacija krčnih žil pa se opravi ambulantno v žilni ambulanti v lokalni anesteziji, bolnik pa je takoj po posegu sposoben hoditi. Dodatna rehabilitacija traja še en teden po laserski operaciji krčnih žil. Po posegu ima bolnik namreč povito nogo z elastičnim povojem ali ima obuto elastično nogavico. Povoj ali nogavica ostaneta na nogi neprekinjeno tri dni po operaciji krčnih žil, če pa ima bolnik v nogi občutek tiščanja, mravljinčenja ali noge ne čuti, mora nogo v ležečem položaju odviti in jo nato ponovno nekoliko bolj rahlo poviti. Po posegu lahko bolnik hodi, priporočamo hojo vsaj 10 minut na vsako uro. Izogiba naj se daljšemu mirnemu sedenju ali mirnemu stanju. Prvi prevez noge se načeloma opravi po treh dneh pri osebnem zdravniku, v kolikor ni dogovorjeno drugače. Šivov ni potrebno odstranjevati, ker se razgradijo sami.