Sončna elektrarna za lastno uporabo v gospodinjstvu

Sončna elektrarna za lastno uporabo pomeni samooskrbo z električno energijo, ob tem pa še:

  • zniža stroške gospodinjstva,
  • sončna elektrarna za lastno uporabo pomeni popolno neodvisnost od ponudnika in konstantno elektriko,
  • sončna elektrarna v Sloveniji se splača, saj imamo na voljo dovolj sončnih dni,
  • donos sončne elektrarne je lahko tako velik, da lahko odvečno energijo prodajamo nazaj v omrežje,
  • cena sončne elektrarne se povrne v približno 15 letih, kar je šele polovica njenega delovanja,
  • sončna elektrarna za lastno uporabo je okolju prijazna, saj pomeni izrabo obnovljivega vira energije,
  • sončna elektrarna za lastno uporabo je pametna naložba, saj cene električne energije nenehno rastejo, enak trend pa pričakujemo tudi v naslednjih letih.

soncna elektrarna

Sončne elektrarne - cene postavitve

Gradnja sončne elektrarne je postala trend, saj se vedno več ljudi zaveda pomembnosti sončne elektrarne za lastno uporabo. Cene sončne elektrarne so odvisne od ponudnika, kvalitete modulov in razsmernikov ter moči, v splošnem pa se gibljejo med 10 000 in 30 000 evri. Cena sončne elektrarne se morda res zdi na prvi pogled visoka, a je potrebno upoštevati, da se nam investicija povrne v približno 15 letih, kar je šele polovica življenjske dobe sončne elektrarne, cena elektrike pa je po tem brezplačna. Še več, v posameznih primerih lahko energijo celo oddajamo v omrežje in pričakujem zaslužek.

IZRAČUN IZKORISTKA SONČNE ELEKTRARNE ZA LASTNO UPORABO

Možne lokacije za postavitev

Sončno elektrarno za lastno uporabo lahko postavi vsak, ki je tudi lastnik merilnega mesta v stavbi. Mogoče jo je postaviti na sončno zasebno hišo, parcelo, kmetijo, podjetje, občino ipd. Najbolj se priporoča sončna elektrarna na fasadi ali na strehi, za katero ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja, v vsakem primeru pa je potrebno pridobiti soglasje za priključitev pri distribucijskem operaterju. Če vas zanima natančna možna lokacija, izračun moči ali cena sončne elektrarne za vaš primer, se obrnite na podjetje Sol Navitas ter se pridružite številnim drugim zadovoljnim uporabnikom po Sloveniji in Evropi.

soncna elektrarna cena