Pošlji povpraševanje

Zdravljenje krčnih žil s sklerozacijo

Sklerozacija ali skleroterapija je poseg, pri katerem v krčno žilo vnesemo posebno sredstvo (sklerozant), ki uniči steno žile in povzroči, da krčne žile izginejo. Sklerozacija krčnih žil vključuje injiciranje raztopine neposredno v veno. Sklerozacijsko sredstvo povzroči brazgotinjenje vene, zaradi česar se kri preusmeri skozi bolj zdrave žile. Uničena vena se ponovno absorbira v lokalno tkivo in sčasoma zbledi. Sklerozacija pogosto velja za zdravljenje izbire pri majhnih krčnih žilah.

Poseg in okrevanje po sklerozaciji:

Pred skleroterapijo zdravnik specialist opravi pregled in povpraša o vseh pomembnih informacijah glede cašega zdravja. Pri angiološkem pregledu si zdravnik podrobno ogleda obolele žile, nato pa opravi še ultrazvočno preiskavo celotnega žilja na nogah. 

Sklerozacija krčnih žil

Sam poseg sklerozacije žil zdravnik opravi v ambulanti, za sklerozacijo krčnih žil pa ni potrebna splošna anestezija. Vnašamo lahko čisto sredstvo ali mešanico z zrakom ali peno.

Glede na velikost in lokacijo krčne žile, bo zdravnik izbral primerno obliko sklerozanta in ga injiciral v samo žilo. Sklerozacija je izjemno varen poseg, večina pacientov pa bolečine niti ne občuti. Po skleroterapiji je čimprej potrebno začeti z normalnim gibanjem, poleg tega pa je potrebno nositi kompresijske nogavice ali povoje. Po sklerozaciji krčnih žil se lahko v nekaj dneh v poteku varice pojavi manjša rdečina, zatrdlina in bolečina, ki je do neke mere normalna, saj v krčno žilo vnesemo sredstvo, ki mora poškodovati žilo, da se ta zapre. Po sklerozaciji je zato, da se krčna žila stisne, potrebna kompresijska terapija z elastičnim povojem, še bolje pa s kompresijsko dokolenko ali nogavico, izbrano glede na meritve obsegov vaše noge.

Po sklerozaciji krčnih žil je potrebna vztrajna kompresijska terapija in hlajenje z ledom na mestu bolečine. Med počitkom ali pa zjutraj in zvečer, je priporočljivo lokalno masiranje z ledom. Kompresijska terapija je običajno potrebna 4 tedne. Dokazano je, da je z daljšo nošnjo kompresije, rezultat sklerozacije boljši.

Stranski učinki sklerozacije:

Najpogostejši in popolnoma običajen stranski učinek sklerozacije je hiperpigmentacija. Drugi stranski učinki, ki se lahko pojavijo po skleroterapiji, niso nevarni in trajajo le nekaj dni, so oteklina, rdečina, bolečina in pojav majhnih žilic na koži okoli mesta posega.

  • Hiperpigmentacija:

To je potemnela koža v poteku krčne žile po skleroterapiji, ki včasih potrebuje nekaj mesecev, da izgine. Statistično je ugotovljeno, da dobra skrb za kompresijo (nošnja nogavic) po sklerozaciji, zmanjša pojavnost hiperpigmentacij. Po skleroterapiji zdravljene vene po navadi zbledijo v nekaj tednih, čeprav lahko včasih traja mesec ali več, da se vidijo popolni rezultati. V nekaterih primerih bo morda potrebno več zaporednih skleroterapij.

Zelo redko pa se po sklerozaciji krčnih žil pojavijo tudi zapleti, ki potrebujejo zdravniško obravnavo in pravilno izbiro zdravljenja.

  • Vnetje:

Po sklerozaciji se lahko pojavi vnetje predela okoli mesta posega. To je običajno blago, vendar lahko povzroči otekanje, rdečino in nelagodje okoli mesta injiciranja. Zdravnik vam lahko za lajšanje vnetja predlaga zdravila za lajšanje bolečin brez recepta, kot sta aspirin ali ibuprofen.

  • Krvni strdek:

V zdravljeni veni po sklerozaciji krčnih žil lahko nastane skupek strjene krvi, ki zahteva drenažo. Redko lahko krvni strdek potuje v globljo veno v nogi (globoka venska tromboza). Globoka venska tromboza nosi tveganje za pljučno embolijo (zelo redek zaplet skleroterapije), nujno situacijo, ko strdek potuje od vaše noge do pljuč in blokira vitalno arterijo. Takoj poiščite zdravniško pomoč, če imate težave z dihanjem, bolečino v prsih ali omotico ali kašljate kri.

  • Zračni mehurčki

Zaradi injiciranja sredstva pri sklerozaciji direktno v žilo, v slednjo včasih vbrizgamo tudi drobne zračne mehurčke. Ti nato potujejo po krvi in se razgradijo, v nasprotnem primeru pa lahko povzročajo določene simptome. Simptomi vključujejo motnje vida, glavobole, omedlevico in slabost, ki pa hitro minejo.

  • Alergijska reakcija:

Najpogosteje alergijska reakcija nastane kot odziv na sklerozantno sredstvo, ki ga uporabimo pri posegu sklerozacije, vendar pa je le-ta izjemno redek zaplet.

Odpravite krčne žile s sklerozacijo

Rezultati po sklerozaciji krčnih žil:

Če ste se zdravili zaradi majhnih krčnih žil ali pajkastih žil, lahko običajno pričakujete dokončne rezultate v treh do šestih tednih. Večje žile lahko zahtevajo tri do štiri mesece. Za dosego želenih rezultatov po sklerozaciji pa bo morda potrebno več zaporednih posegov sklerozacije krčnih žil. Žile, ki se odzivajo na zdravljenje s skleroterapijo, se običajno ne vrnejo, lahko pa se pojavijo nove. Zdravnik bo verjetno načrtoval kontrolni obisk približno mesec dni po posegu, da ugotovi, kako dobro je postopek sklerozacije žil deloval in ali potrebujete nadaljno obravnavo.