Kovice - nerazstavljive zveze strojnih elementov

Kovice in sorniki po meriKovice so strojni elementi v obliki stebel z razširjenim delom (glavo). Kot vezni element jih uporabljamo zlasti za vezavo gradiv, ki jih med seboj ne moremo variti ali lotati, lepljenje pa tudi ne prinaša zadovoljivih uspehov. Kovica se namreč pri kovičenju deformira, deformirana oblika pa trajno veže spajane dele in prenaša delujoče obremenitve.
Glede na obliko v glavnem ločimo polne, polvotle in votle kovice ter posebne izvedbe kovic, kot so na primer stopničaste. Polne pa ločimo med seboj tudi po obliki glave, ki je lahko polkrogla, ugreznjena ali lečasta.
Zakrajšek Janez s.p. je manjše podjetje, ki se ukvarja z izdelavo raznovrstnih kovinskih izdelkov iz nerjavečega jekla, bakra, železa, medenine, aluminija in srebra. V naši ponudbi boste tako našli kovice različnih oblik in velikosti, ponudbo pa dopolnjujejo sorniki, osi, zatiči, valjčki in čepi.

Sorniki, valjčki in čepi - razstavljivi vezni strojni elementi

Medtem ko kovice tvorijo nerazstavljivo zvezo strojnih elementov, pa s sorniki, valjčki in čepi sestavljamo enega ali več strojnih delov v gibljive zveze. Gre za podolgovate predmete, ki spajajo oz. povezujejo dva dela. Na sorniku lahko dva strojna dela nihata ali pa je en del s sornikom trdno vezan. Gibljivi del je sestavljen z ohlapnim prijemom, vezan pa s tesnim. Gibljivi del sornika mora biti mazan, saj je izpostavljen obrabi.
Sorniki se uporabljajo v glavnem pohištveni industriji, saj lahko z njihovo pomočjo izdelamo tečaje ali pa pritrdimo police.


Osi omogočajo vrtilno gibanje strojev in naprav

Osi uporabljamo za namestitev strojnega dela, ki se na njih vrti. Obremenjene so na upogib. Pri mirujoči osi se elementi na njej vrtijo in prenašajo vrtilno gibanje, sama os pa miruje, saj je pritrjena na podlago oz. ohišje. Uporabljamo jih v splošni strojegradnji, pri gradnji transportnih naprav in pri vozilih. Vrtljivo oz. rotirajočo os pa uporabljamo, kadar se deli, ki so na os trdno vezani, vrtijo skupaj z njo.

Zakrajšek Janez s.p. | Kovice različnih velikosti in oblik - povezave do naše spletne strani:

  • kovice
  • sorniki
  • osi
  • valjčki in čepi