Pošlji povpraševanje

Odpadne kovine so lahko skrito bogastvo


Raznorazne odpadne kovine, ki se v večini slovenskih gospodinjstev in podjetij čez leta kopičijo, so lahko dober vir zaslužka. Podjetje Barko d. o. o., ki posluje tako v Sloveniji kot širše v Evropski uniji, se namreč ukvarja prav z odkupom kovin, sortiranjem, tehtanjem, skladiščenjem in ponovno prodajo, s čimer prispevajo k ločevanju in recikliranju ter ponovni uporabi odpadnih surovin. Ponašajo se lahko z več kot 20 leti obstoja in več kot 30 leti izkušenj na področju ravnanja z odpadnimi surovinami.


Odkup kovin vam bo precej olajšal delo

Odpadne kovine, naj gre za črne ali pa barvne kovine, se najdejo skoraj v vsakem gospodinjstvu in podjetju, pa naj gre za staro orodje iz delavnice, stare gospodinjske aparate, cisterne, kovinske cevi, stare nerabljene radiatorje, žlebe, odpadni gradbeni material, okovje, kovinske ostružke ali še kaj drugega. Ta nepotrebna šara se le kopiči in zavzema prostor, medtem ko je rešitev, s katero je mogoče celo zaslužiti, na dosegu roke.

Poslanstvo podjetja Barko d. o. o. je, da vam čim bolj olajšajo celoten postopek odkupa kovin, saj s tem vzpodbujajo bolj trajnostno in naravi prijazno ravnanje z odpadnimi surovinami. Spremljali vas bodo skozi ves postopek, saj nudijo odkup in odvoz odpadnih kovin, razrez in še več uporabnih storitev. Podjetje nudi odkup po dobrih cenah, sprejemajo pa široko paleto odpadnih kovin. Seznam kovin, ki vam jih lahko odkupijo, je kar dolg, saj zajema naslednje vrste tako nebarvnih kot barvnih kovin:

Jekleni odpad:

 • železo (razredov Fe E1, Fe E3 in Fe E8)
 • litina in
 • nerjavno jeklo (inox)

Barvne kovine:

 • Al – aluminij (industrijski aluminij, aluminijasta pločevina, aluminijasti profili in podobno),
 • Cu – baker (baker 1., 2., in 3. kakovosti, bakreni ostružki),
 • MS – medenina,
 • Pb – svinec
 • Zn – cink
 • bron (zlitine bakra s kositrom, aluminijem, svincem, berilijem, silicijem, manganom, železom in nikljem)

Ostale vire odpadnih kovin, kot so:

 • mešanice kovin
 • stare kable
 • razne kovinske gradbene odpadke


Odpadne kovine


Cene kovin za odkup se razlikujejo iz dneva v dan

Cene kovin za odkup določi vsak ponudnik sam, vendar so odvisne od različnih dejavnikov. Predvsem je cena kovin odvisna od nihanja cen na svetovnem trgu, potem pa še od vrste kovine, stanja surovine in seveda tudi njene količine oz. teže. Zaradi vseh teh dejavnikov je težko napisati cenik, ki bi veljal v nedogled. Če vzamemo za primer železo, ki je ena izmed najpogostejših odpadnih surovin, se trenutna cena za eno tono tega materiala (v kolikor je ustrezne kakovosti) giblje v grobem okoli 270 €, kar pomeni, da za odkup enega kilograma tega materiala prejmete znesek v višini okoli 30 centov.  

Najboljša odločitev pa je, da vzpostavite stik s podjetjem, kjer vam bodo na podlagi podatkov, ki jim jih boste posredovali, pripravili informativno in neobvezujočo ponudbo z bolj točnimi cenami kovin, na podlagi katere lahko nato sprejmete informirano odločitev.


Odvoz odpadnih kovin

Podjetje vam bo delo verjetno še najbolj olajšalo z odvozom odpadnih kovin. Odvoz je namreč eno izmed bolj zamudnih in fizično napornih delov postopka odkupa kovin, saj je treba vso staro šaro zložiti v avtomobil, ne da bi ga pri tem poškodovali, kar je lahko kar velik izziv, še posebej kadar gre za večje količine oz. večje teže odpadnih surovin ali kadar so robovi predmetov ostri ali nazobčani. Povrh vsega pa je treba včasih še celo najeti kombi ali prikolico, kar lahko predstavlja tudi dodaten finančni zalogaj.

Podjetje Barko d. o. o. razpolaga z ustrezno opremljenimi vozili za odvoz odpadnih kovin vseh vrst. Njihova vozila imajo namreč dovolj veliko nosilnost, ustrezno opremo za nakladanje in razkladanje tovora in operaterje z dolgoletnimi izkušnjami. Za njihovo profesionalnost in zanesljivost pa jamči tudi uradno dovoljenje za odvoz odpadnih surovin, saj je podjetje Barko d. o. o. vpisano v register prevoznikov odpadkov pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, ki spada pod Ministrstvo za okolje in prostor.


Kaj se zgodi z odpadnimi kovinami po odkupu? 

Odkup kovin

Ko podjetje od vas odkupi kovine, jih z magnetom loči od ostalih ter nato ustrezno skladišči. Po potrebi izvajajo tudi razrez odpadnih kovin, kar storijo z avtomatskimi škarjami Bonfiglioli ali pa z metodo plamenskega rezanja. Tako nebarvne kot barvne kovine nato prodajo naprej, s čimer spodbujajo recikliranje in bolj trajnostno in naravi prijaznejše ravnanje s surovinami. Rudnin, iz katerih pridobivamo kovine, namreč ne moremo rudariti v nedogled, saj jih bo prej kot slej našemu planetu zmanjkalo, kar pa lahko preprečimo s ponovno uporabo.


Podjetje nudi še preostale dobrodošle storitve

Nudijo servis ravnanja z odpadnimi kovinami oz. surovinami. Na osnovi potreb določenega podjetja namreč pripravijo ustrezno in individualno rešitev, ki zajema ves postopek od odkupa kovin in vse do obdelave.

Poleg tega pa nudijo še svetovanje na področju ravnanja z odpadnimi surovinami. Vašemu podjetju bodo svetovali, kako lahko z vidika logistike, skladiščenja, ekonomije in podobnih področij karseda učinkovito ravnate z odpadnimi kovinami in podobnimi odpadki. Kontaktirajte jih, pojasnite svojo situacijo in z veseljem bodo preučili vaš položaj ter vam ustrezno svetovali.