Lesene stopnice iz domačih vrst lesa

Lesene stopnice oz. lesena stopnišča iz domačih vrst lesa | Domači les za stopnice in izdelava lesenih stopnic

Lesena stopnišča so ne le najbolj pogosta in priljubljena, temveč tudi najbolj ekološko sprejemljiva. Ko se odločate za leseno stopnišče, je izbor ustreznega materiala zelo pomemben. Les za stopnice odloča o končnem videzu in celotnem vtisu ob pogledu na leseno stopnišče. Mehek les za stopnice načeloma ni priporočljiv, zato je izdelava lesenih stopnic najpogostejša s trdim lesom, kot so hrast in bukev, ki odražajo trpežnost in dolgotrajnost.

Primeren les za stopnice oz. lesena stopnišča

Les za stopnice, ki se v Sloveniji najpogosteje uporablja, je avtohtone vrste: hrast, jesen, javor in bukev. Nekoliko bolj žlahten les za stopnice predstavljata češnja in oreh, vse bolj moderne pa so tudi eksotične vrste lesa. Kateri les za stopnice boste izbrali, je v veliki meri odvisen tudi od ostalih materialov, uporabljenih pri opremi prostora, kot so pohištvo in talne obloge.

Za lesena stopnišča lahko uporabite enak les, lahko pa tudi kombinirate več vrst in s tem ustvarite edinstven kontrast. Pri tem ne pozabite na obremenjenost in barvo lesa. Najbolj priporočljivo leseno stopnišče je kar v naravni barvi, saj se tako lahko vedno vnovič lakira in vzdržuje.

Izdelava lesenih stopnic | Lesene stopnice morajo izpolniti določene kriterije

Ko se odločate za lesene stopnice, morate najprej premisliti o primernem prostoru za le-te in upoštevati glavne dejavnike, ki zadevajo lesena stopnišča:

1. Višina lesene stopnice

Izdelava lesenih stopnic mora biti natančna. Višina stopnišča in vsake lesene stopnice posebej morajo biti usklajeni in enaki. V povprečju je 17 centimetrov zgornja meja višine za stopnico, saj vsaki nadaljnji centimeter predstavlja več fizičnega napora in zamudnosti, pri tem pa lesene stopnice izgubijo pomen praktičnosti.

2. Širina lesene stopnice

Standardna širina za leseno stopnišče, ki je vsakodnevno obremenjeno, znaša 28 centimetrov. V primeru da se odločate za podstrešne ali pomične stopnice, upoštevajte minimalno širino stopnišča vsaj 10 centimetrov.

3. Dolžina lesene stopnice

Optimalna dolžina za lesena stopnišča znaša 80 centimetrov, sama izdelava lesenih stopnic pa se lahko še prilagodi, zato leseno stopnišče poskušajte podaljšati za dodatnih 20 centimetrov, če je to le možno. Tako ne bo lažje le varnejše gibanje, temveč bo tudi prenašanje stvari in morebitnega pohištva veliko enostavnejše.

B-F stopnice | Lesene stopnice in izdelava lesenih stopnic, lesena stopnišča iz domačih vrst lesa podrobneje: