Rastlinjak

Vrtni rastlinjak

Rastlinjak Živex je vrtna struktura, pokrita s steklom ali folijo ter z uravnavano temperaturo in vlažnostjo. Vrtni rastlinjak pomeni boljše in bolj stabilne pogoje za rast zelenjave skozi vse leto, varovanje poganjkov in rastlin pred škodljivci in divjadjo ter bistveno podaljšanje gojitvene in rastne sezone.

Vrtni rastlinjak - pogojiVrtni rastlinjak

Vrtni rastlinjak bistveno izboljša pogoje za gojenje rastlin, vendar je potrebno za uspešno rast in zorenje upoštevati še nekaj dejavnikov - vlažnost, zalivanje, temperaturo, zračenje, svetlobo in senčenje.

Vlažnost v rastlinjaku

Vlažnost v rastlinjaku vpliva na transpiracijo rastlin, hkrati pa skrbi za ohlajanje vrtnin. Vlažnost v rastlinjaku mora biti ravno pravšnja - prevlažno okolje zmanjša transpiracijo, presuh zrak pa povzroči, da rastline prehitro oddajajo vodo ter zato venijo. V vrtnem rastlinjaku vzdržujemo relativno zračno vlago med 40 in 70 %, pozimi pa nekoliko nižjo, kar je odvisno tudi od vrste rastlin. Primerno zračno vlago vzdržujemo z vlažilniki - z drobno naluknjano vrtno cevjo za zalivanje, ki prši vodo po prostoru v zelo drobnih kapljicah, v manjšem rastlinjaku pa zadošča občasno ročno vlaženje z razpršilnikom ali postavitev široke posodo z vodo, ki počasi izhlapeva.

Zalivanje v vrtnem rastlinjaku

Za zalivanje v rastlinjaku uporabljamo več različnih sistemov. V večjih rastlinjakih priporočamo kapilarni sistem, zalivamo pa lahko tudi z naluknjanimi cevmi, ki jih drugače uporabljamo za zalivanje na prostem. Za manjše vrtne rastlinjake je primeren tudi sistem kapljičnega namakanja ali zalivanje z zalivalko.


V podjetju Živex so vam na voljo različni namakalni in zalivalni sistemi, ki bodo primerni za vse vrste rastlinjakov in za vaše specifične potrebe.

Rastlinjaki so vam na voljo tudi v spletni trgovini - vabljeni!

Ogrevanje rastlinjaka

Temperatura v rastlinjaku mora biti primerna za rastline, ki jih v njem gojimo. V podjetju Živex vam lahko svetujemo in pomagamo pri izbiri primernega grelnika (električni, plinski, toplovodni), ki bo pomenil najugodnejše razmerje med ceno in učinkovitostjo vašega vrtnega rastlinjaka. V vsakem primeru je najbolje, da grelnik uravnava termostat, priporočamo pa tudi termometer, ki kaže najnižjo in najvišjo temperaturo in s katerim lahko preverjamo primernost temperature v rastlinjaku tudi ponoči. V primeru gojenja občutljivih rastlin lahko namestimo temperaturni alarm, ki nas bo opozoril na nepravilno delovanje grelnika ali na prevelike spremembe v temperaturi.

Zračenje rastlinjaka

Zračenje rastlinjaka je za uspešno gojenje rastlin bistvenega pomena, saj uravnava temperaturo in preprečuje nastanek prevelike vlažnosti. Zračenje vrtnega rastlinjaka dosežemo s prevetrovanjem, z učinkom dimnika, s prezračevalnimi okenskimi krili, z loputnimi zračniki, s sesalnim ventilatorjem ipd. Ker je izbira prezračevanja odvisna od rastlin, ki jih gojimo, letnega časa ter oblike in velikosti rastlinjaka, priporočamo, da se predhodno posvetujete s strokovnjaki v podjetju Živex.

Svetloba in senčenje v vrtnem rastlinjaku

Svetloba in senčenje v vrtnem rastlinjaku sta prav tako pomembna elementa, ki pripomoreta k učinkovitejši rasti in podaljšani dobi gojenja vrtnin. Rastlinjak naj bo postavljen na sončno lego, ki dobi tudi nekaj ur sence dnevno, s čimer se prepreči pregrevanje. Za podaljšanje rasti v jesenskem, spomladanskem in zimskem času lahko še dodatno uporabimo fluorescenčne luči, ki ne oddajajo veliko toplote, rastlinam pa nudijo primerno količino svetlobe, s senčenjem pa, obratno, rastline zaščitimo pred premočno svetlobo in uravnavamo temperaturo v zelo vročih mesecih, kadar zračenje ne zadošča.

Rastlinjak Živex

Vrtni rastlinjaki Živex so prilagojeni potrebam in zahtevam strank ter zagotavljajo:

  • svežo in domačo hrano skozi vse leto,
  • prihranek pri nakupu zelenjave,
  • zdravo, naravno in doma pridelano hrano,
  • udobje in praktičnost za profesionalne vrtnarje ter za tiste, ki jim vrtičkarstvo pomeni le prostočasno dejavnost.
Živex d.o.o. | Rastlinjak, vse za vrt, vrtni rastlinjak - povezave do naše spletne strani:
  • Vrtni rastlinjak