Pošlji povpraševanje

Odpadno železje je lahko tudi dober vir zaslužka

Staro odpadno železo je nekaj, kar se najde skoraj zagotovo pri vsakem gospodinjstvu. Pa naj gre za stare nedelujoče hladilnike, pralne ali pomivalne stroje, orodje iz delavnice ali pa raznorazne drobnarije iz železa, ki se nam jih zdi škoda zavreči, saj bi nam lahko kdaj še prišle prav, vendar ta trenutek večinoma nikoli ne pride. V takšnih primerih je pametno razmisliti o alternativah, kot sta odvoz in odkup odpadnega železa.

Prav to je naloga družinskega podjetja Barko d. o. o., ki se lahko pohvali z večletnimi izkušnjami na področju odpadnega železja in posluje tako v Sloveniji kot širše po Evropi. Njihove storitve vključujejo:


  • odkup odpadnega železja
  • odvoz odpadnega železja
  • razrez odpadnega železa
  • servis ravnanja z odpadnim železom in
  • svetovanje na področju ravnanja s starim odpadnim železom in ostalimi surovinami

Ena izmed lastnosti železa kot elementa je, da ga je zaradi njegove robustne atomske zgradbe mogoče z raznimi postopki, kot sta na primer predelava ali pretopitev, reciklirati skoraj v nedogled. Iz teh razlogov in zaradi teženj po varovanju okolja je staro odpadno železo v industriji vedno bolj iskano.


Odpadno železje

Odpadno železje se skriva v vsaki hiši

Odpadno železje se zagotovo najde v vsakem domu. Če imate garažo ali delavnico, bo v njej zagotovo nekaj starega orodja, na katerem se že dolgo časa nabira prah. Vir odpadnega železja so tudi stari radiatorji, deli delovni strojev in aparatov, ostanki okovja in še bi lahko naštevali. Šele ko se tega starega odpadnega železa znebimo, se zavemo, koliko prostora lahko zavzame nepotrebna stara šara, ki pa je lahko potencialni vir zaslužka.

V podjetju sprejemajo odpadno železje tipov Fe E1, Fe E3, Fe E8, seveda pa tudi navadne železne ostružke. Poleg starega odpadnega železa pa odkupujejo tudi ostale odpadne surovine kot so baker, bron, medenina, aluminij, svinec, cink, jeklo, kositer, razne mešanice kovin, odpadne kable in kovinske gradbene odpadke. Odkupijo tako večje kose iz omenjenih materialov kot tudi manjše ostružke.

Z odkupom odpadnega železa in kasnejšim recikliranjem ter novo uporabo tega materiala prispevajo k bolj trajnostnem ravnanju s starimi odpadnimi kovinami in s tem spodbujajo bolj naravi prijazno trgovanje z železom. Zaloge železa in tovrstnih surovin namreč niso neskončne in z rudarjenjem v nedogled se bo slej kot prej zgodilo, da novih surovin tega koristnega in večnamenskega elementa ne bo več možno pridobiti.


Odkup odpadnega železa kot celostna storitev

Storitve podjetja Barko d. o. o. poskrbijo za to, da ne boste imeli odvečnega dela z starim odpadnim železom in ostalimi surovinami, ki vam ne služijo več. Bolj bo postopek odkupa odpadnega železa za stranke enostaven, več ljudi se bo odločilo za to in več materiala bo posledično recikliranega, kar pa je velik plus za okolje.


Dobre cene za odkup odpadnega železa

V podjetju nudijo odkup odpadnega železja po nadpovprečnih cenah. Natančna cena za kilogram starega odpadnega železa je sicer odvisna od nenehnega nihanja cen na trgu in številnih ostalih dejavnikov, zato je najbolje, da podjetje neposredno kontaktirate, jim sporočite koliko odpadnega železja oz. drugih surovin imate na voljo ter kakšno je stanje materiala. V najkrajšem možnem času vam bodo njihovi strokovnjaki na podlagi vaših podatkov pripravili ponudbo. 


Storitev odvoza starega železja še najbolj poenostavi postopek

Odkup odpadnega železa

Da bo odkup odpadnega železa potekal hitro, varno in brez nepotrebnih zapletov, pri podjetju Barko d. o. o. nudijo tudi odvoz starega železja. Če se tega dela lotimo sami, bomo najverjetneje morali za prevoz železa najeti prikolico ali pa kombi, če pa se odločimo za prevoz odpadnega železa in podobnih materialov kar z našim avtom, obstaja velika verjetnost, da pride do raznih poškodb zunanjosti ali notranjosti našega železnega konjička. Poleg tega nam vzame to opravilo veliko časa, pa še pošteno se namučimo.

Pri podjetju Barko pa razpolagajo s temu namenjenim voznim parkom. Njihova vozila so namreč ustrezno opremljena – z zadostno nosilnostjo in dvigali za nakladanje in razkladanje tovora. Podjetje je tudi vpisano v register prevoznikov odpadkov pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, ki spada pod okrilje Ministrstva za okolje in prostor, kar pomeni, da z uradnim dovoljenjem jamčijo za profesionalno opravljanje storitev.


Kasnejša obravnava materialov

Materiali se po prejemu sortirajo z močnim magnetom, ki hitro loči staro železje od preostalih materialov. Sledi nadaljnja ločitev sestavnih delov predmetov, saj imajo nekateri železni izdelki več različnih slojev, kot so na primer pločevinke. Odkupljeno staro železje je nato ustrezno skladiščeno, po potrebi pa se vrši tudi razrez odpadnega železa in ostalih surovin z avtomatskimi škarjami Bonfilioli ali s plamenskim rezanjem. Eden izmed zadnjih korakov je preoblikovanje železa v takšno obliko, ki bo najboljša za prevoz. Podjetje nato nudi tudi prodajo železa in ostalih surovin, s čimer bo železo, ki bi sicer romalo na odpad, na novo uporabljeno. Tako lahko vsi pripomoremo k bolj trajnostnemu rokovanju z odpadnim železjem in pomagamo naravi.