Baker je barvna kovina, ki se v industriji zelo pogosto pojavlja


Baker je kemični element, ki ga označujemo z oznako Cu. Ljudje ga uporabljamo že več tisoč let, saj je ena izmed redkih barvnih kovin, ki se v naravi pojavlja v že uporabni obliki. Je značilne rdečkaste barve, a se, ko oksidira, spremeni v zeleno patino. Kovino baker uporabljamo praktično povsod – tako v umetnosti kot v različnih industrijah.

Zanj so namreč značilne odlične lastnosti, zaradi katerih je baker najbolj uporabljena kovina v industriji. V nadaljevanju si preberite, kaj je za to barvno kovino značilno, kakšna je cena bakra in zakaj ga je po uporabi pametno prodati.

baker cena

Zgodovina bakra

Naj najprej povemo nekaj besed o tem, od kje kovina baker sploh izhaja. Omenjeno barvno kovino so najverjetneje začeli uporabljati že 9.000 let pred našim štetjem. Arheologi predvidevajo, da so baker nekoč izkopali, ga hladno obdelali, ga oblikovali s pomočjo žarjenja in taljenja, šele na koncu pa so ga vlivali.

Na tak način so dosegli zelo visoko čistost tovrstne barvne kovine. Čeprav pa je baker uporabljen že toliko časa, je po nekih statistikah 80% izkopanega bakra še vedno v uporabi. Prav zato naj bi bilo veliko bakra še vedno neizkopanega – kar 88%! Cena bakra je sicer tekom zgodovine zelo nihala.

baker kovina

Odlične lastnosti bakra

Baker ima celo vrsto dobrih lastnosti, a našteli bomo glavne tri, zaradi katerih to barvno kovino tako pogosto uporabljamo. Ste se kdaj vprašali, zakaj so električne žice prav iz bakra? Kovina o kateri je govora, je namreč zelo električno prevodna. Sicer ne toliko kot zlato, ga je pa zato mogoče dobiti po veliko nižji ceni.

Baker je tudi pogosto uporabljen v ceveh, pipah, radiatorjih in ostalih vodovodnih inštalacijah, saj je biostatičen. To pomeni, da ubija bakterije in posledično obstaja manjše tveganje za razne okužbe. Prav tako se tovrstna barvna kovina super obnese za uporabo v računalniških čipih, klimatskih napravah, motorjih in podobno, saj je zanj značilno, da ne rjavi.

Baker je tako res izvrstna barvna kovina, ki se lahko vedno znova in znova reciklira. Se vam doma kopiči ogromno izdelkov iz bakra? Cena odkupa je odvisna od nihanj na trgu, zato je zdaj pravi čas za prodajo.

 

Cena bakra je odvisna od več dejavnikov

Kot že omenjeno se baker pojavlja praktično povsod, zato je cena bakra zelo odvisna od samega izdelka. Najvišjo ceno lahko postavite, če posedujete baker zlatkasto-rdeče barve, ki ni oksidiran ali premazan z lakom. Malce slabša, a vseeno odlična kupčija je, če se odločite prodati bakrene cevi ali žice.

Cena bakra na kg je tako malce nižja od najmanj obdelanega bakra, a vseeno višja od že starega oksidiranega ali lakiranega bakra. To pa ni vse, na kar morate biti pri prodaji tovrstne barvne kovine pozorni. Koliko je določeno podjetje pripravljeno ponuditi za vaše izdelke, je njihova osebna odločitev. Pred samim odkupom vas bodo najprej povprašali o količini, vrsti in stanju bakra, ki ga želite prodati.

Na podlagi tega in ne podlagi trenutnih nihanj na trgu bodo postavili ceno bakra, ki pa se lahko zelo hitro spremeni. Zaradi trenutne vojne v Ukrajini npr. cena bakra strmo narašča, zato je odličen čas za prodajo. Preden se odločite za določeno podjetje, vam sicer svetujemo, da se o ceni pozanimate pri več različnih ponudnikih.

odkup barvnih kovin


Pozitivni učinki odkupa barvnih kovin

Odkup bakra in tudi ostalih barvnih kovin ima zelo pozitiven vpliv na okolje. Vsako leto namreč pridelamo kar 300 milijonov ton odpadkov, ki zelo pogosto končajo kar v naravi. Zato je zelo pomembno, da izdelke, ki jih več ne potrebujemo, pravilno odvržemo oziroma se odločimo za prodajo barvnih kovin. Slednje so namreč naravi škodljive, saj nevarne snovi prodirajo v prst in onesnežujejo reke, potoke, jezera in morja.

S prodajo boste naredili velik korak za čistost okolja, poleg tega pa se vam ne bo potrebno obremenjevati, kam odpadne materiale odvreči. Podjetje Barko ima zelo raznolik vozni park, tako da lahko varno poskrbijo za prevoz odpadkov različnih velikosti. Ne glede na to ali se vam doma kopičijo stare bakrene cevi ali dolge žice, bodo v podjetju Barko odpadne surovine odpeljali in jih kasneje tudi reciklirali.

Cena bakra je kot že omenjeno odvisna od vrste izdelka, zato je najbolje, da jih pred prodajo pokličete ali napišete e-mail.

barvne kovine

Kovino baker prodajte zaupanja vrednem podjetju

Baker je kovina, ki se v industriji uporablja zelo pogosto, zato je izdelkov iz tovrstne barvne kovine zelo veliko. Skoraj prepričani smo, da se vam doma kopiči kar nekaj izdelkov, za katere ne veste, kam jih odvreči oziroma zaradi njihove velikosti ne veste, kako jih do določenega kraja prepeljati.

V podjetju Barko se tega zavedajo, zato bodo poskrbeli za varen prevoz odpadnih surovin, poleg tega pa vam bodo ponudili pošteno ceno. Baker je zelo zaželjena kovina, zato s prodajo ne boste imeli nikakršnih težav. Pomembno pa je, da barvne kovine prodate nekomu, kateremu zaupate, da bo z njimi ravnal karseda odgovorno.

Podjetje Barko je vpisano v register prevoznikov odpadkov pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, zato ste lahko prepričani, da s prodajo ne boste naredili škode naravi.

podjetje barko