Pošlji povpraševanje

BAKER – CENA, LASTNOSTI IN ZAKAJ JE UPORABEN

Baker spada pod barvne kovine, kjer najdemo še medenino, svinec, aluminij ipd. A največkrat slišimo, da ljudje najraje prodajajo baker. Cena tega variira glede na razmere na trgu, tako da jo je težko predvideti. Baker je izjemno uporaben zaradi njegovih unikatnih lastnosti. Uporabljajo ga elektroinštalaterji, vodovodarji, mehaniki in še mnogi drugi. Nekaj dobrih lastnosti bakra:

  • Odlična toplotna prevodnost
  • Odlična električna prevodnost
  • Dobra odpornost proti koroziji
  • Bakterije ne preživijo stika z bakrom – biostatika

Baker, kovina, ki ne rjavi, je prisotna tudi v večini vodovodnih inštalacijah, predvsem v bolnišnicah, ravno zaradi biostatike.

Odkupna cena bakra pa je odvisna predvsem od kvalitete bakra in tečaja, ki je v času prodaje aktualen. Baker bi lahko razdelili na več razredov, ki vplivajo na odkup bakra. Cena za kg (kilogram) se tako lahko precej razlikuje. Največ bomo zaslužili z bakrom, ki je zlatkasto-rdeče barve in ni oksidiran in premazan z lakom. Nekoliko manj bi zaslužili z bakrom, ki je bil uporabljen za cevovod in ni žilnat oz. žica. Najmanj pa lahko pričakujemo za baker, ki je lakiran in oksidiran in že na pogled lahko vidimo, da je star. Pri izbiri podjetja pazimo na odkupno ceno bakra, saj je ta v večini primerov subjektivno določena glede na oceno odkupovalca. V podjetju Barko v Logatcu poskrbijo za karseda objektivno in pošteno ceno za odkup kovine baker. Cena se zadnje čase zaradi ogromno dejavnikov zelo težko predvidi.


Baker

Baker, kovina, ki se reciklira brez izgube kakovosti

Še ena odlična lastnost bakra je ta, da ga lahko recikliramo brez, da bi zgubil kakovost. To drži za surov baker in za bakrene izdelke. Odkupna cena bakra je zato konstantno visoka v primerjavi z drugimi kovinami. Statistika pravi, da je tretja najbolj reciklirana kovina na svetu in še bolj zanimivo je to, da je okoli 80% vsega izkopanega bakra še vedno v uporabi. Odpadni baker se reciklira tako, da se pretopi in na koncu zaradi nečistosti očisti z elektrolizo.


Baker – cena skozi zgodovino ter vloga bakra

Baker je imel skozi zgodovino izjemno pomembno vlogo. Odkup bakra (cena za kg) seveda ni bila dejavnost, ki poteka tako kot danes, ko je vse zabeleženo, zato težko primerjamo ceno, še posebej če je šlo za menjavo dobrin. Baker so uporabljali že v antični Grčiji in Rimu. V antičnem Rimu je bil znan pod imenom »Cyprium«, kar nakazuje na to, da je bil baker najbrž izkopan v večini na Cipru. Sami začetki se določijo težko, a zgodovinarji sklepajo, da je bil baker uporabljen že v letu 9000 pred našim štetjem. Dokaz so našli v severnem Iraku, ko se arheologi izkopali bakreni obesek iz cca. 8700 pred našim štetjem. Pridobivanje takrat je bilo, razumljivo, precej preprosto. Prvo so baker hladno obdelali, sledilo je žarjenje , taljenje in nato šele vlivanje. Ker civilizacije niso bile povezane so na različnih koncih sveta odkrili taljenje bakra na svoje načine. Seveda ne istočasno, gre tudi za časovne razlike več sto let, pa tudi postopki so bili drugačni, kar kaže čistost kovine. So pa dosegli visoko čistost kovine, ponekod je sestava bila 99,7%  samo baker. Kovina je igrala pomembno vlogo in nakazovala kako napredna je bila civilizacija.

Odkupna cena bakra pa ni bila vedno enaka. Nihanje je bilo precej živahno v zadnjem stoletju za baker. Cena je v parih letih lahko poskočila tudi za več kot 200%.  Baker se lahko prodaja, lahko pa je tudi pametna investicija glede na zgodovino cene. Newyorška borza za surovine pravi, da je bila cena okoli leta 1960 okrog 30 ameriških centov, danes pa že dosega mejo 4,50 ameriških dolarjev. Je pa res, da za razliko od drugih vrednostnih kovin ni odporna na krizne čase, saj je cena leta 2008 padla za skoraj polovico vrednosti.

Odkup bakra, cena za kg, odvoz bakra in drugih odpadnih surovin ter vse druge informacije najdete na spletni strani Barko d.o.o.