Čevljarstvo in izdelava čevljev skozi čas v čevljarskem muzeju Miren

Izdelava čevljev včasih in danes - sprehod skozi čevljarstvo

Muzej Miren je ustanovil Pavel Petejan, potem ko je vodenje podjetja Afit d. o. o. - znano predvsem po znamki obutve Ciciban, predal sinovoma. Čevljarstvo ima v Mirnu že več kot stoletno tradicijo, zato je ta lokacija več kot primerna tudi za usnjarsko-čevljarski muzej. Muzej v Mirnu tako s svojim obstojem ohranja zgodovino razvoja lokalnega čevljarstva in izdelave čevljev, ki vam zagotavlja obisk in izkušnjo nad vašimi pričakovanji.

Čevljarstvo je obrt, ki je prisotna že mnogo let. Prepričani smo, da čevljarstvo in sam njegov razvoj vzbuja zanimanje še danes, zato je bil ustanovljen tudi usnjarsko-čevljarski muzej v Mirnu. Usnjarsko-čevljarski muzej Miren vas popelje skozi zgodovino čevljarstva in izdelave čevljev. Najstarejše starine, ki jih najdete v muzeju segajo vse do leta 1900. Usnjarsko-čevljarski muzej Miren vam podrobno prikaže izdelavo čevljev skozi leta in vso potrebno opremo in stroje za izdelavo čevljev.

Čevljarstvo - predstavitev obrti in slovenskih izdelkov skozi čas

Čevljarstvo je v Mirnu doma že več kot 100 let. V drugi polovici 19. st so v Mirnu nastale prve čevljarske delavnice z največ desetimi pomočniki, kjer so izdelovali obutev in popravljali čevlje za potrebe vaščanov. Izdelava čevljev je vedno bila prilagojena posamezniku, nikoli ni potekala serijsko. Izdelava čevljev je morala biti natančno izvedena, zaradi tega pa je bila tudi zelo zamudna. Čevljarstvo je bilo v tistih časih težji poklic, vreden vsega spoštovanja.

Obisk muzeja priporočamo vsem, ki jih zanima zgodovina izdelave čevljev in zgodovina slovenskih izdelkov. Vrnite se v čas, ko še ni bilo posebne športne obutve, vrnite se v čas, ko je bilo življenje bolj naporno, a bolj preprosto.

Dobra stranka se je vedno rada vrnila k Mirenskemu šuštarju, obiščite nas tudi vi v usnjarko-čevljarskem muzeju Miren.

Čevljarstvo v čevljarskem muzeju Miren - obisk nad pričakovanji

Slovenski izdelki veljajo za kvalitetne. Med kvalitetnimi slovenskimi izdelki pa so bili tudi čevljarski izdelki. Če vas zanima razvoj slovenske industrije, obrti in slovenskih izdelkov, vas gotova zanima tudi razvoj čevljarstva.

Muzej ima dovolj strojev, da se lahko spremeni tudi v pravo šuštarsko delavnico, v kateri je možna izdelava čevljev na stari način. Pred kratkim so v muzeju posneli tudi film o izdelavi čevljev na star način.

Ogled muzeja je možen po predhodnem dogovoru. Poleg predstavitve čevljarske obrti pa je obiskovalcem na voljo tudi zgodovinska soba s fotografijami.

Afit d.o.o. | Čevljarstvo, izdelava čevljev, muzej, slovenski izdelki - povezave do naše spletne strani: