Kako zdraviti vnete dlesni oz. kaj pomaga pri gingivitisu?


Kako zdraviti vnete dlesni, je vprašanje, ki ga zobozdravniki slišijo zelo pogosto. Ena od najpogostejših težav, povezanih z ustno votlino, je namreč prav vnetje dlesni. Kaj pomaga oziroma kako zdraviti vnete dlesni, da preprečimo resnejše težave, kakršna je paradontoza? Več napotkov si preberite v naslednjih vrsticah.


Nezdravljeno vnetje dlesni postopoma preraste v paradontozo

Zdravljenje gingivitisa, ki velja za relativno blago vnetje dlesni, je nujno. Čeprav se težava trenutno morda ne zdi pretirano zaskrbljujoča, lahko sčasoma preraste v precej resnejšo obliko. Če zdravljenje gingivitisa ni ustrezno oziroma pravočasno, lahko pride do kroničnega vnetja dlesni. To pa pomeni, da so možne spremembe globljih obzobnih tkiv. Pogosto pride do odmika obzobnih tkiv, ki ga spremlja počasno propadanje čeljusti. Paradontoza (parodontalna bolezen) tako običajno privede do majanja zob, na koncu pa zobje izpadejo.


paradonzota

Prav omenjena bolezen je, poleg kariesa (zobne gnilobe), najpogostejši vzrok za izgubljanje zob. Pri tem je treba upoštevati, da parodontalna bolezen nikakor ni povezana samo z »estetskimi težavami« in da ne prizadene samo ustne votline. Zaradi kronične vnete rane škodljive bakterije zlahka vstopijo v krvni obtok in dosežejo druge dele telesa, vključno s precej oddaljenimi deli. Znana je denimo povezava med parodontalno boleznijo ter povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja (paradontoza med drugim poveča nevarnost za aterosklerozo).

Parodontalna bolezen hkrati vpliva na povečanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, težave z dihali in celo za Alzheimerjevo bolezen. Pri osebah, ki že imajo eno od naštetih diagnoz, pa je možno poslabšanje simptomov. Med najbolj ogrožene skupine nedvomno spadajo tudi nosečnice s parodontalno boleznijo, saj je verjetnost za prezgodnji porod pri tej skupini nadpovprečno visoka. Vprašanje o tem, kako zdraviti vnete dlesni, je torej vsekakor zelo relevantno.


Razlogi za nastanek težav in kako zdraviti vnete dlesni

Neustrezna ustna higiena je eden od najpogostejših vzrokov za vnetje dlesni. Kaj pomaga? Redno ščetkanje je vsekakor izjemno koristno, vendar pa zgolj to praviloma ne zadostuje. Nujno je, da obenem redno uporabljate nitko oziroma medzobno ščetko. Koristna pa je lahko tudi zobna prha. Ali uporabljate vse naštete pripomočke, vendar vas kljub temu muči vnetje dlesni? Kako postopati v tovrstnih primerih?


kako zdraviti vnete dlesni


Najverjetneje bo potrebno odstranjevanje trdih zobnih oblog v zobozdravniški ordinaciji. Gre za t. i. zobni kamen, ki ga ne moremo odstraniti sami. Čeprav nedvomno pomaga, da sledite zgoraj opisanim napotkom, so za uspešno odstranitev trdovratnejših oblog potrebni nekoliko kompleksnejši pripomočki. Prav kopičenje zobnega kamna je najpogostejši vzrok za vnetje dlesni. Če se sprašujete, kako zdraviti vnete dlesni, je torej eden od osnovnih ukrepov odstranitev morebitnega zobnega kamna.

Osnovni razlog za nastanek zobnega kamna je sicer strditev zobnih oblog, tj. biofilma, ki je sestavljen iz bakterij in drugih mikroorganizmov ter iz njihovih produktov, pri čemer največji delež biofilma tvorijo prav bakterijski produkti. Problematična je predvsem t. i. disbioza, porušenje mikrobnega ravnovesja v biofilmu. To namreč privede do vnetja tkiv, ki je posebno pogosto ob zobnih vsadkih.


Preprečite vnetje dlesni: kaj pomaga oz. kaj je najboljša preventiva?

Če se sprašujete, kako zdraviti vnete dlesni, se najverjetneje že spopadate s težavami. V tem primeru je najprej potrebna sanacija akutnega stanja. Pomembno je torej, da sledite zgornjim nasvetom, povezanim s tem, kako preventivno skrbeti za osnovno ustno higieno (redno ščetkanje, nitkanje, čiščenje zobnega kamna …). Vsekakor pa je dobro, da v prihodnje poskrbite za ustrezne preventivne ukrepe, ki zmanjšajo nevarnost za ponovno vnetje dlesni. Kaj pomaga?

Tudi od preventivni osnovni higieni je koristna uporaba izdelkov, kot je PerioTabs. Gre za izdelek v obliki šumečih tablet, ki preprečuje čezmerno kopičenje bakterij in drugih škodljivih mikroorganizmov, saj pomaga odstranjevati biofilm, ki je najpogostejši vzrok vnetja obzobnih tkiv.

Šumeče tablete PerioTabs vsebujejo patentirano spojino Nitradine®. Ponašajo se s trojnim delovanjem. Poleg kemičnega odstranjevanja biofilma, in to tako z naravnih zob kot z zobnih vsadkov in dlesni, ob ščetkanju hkrati omogočajo tudi učinkovito mehansko odstranjevanje oblog, in to brez uporabe zobne paste. Dodatna prednost šumečih tablet PerioTabs pa je odstranjevanje škodljivih mikroorganizmov z zobne ščetke.


zdravljenje-gingivitisa

periotabs tablete


Uporaba je izredno preprosta. Za posamezno ščetkanje zob uporabite eno šumečo tableto, ki jo dodajte v priloženo posodico, napolnjeno s 15 mililitri mlačne vode (do oznake). Nato v tekočino za 15 min potopite ščetko. Ko je tableta popolnoma raztopljena, s ščetko in pripravljeno raztopino nežno očistite zobe in dlesni. Med čiščenjem ščetko občasno za nekaj sekund potopite v raztopino (dvakrat ali trikrat), pred tem pa jo izperite pod tekočo vodo. Na koncu ustno votlino temeljito izperite z vodo. Priporoča se, da postopek ponavljate 10 zaporednih dni, in sicer približno 3-4 krat letno.

Metoda pa ne pride v poštev samo preventivno, ampak je obenem koristna za tiste, ki iščete načine, kako zdraviti vnete dlesni. Izdelek PerioTabs je namreč zelo učinkovit pri zmanjševanju krvavenja dlesni, ki je značilno za gingivits, šumeče tablete pa klinično dokazano pomagajo tudi pri parodontalni bolezni in pri težavah, ki se pogosto razvijejo pri zobnih vsadkih. Pri tem imamo v mislih predvsem težavi, kot sta perimukozitis (vnetje mehkih tkiv ob zobnem vsadku) in periimplantitis (vnetje kosti ob zobnem vsadku).